Karácsonyra finom, illatos panettone az ünnepi asztalon. Nem is olyan elképzelhetetlen, még ha azt teljes kiőrlésű lisztből is kell megcsinálnunk.

A panettone az olaszok kalácsa. Különlegessége az ünnepi fűszerek, illetve a narancshéj. Az eredeti recept szerint tesznek bele mazsolát is a tésztába, de ezt inzulinrezisztensként én kihagyom.

Igazából annyian mondtátok, hogy ezt készítsem még el karácsonyra, hogy – bár sajnos szomorú okok miatt idén a karácsonyi készülődésre és sütésre jóval kevesebb időm maradt – ezt most valahogy belepaszíroztam az ütemtervbe. Az első nagy tanulság, hogy teljesen feleslegesen készítettem előző nap kovászt, pláne, hogy annyira kapkodtam (tényleg minden percem számított), hogy a kelő tésztát másnap rávágtam a tűz forró konvektorra :))) Miután ezt 15 perccel később észleltem… na hát erre mondják, hogy innen szép nyerni! De nekem sikerült:P

És ha ez nem lenne elég, akkor arra sem volt időm, hogy kivárjam, hogy tényleg szépen megkeljen, de még ennyi balszerencsés lépés után is egy tök szuper kis panettone jött össze, természetesen teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül. A szerkezetével emiatt nem vagyok 100%-ig megelégedve most, de tudom, ez az én időhiányomnak tudható be.

Viszont most leírok minden praktikát azért, hogy nektek sikerüljön az igazán légies, szuper ünnepi panettone, és ez legyen karácsonykor az egyik kedvenc az asztalotokon!

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ PANETTONE receptje:

/18 cm-es kerek szilikon formához/

Hozzávalók:
  • 100 ml tehéntej
  • 100 g búza finomliszt
  • 5 g friss élesztő
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 80 g vaj
  • 100 g eritrit
  • 20 g friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 1 bio narancs leve + héja
  • 1 bio citrom héja
  • 1/2 mk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • csipet só
  • kevés olaj
Elkészítése:
  1. A kovászt készítjük el először, akár előző este: 100 ml langyos tejet, 100 g búza finomlisztet és az 5 g friss élesztőt összekeverjük, és egy csatos üvegbe tesszük (én le szoktam venni róla ilyenkor a gumitömítést). Nem kell lecsatolni az üveg tetejét, de lazán tegyük rá. Langyos helyen hagyjuk, hogy dolgozzon. Ha jók vagyunk, sokszorosára fog megnőni a kovászunk.
  2. Kimérjük a teljes kiőrlésű lisztet, az eritritet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, stb. Tehát az olajon kívül mindent hozzáadunk.
  3. A citrom és narancs héját apró kockákra vágjuk, és szintén hozzáadjuk.
  4. Végül a kovászt is belekeverjük a tésztába. Ha nem elég a folyadék (a gyümölcsöktől függ), pótoljuk kevés tejjel.
  5. Dagasztógépben (vagy merészebbek kézzel) kidagasztjuk.
  6. Egy kiolajozott tálba tesszük, és meleg helyen letakarva kelesztjük kb a 3X-ára.
  7. Ha megkelt a tészta, egy szilikon formába tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  8. 5 perc elteltével a tetejét egy benedvesített sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg.
  9. Ekkor mérsékeljük a hőmérsékletet 160 fokra, és kb 35 perc alatt készre sütjük a panettone -t. Tűpróbával ellenőrizzük.
  10. Ha kihűlt, én lekentem mézeskalácsnál használt “cukor”mázzal (por eritrit+tojásfehérje+citromlé), és szórtam rá diót. De ízlés szerint variálható, ki mit tesz a tetejére, vagy hagyja üresen.

Ha még több cukormentes karácsonyi édességre vágysz (bejgli, zserbó, hólabda, méteres kalács, keksztekercs stb.), a karácsonyi gyűjteményben megtalálod.