Az előző részben már elárultam, miért ez a nagy futóapp tesztelgetés. Most további népszerű alkalmazásokat mutatok meg nektek, hogy az igényeitekhez mérten tudjatok választani sportoláshoz.

Az 1.részben bemutatott Nike+ Run Club-nak az volt az előnye, hogy legalább tudom nagyjából mit várok egy jó apptól. Ezek alapján elsősorban az alábbi szempontok voltak fontosak számomra:

 • mutassa a megtett utat a térképen
 • tudjon zenét lejátszani
 • km-enként informáljon a VoiceGuide
 • vissza lehessen nézni a régebbi eredményeket
 • ingyenes legyen.

Hogy végül melyik futóapp lett a befutó? Most bemutatom az idegen nyelvű alkalmazásokat.

 

Runkeeper /Asics/

Ezt az angol nyelvű appot teszteltem le legelőször, talán mert annyira sokan javasoltátok.

Ingyenesen letöltöttem az AppStore-ból, és már regisztráltam is. A dizájn egy erős közepes; semmi csicsa, viszont jól átlátható.

Jöttek a szokásos általános kérdések (születési dátum, nem, súly, magasság). Már kész is volt a saját fiókom, indulhatott a buli. De előtte még állítgattam egy kicsit, én ugyanis azt szeretem, ha km-ben mér, és lévén, hogy külföldi app, nem ez az alapértelmezett.

Heti, havi és éves bontásban is visszanézhetőek az eredmények. Ami pedig nagyon tetszik, hogy a nevem mellett legfelül mutatja az eddigi összesen megtett kilométereket.

Hasonlóan a Nike appjához, itt is vannak jelvények, amik ösztönzőleg hathatnak. Lehet segítséget kérni edzéstervezéshez, méghozzá van egy “csak úgy futok, mert jól esik” és egy “versenyre készülős” opció is. Kinek mi a célja.

Számomra nagyon egy húron pendül a Nike+ Run Clubbal, itt is lehet barátokat követni, megosztani közösségekben, és vannak kihívások is. Egészen korrekten összerakták.

Ami pozitív:
 • én egy ilyen szerencsétlen lejtős-emelkedős helyen futok, A Runkeeper pedig még a tengerszinthez viszonyított távolságot is be tudja mérni km-ekre lebontva. Ezen felül szöget is számol!
 • A saját zenéimet is lejátssza
 • Szinte mindent mér, amire szükségünk lehet
 • 14 sportágból választhatunk
Ami negatív:
 • A Nike-nál megszoktam, hogy külön szín mutatja, ha lassabban/gyorsabban “futok”. A Runkeeperben egy szín van, nem látom, ha esetleg sétálnék (max az átlagsebességből deríthető ki)

A többi része hozza az elvárásaimat! A Runkeeper futóapp kezelése nem kifejezetten bonyolult, elsőre belezúgtam.

 

Runtastic /Adidas/

Az Adidas Runtastic-ján volt a sor. Felregisztrálás után kitöltöttem a szokásosan kért személyes adataimat.

Míg vártam a reggeli utáni egy óra leteltét, addig nekiláttam személyre szabni az appot. Elég hosszadalmasnak bizonyult, mert az általam hallgatni kívánt zenét nem tudtam beállítani rajta. Persze pont azt az egyet nem. Közel fél óra szívózás után feladtam, és kínomban elindítottam még egy alkalmazást, hogy a zene is menjen majd futás közben.

Másodjára valamiért már simán bevette azt a listát is, amire ÉN AKAROK futni. Magyarázatot nem nagyon találtam rá, de azóta jól működik.

Volt olyan alkalom, amikor indításkor kiírta, hogy gyenge a GPS jelerősség; megérdeklődte akarom-e így is használni. Igen, akartam, viszont míg visszaszámolt a startig (alatta pedig halkan ment a zene), én lenyomtam a képernyőzárat. Az első kilométernél tudtam már, hogy gáz van, mert a VoiceGuide-nak se híre, se hamva nem volt. Nos, nagy tanulság! Míg nem indult el a start, ne nyomd le a képernyőzárat, mert nem fog mérni az alkalmazás, csak a zene megy tovább! Szóval aznap futottam egy 0 km-t úgy fél óra alatt….

Az érzéseim elég vegyesek ezek után. A jelerősség dologra pedig nem is tudom mit kéne lépnem, mert ugyanott, ugyanakkor más alkalmazás meg jól vette az akadályt.

