Villámgyors paradicsomos húsgombóc készíthető kevés hozzávalóból, amit szerintem mindenki imád még a jó öreg menzai időkből. 

A karácsony előtti napokban igazán produktívnak kell lennem. Mindent egyszerre kéne csinálni, amibe még természetesen az ebéd elkészítésének is bele kell férnie. Lehetőleg olyat, amiből marad másnapra is. Itt halkan megjegyzem, van egy szuper, diétás karácsonyi sütis gyűjteményem, tele finom receptekkel!

Az alapreceptet még jó régen találtam az interneten, ezt, mint úgy általában mindent, átszabtam egy kicsit a mi ízlésünkre. Nem vagyok egy töltött paprika párti, nem értettem sosem a dolgot, és így a paprika rendszerint meg is maradt. Ellenben aki kedveli, egy kis plusszal, remek töltött paprikát készíthet ebből a receptből.

A PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC receptje:
Hozzávalók:
  • 500 g darált pulykahús
  • 100 g basmati rizs
  • 50 g zabpehely
  • 1 tojás
  • 150 ml forralt víz
  • 1 fej vörös hagyma
  • pici olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 doboz paradicsompüré (1 doboz 500 g-os)
  • 400 ml víz
  • 6 ek. eritrit
  • 1 kk. só
Elkészítése:
  1. A basmati rizst először átmossuk, majd beáztatjuk egy órára. Ha letelt, lecsöpögtetjük és egy fazékba tesszük. 1,5x-es vizet forralunk, majd ráöntjük a rizsre. Tovább forraljuk az egészet a tűzön, közepes lángon, lefedve. Amikor rotyog, még lejjebb vesszük a lángot, és 10 percig főzzük, anélkül, hogy a fedőt felemelnénk. Nem fog leragadni, nyugi. 10 perc elteltével a rizs alatt elzárjuk a lángot, és még 5 percig hagyjuk párolódni a fedő felemelése nélkül. 5 perc után jól láthatjuk majd, milyen szépen beszívta magában az összes vizet. Ekkor fedő nélkül hagyjuk picit hűlni.
  2. Ezalatt elkészítjük a húst. Az apróra kockázott hagymát megdinszteljük egy pici olajon, majd félretesszük. A húshoz hozzákeverjük a zabpelyhet, a tojást, az összezúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összedolgozzuk őket a kezünkkel, hogy mindenhova elvegyüljenek a fűszerek.
  3. Ezután hozzáadjuk a dinsztelt vöröshagymát, és végül a rizst. Vigyázzunk, a rizs forró, várjunk kicsit, mielőtt nekiesünk.
  4. Végül vizes kézzel egyszerűen gombócokat formázunk belőlük. Nekem a fél kiló darált pulykából 13 gombóc lett, ez természetesen attól függően változik, ki mekkorákat készít.
  5. /Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a TV paprikákat megmossuk, csumájukat kivágjuk, és beletöltjük a pulykahusis masszánkat. Érdemes két oldalt a végén a paprikákat kicsit benyomni, hogy a fölös töltelék kijöjjön a nyíláson és le tudjuk csípni, különben főzés közben, mikor a rizs tovább puhul és szívja meg magát, a paprikáink szétrepedhetnek./
  6. Elkészítjük a paradicsom alapot. Egy nagy fazékba beleöntjük a két doboz paradicsom pürét, hozzáöntünk 400 ml vizet, majd ízlés szerint sózzuk, édesítjük. Érdemes kóstolgatni, a 6 ek. eritrittel pont egy kicsit édes, egy kicsit savanykás maradt.
  7. Feltesszük a tűzre a pürénket, bele a gombóckákat, és lefedve kb. 20 perc alatt megfőzzük őket.

Nagyon finom, nagyon egyszerű, és laktató! Jó étvágyat!