Bizony-bizony, a kedvencem ez a kifli. Friss, ropogós, belül pont annyira levegős és rugalmas, amennyire kell, és nagyon gyorsan kész. Plusz keleszteni sem kell. Teljes kiőrlésű kiflit mindenkinek!

Instagramon már szétszedtetek, hogy kell ez a recept nektek is. Naná, hogy kell, hisz a mai felgyorsult világban szeretnénk minél kevesebb időt a konyhai műveletekkel tölteni. Én meg csak örülök, ha valami elnyeri a tetszéseteket.

Nagyon kecsegtető a pékáru, amiről tudjuk, miből készült, hol, és milyen körülmények között. Semmi fölös nincs benne, csak ami valóban szükséges. Nincs tele tartósítószerrel, nincs benne színezék, mesterséges ízfokozók. Csak ami valóban kell nekünk.

Nekem a kedvencem ez a kifli recept, mert isteni melegen is; ha pedig kihűlt, nem veszít állagából. Tároljuk zacskóban, így nem keményedik meg másnapra sem. Fagyasztóba is dobható, szükség esetén pedig csak ki kell engedni, és egy picit rámelegíteni.

Persze én is örülök annak, hogy kevés időráfordítással nagyszerű dolgot lehet sütni. Nem kell elővenni a dagasztót (nálam ez egyelőre picit macerás művelet), de már kifejlesztettem azt a technikát is, hogy még a kezem is csak minimálisan legyen tésztás ennél a bekeverésnél. Lentebb majd elárulom a trükköt.

A kifli recept alapját úgy két éve találhattam meg a Life Advice blogon. Ezt még IR-esítenem kellett, hogy megkapjam azt a kiflit, ami nekem is jó- Illetve kellett néhány alkalom, míg rájöttem pontosan hogyan is fejlesszem tovább a recit, hogy az olyan legyen, amilyennek én akarom.

Ch-ban első „hallásra” nem olyan barátságos, de ha belegondolunk, hogy vacsira pont ideális, és mellé nyilván eszünk zöldségeket, fehérjét (hús, hal, tojás stb.) meg némi olajos magvat, akkor abszolút nem fogunk éhen dögleni maradni mellette.

/By the way, az én dupla szénhidrátos uzsonnámra meg aztán kiváló XD/

 

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ, ROPOGÓS KIFLI receptje:

/6 db kiflihez/

Hozzávalók:
  • 240 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g búza finomliszt
  • 2,5 kávéskanál só
  • 1 kocka friss élesztő (42 g)
  • 1/2 mokkáskanál kristálycukor
  • 240 ml tehéntej
  • 20 g margarin
Elkészítése:
  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. Kistányérral lefedve hagyjuk dolgozni.
  2. A kétféle lisztet egy tálba mérjük; hozzáadjuk a sót, amit elkeverünk benne.
  3. Margarint olvasztunk, majd hozzáadjuk a lisztekhez.
  4. Rögtön hozzáöntjük az élesztős tejet is.
  5. Kezünkkel (vagy akár egy evőkanállal) eldolgozzuk. Szép ruganyos tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragadna, akkor adjunk hozzá még lisztet.
  6. Két gombócra szedjük.
  7. Az első gombócot szilikonos nyújtóra tesszük, és kör alakban, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  8. Ezt egy késsel, vagy nyújtóhoz kapható műanyag vágóval 3 egyenlő cikkelyre vágjuk. Minden darabotkülön-külön egyszer behajtunk, hogy 3 db háromszögünk legyen (lásd lenti fotó).
  9. Az első behajtott háromszöget minél vékonyabbra kinyújtjuk úgy, hogy legyen egy jó hosszú csúcsa (szóval szinte csak felfelé és lefelé nyújtjuk, oldal irányba alig).
  10. A hosszabbik felétől feltekerjük a vékony csúcs irányába.
  11. Sütőpapíros tepsibe tesszük.
  12. Így járunk el a többi háromszöggel is, majd a másik gombóccal is hasonlóan bánunk.
  13. A tepsibe úgy tegyük a kifliket, hogy még sokat fognak nőni sütés közben! Ne halmozzuk szorosan egymás mellé.
  14. A sütő aljába egy lábasba (vagy bármibe, ami bírja a sütést) vizet teszünk, majd a sütőt 200 fokra bekapcsoljuk, alsó-felső sütésre.
  15. Addig, amíg melegszik a sütő, a kiflik kint pihennek a sütőpapíron (nem kell letakarni őket).
  16. Egy szilikonecset segítségével egy kevés tejjel lekenjük a tetejüket.
  17. Itt lehet rá magokat szórni.
  18. Betesszük sülni a kifliket. Kb. 15 perc alatt szépen megnőnek, tetejük aranybarna, ropogós lesz. Ekkor van kész.

Megjegyzések:
  • Különféle méretű/formájú kifliket készíthetünk, aszerint, hogy inkább a bucikat vagy a tejes kifli alakot részesítjük előnyben. Ha inkább bucikat akarunk, akkor nyújtásnál oldalsó irányba ne nagyon nyújtsuk, csak minimálisan. Amennyiben a klasszikus kifli forma a cél, akkor viszont kicsit jobban húzzuk szét a tészta két alsó csücskét oldalirányba.
  • Jól látjátok, sikér nélkül is nagyon szép, ruganyos, levegős belsőt fogunk kapni ezzel a recepttel. Ha lehetőségünk van rá, részesítsük előnyben a friss élesztőt.
  • Nyugodtan dúsíthatjuk  a kiflitésztát akár olajos magvakkal, vagy kockázott sonkával, szárított paradicsommal, de szárított fűszerekkel is.
  • Kívülre szórhatunk zabpelyhet, lenmagot, tökmagot stb. Ebben az esetben sütés előtt, a tejjel való lekenés után szórjuk meg a kiflik tetejét, majd egy kanál hasával óvatosan nyomjuk picit rá a tésztára.

 

Tápanyagszámítás:

Ebből a mennyiségből 6 db, átlagos méretű kiflink lesz (kb. 95 g/db).

A ‘160 grammos’ diéta elvei alapján az egész recept ch-ja: 242 g.

Így egy kifliben 40 g lassan felszívódó szénhidrát van.

(Aki szeretne picit csökkenteni a ch-n – mondjuk pont 2 g ch-val/db – az tehéntej helyett használjon nem számolós növényi tejet.)

 

 

Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)

Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!