Ami a futóapp kezelhetőségét illeti, picit zavaró (a megszokás miatt), hogy a FINISH gombot el kell húzni egyik irányba, nem csak nyomva tartani az ujjunkat rajta. Mondom, megszokás kérdése.

Egyébként maga az alkalmazás tudja ugyanazokat a paramétereket, amik elvárhatóak.

A dizájn ennél az alkalmazásnál is erős közepes. Nem bonyolult a kezelése. 64 különféle sportból választhatunk.

Lehet közösségi kapcsolatokat építeni, van edzéstervező funkció (van summer body is:) Kezdő futóknak, versenyzőknek egyaránt nyújt edzésprogramot.

Ami pozitív:
 • mutatja a GPS jelerősséget
 • kielemez extrákat: pl. max sebesség, max. lépésszám, lépések hossza
 • különböző színekkel mutatja az útszakaszon milyen sebességgel haladtam
 • km-ekre lebontva mutatja az időt, tengerszint feletti magasságot
 • rengeteg mindent mér és megjegyez: pl. páratartalom, hőmérséklet, szélerősség
Ami negatív:
 • nagyon sok felugró, zavaró reklám az ingyenes verziónál
 • a free-nél csak az első 2 km-en van VoiceGuide
 • pont fordítva működik, mint a Nike (és mint a logikám), ha a térképes sebességmegjelenítésről van szó: itt a piros a leggyorsabb szakaszoké, a zöld a leglassabbaké. Sárga pedig az átlag.

 

Strava

A Strava-nál egy hónapos próbaidőszak van, amíg ingyen használhatjuk az alkalmazást.

Kapásból nem annyira szimpatikus, hogy mire regisztráció után eljutok addig, hogy a beállításokat elérjem, többször is rá akar venni a premium verzió megvásárlására.

Az igazi sokk akkor ér, mikor rájövök, hogy a VoiceGuide kínai. Át lehet állítani angolra is, de érdekes, hogy nem alapból így van beállítva.

24 sportág közül választhatunk, ha megnyomjuk a nagy narancsszínű START gomb feletti cipő emblémát.

Megadhatjuk például futócipőnk típusát, így nyomon követhetjük hány km-t tettünk bele, mennyi ideig bírja. Hasonlóképpen járhatunk el biciklizésnél is.

A Strava-nál is van lehetőség kihívásokat teljesíteni, virtuális klubokhoz csatlakozni, illetve kereshetünk barátokat is. Sőt, vannak tréning videók is az appban. Természetesen eredményeinket akár megoszthatjuk a közösségi hálókon is.

Találtam egy olyan részt, ahol saját magunk vihetjük fel manuálisan a sportteljesítményeinket. Ezeket itt találjátok (nem túl logikus, így inkább leírom): Feed -> “+” bal felső sarokban ->Manual Activity.

Ami tetszik:
 • Mér minden lényeges dolgot (tengerszint feletti értékeket is!)
 • Diagramon mutatja a futási sebességünket
 • Manuálisan is felvihető edzéseredmények
 • Értesítések
Ami nem tetszik:
 • Nem mutatja a hőmérsékletet a futóapp
 • Nem tudunk vele zenét hallgatni, csak külön alkalmazásból megnyitva

 

SportsTracker

Pikk-pakk felregisztráltam, és a beállításokat is nagyon könnyű megtalálni.Könnyen kezelhető, dizájnos kis app.

Ennek ellenére el is szúrtam, mert úgy indultam neki, hogy hagytam az alapbeállításokat, vagyis szinte az összes lehetőség be volt a VoiceGuide-nál pipálva. Így minden kilométernél végig kellett hallgatnom, hogy mekkora távnál járok, hány perc alatt, mennyi az átlag pulzusom, az átlag sebességem, az előzőekhez képest ez mennyit változott, hány lépésnél tartok, mennyi a max sebességem stb… Erre érdemes odafigyelni futás előtt.

Annyira mutogatja appon belül, hogy leteszteltem pulzusmérő övvel is. Szépen vette annak a jelét is Bluetooth-on keresztül. Ezt is ki lehet utólag értékelni.

A fő oldalon a bal fenti kis “+” jelet megnyitva ki tudjuk választani azt az aktivitást, amihez használni szeretnénk. Szinte az összes létező sporthoz használható a SportTracker (111 sportág + 6 egyéb sportot mi magunk felvihetünk), amiknek az elemzéseit akár együttvéve is visszanézhetünk.

Hogy szó essen a külcsínyről is, a futóapp “belsejébe” érve a designos háttér nekem nagyon bejön. Ezzel már kapásból kitűnik a többi hasonló alkalmazás közül.

