Nem vagyok babonás, de ez az új év várás megint egy jó indok arra, hogy vöröslencse kerüljön az asztalra. Merthogy sokkal finomabb, mint a sima lencse, ráadásul 20 perc alatt elkészíthető, úgy, hogy ebbe már beleszámoltam a hagymapucolással járó macerát is.
Régi hagyománynak számít, hogy az Újévet lencseevéssel kell kezdeni, így meghozva a szerencsét, bőséget, boldogságot. Minden szemes étel, főleg a lencse, de még a bab is ezt hivatott szimbolizálni. Még ha nem is hiszünk benne, érdemes enni belőle, ártani biztosan nem fog. Elkészítése se nem bonyolult, se nem időigényes, minimális mosogatnivalót hagy maga után, viszont egészséges! Ne lepődjünk meg, teljesen normális jelenség, hogy a vöröslencse főzés során elveszíti piros színét, és az étel sárga lesz.
Csak hogy néhány pozitívumát említsem:
- hántolásának köszönhetően gyorsabban megfő, mint a többi hüvelyes
- antioxidánsokban bővelkedik
- hihetetlenül folsav-gazdag
- növeli az immunitást
- javítja az anyagcserét
- omega-3 és omega-6 zsírsav-tartalma magas
- zsírtartalma viszont kisebb, mint pl. a borsónak
- nyomelemekben és mikroelemekben gazdag
- könnyebben emészthető, így elmarad a hüvelyesek kellemetlen gázképző hatása
A SZILVESZTERI VÖRÖSLENCSE SÜLT VIRSLIVEL receptje:
Hozzávalók:
- 3 ek olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk só
- 3 csipet őrölt fekete bors
- 1 ek cukormentes ketchup
- 1 tk dijoni mustár (vagy ennek hiányában cukormentes mustár)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 250 g vöröslencse
- 600 ml víz
- 150 g natúr joghurt
- virsli
Elkészítése:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- A vöröslencsét alaposan átöblítjük folyó víz alatt, majd félretesszük. Nem kell beáztatni!
- Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, hozzáadjuk a sót, a borsot, a ketchupot, a mustárt és a vizet. Jól elkeverjük.
- Belenyomjuk a fokhagymákat egy fokhagymanyomó segítségével, hozzáadjuk a babérlevelet, végül pedig a vöröslencsét.
- Ezt is alaposan átkeverjük.
- Közepes lángon kb 10 perc alatt puhára főzzük. Ha esetleg elfőné a levét, pótolhatjuk még vízzel. Nekem nem szokott rá szükség lenni.
- Közben a virsliket hosszában, majd keresztbe négyfelé vágjuk, és egy serpenyőben minimális vajon megsütjük mindkét oldalukat, alacsony lángon.
- A 10 perc letelte után a megpuhult, elkészült főzeléket levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a natúr joghurtot.
- Visszatesszük a tűzre és egyet forralunk rajta. Ha ez megvan, elzárjuk alatta a lángot.
- Tálalásra kész a vöröslencse főzelék és a sült virsli is.
Vöröslencsével találkozhatunk ma már számos helyen, mint például bioboltok polcain, hipermarketek ‘Egészség/ diabetikus/ reform’ során, de már piacon is láttam kimérős árusnál.
Az íze mellett nekem nagyon imponál, hogy nem kell áztatgatással előre bajlódnom, így hamar elkészül (és valóban, mert most direkt lemértem, hogy 20 perc alatt a kezdetektől már a tálaláson is túl estem).