A magyarok többsége imádja a büfék hangulatát idéző békebeli islert. Ennek viszont létezik egy otthoni, cukormentes verziója is, ami tutira mindenkinek ízleni fog! Mutatom is, hogy készítsd el!
Aki mégsem tudná, miről van szó: az isler nem más, mint egy csokoládéval bevont, omlós, kerek tésztapár, lekvárral összeragasztva.
Az islert először I. Ferenc József tiszteletére készítették, még 1849-ben. Innen indult hódító útjára, ma pedig már számos töltelékkel, alakban és méretben kapható. Legismertebb természetesen a lekváros töltelék, de a tojáshabos verziója is kedvelt.
Cukormentesen sem nagy dolog elkészíteni, és higgyétek el, ebből az adagból lesz jó pár napra való!
A CUKORMENTES ISLER receptje:
/13 db islerhez/
Hozzávalók:
Tésztához:
- 350 g zabliszt
- 100 g búza finomliszt
- 90 g cukormentes darált dió
- 300 g sütőmargarin
- 80 g eritrit
- 20 g Négyszeres édesítő
- 2 db tojássárgája
- vanília aroma
- őrölt fahéj
- 1 db bio citrom reszelt héja
Töltelék és máz:
- ribizli lekvár
- 75% kakaótartalmú csokoládé
- kevés kókuszolaj
Elkészítése:
- Kimérjük a hozzávalókat, és a száraz alapanyagokat összekeverjük.
- A hideg sütőmargarint kis kockákra vágjuk, és a száraz hozzávalókhoz adjuk, kézzel elmorzsoljuk benne.
- A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat szintén hozzáadjuk. A fehérjékre nem lesz szükségünk.
- A bio citrom héját lereszeljük, és ezt is hozzákeverjük.
- Az egészet átgyúrjuk, és folpackba csavarva pár órára (min. 1) a hűtőbe tesszük.
- Ha rendesen lehűlt a linzertészta, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát 2-3 részre szedjük, és lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
- Egy nagyobb (6-8 cm) átmérőjű kerek kiszúróval köröket szaggatunk, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
- Nekem a 8cm-es kiszúróval 26 db köröm lett, azaz 13 db isler lesz belőle. Ez két sütőtálcányi sütés körben.
- Kb 8-10 perc alatt készül el alsó-felső sütéssel. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, nem kell hogy megbarnuljon a teteje, mert akkor túl száraz lesz.
- Ha elkészültek, a tepsiben hagyjuk kihűlni, különben széttörhetnek.
- Ribizlilekvárral összetapasztunk két korongot, és félretesszük egy éjszakára.
- Másnap vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és egy kevés kókuszolajat keverünk hozzá.
- Ezután vagy fejjel lefelé belemártjuk az islereket, vagy egy kanál segítségével rácsorgatjuk.
- Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed.
A pofon egyszerű, mutatós túrós zerbasütit próbáltad már?
És még több recept, ha valóban elszántan kerülnéd a cukrot, de érdemelnek a sós és édes finomságok és pékáruk egyaránt:
32 Tuti Házi Recept Cukormentesen e-book