Persze ennél az alkalmazásnál is megkereshetjük régi és leendő barátainkat, megoszthatjuk velük eredményeinket. Amit hiányolok a többihez képest, hogy nincs edzéstervezője.

Ami tetszett:
 • Éjszakai mód is van
 • Méri az elégetett kalóriát
 • Pulzusmérő öv adatait is kezeli (térképen is visszakövethető)
 • Értesítések küldése
Ami nem tetszett:
 • Nem mutatja a térképen, hol milyen gyorsasággal haladunk (kéken rajzol csak)
 • Nem mér tengerszint feletti értékeket
 • Nem lehet zenét lejátszani rajta keresztül
 • Az edzés végeztével kicsit nehéz leállítani, pláne tokban, mert alulról kéne felhúzni az alkalmazáson belül a gombot, de vagy nem érzékeli, vagy ha felhúzza, akkor az Iphone beállításai jönnek elő. Ez olyankor, mikor az ember kiköpi a tüdejét, nem túl poénos…

 

Endomondo /UnderArmour/

Az Endomondo futóapp regisztrációja: egy vicc. Kezdjük ezzel. Azt gondoltam, nem működik IOS-on. Megnéztem az AppStore-ban, azt írják de. 4X futottam neki a regnek, ahol e-mailt kér (nem szeretek FB fiókkal bejelentkezni). Egyszer sem sikerült. Nem írta ki, mi baja, csak egyszerűen nem lehetett továbblépni.

Másnap ismét nekiestem, s a sokadik próbálkozás után jött a felismerés: alul van egy icike-picike kis üres karika, amit ha ezerszer kísérlek meg sem tudok megnyomni. Pedig nincsenek nagy ujjaim. Végül fogtam egy ipad-es tollat, és ezzel odapöccintettem a telefon képernyőjére. Hát nem sikerült?! Innen már egyenes(kés) volt az út, de nem tudom továbbra sem, mit fogadtam el azzal a kis pöttyel, mert az már nem látszik persze.

Szóval végre bent vagyok a free verzióban, természetesen kínálgatja a fizetőset.

Egyébként a dizájnra rátérve, mindig szép, változatos színeket dobott ki, mikor újra és újra visszaugrottam a főoldalra a sok sikertelen regisztráció miatt. Belül már csak nyomokban található meg ez a fajta kezdeti lelkesedés, de mégis próbáltak egy kicsit mások lenni, mint a többi, piacon lévő versenytársak.

Beállításokkal kapcsolatban itt is vérprofi vagyok, nem mondanám nehéz pályának.

Kifejezetten tetszik, hogy a fő oldalon jobb alul van egy kis félkör rész, aminek megnyomásával előhozza a térképet. Ugyanez vissza is működik. A térképen ráadásul műholdas nézetre is váltható.

A már megszokott számos extrával az Endomondo is bővelkedik: gyűjthetjük a barátainkat, megoszthatjuk velük a futásainkat, van edzéstervező funkció, készíthetünk kihívásokat a ismerőseinknek. A Prémium verzió pedig számos egyéb pluszt adhat nekünk; pl. a statisztikai elemzések.

Ami tetszik:
 • Mindent kielemez a végén (12 dolgot!)
 • 71 különféle sportágból választhatunk, ABC szerint szedve
 • lehet fotót hozzáadni az aznapi futáshoz, megjegyzéseket írni
 • Célunktól függően álaszthatunk edzéstípust is
 • Baromira testre szabható a fő rész, már csak döntenünk kell, miket akarunk látni a kijelzőn
 • Értesítésekkel figyelmeztet, ha rég edzettünk az app-pal
 • Kilométerenkénti elemzés lehetősége
Ami nem tetszik:
 • a regisztrációs nehézségek
 • kicsit pontatlanul mér a GPS jelre, a térképen jól látszik, hogy nagyon sacc/kb-ra megy.
 • egy színnel mutatja végig a futást
 • nincs zenelejátszás funkciója

 

Összehasonlítás

Mire végeztem a fent említett futóapp tesztelésekkel, rácsodálkoztam valami nagyon érdekes dologra. Ez pedig a pontosság kérdése. Meglepő megállapításra jutottam, hiszen ugyanazon az útvonalon haladtam minden alkalommal.

Nézzétek csak, melyik hány kilométert mért!

 

Pirossal jelöltem azokat, amik szerintem túl pontatlanok már. Mindezeket figyelembe véve, megvan a Nike után a következő kedvenc futóapp. Minimális kompromisszumokat kötnöm kellett, de az én céljaim tökéletesen megfelelő. Rájössz, melyik lehet az?