Ez nem a hagyományos crumble lesz, ez annál egy kicsivel többet tud. Fantasztikusan ropogósra sül, igazi téli csemege. Érdemes azt a pár hozzávalót valóban odaadni a kis sütinknek, meghálálja! Aztán csak győzzük a kontrollt!

A mai hóesés csak úgy adta, hogy valami finom, forró, almás-fahéjas dologgal rukkoljak elő. Igazi téli életérzés, főleg, hogy a végén nyakon öntöttem egy kis vaníliasodóval is. Persze, az is forró volt még. Kicsit a szájpadlásom bánta, de sajnos nem tudtam várni, hogy kihűljön, olyan isteni illatok voltak a konyhában.

Bízom benne, hogy életem egyik legjobb befektetése a tegnap beszerzett Ikeás kerámia pitetál. Rengeteg recept van a fejemben, amihez erre egyszerűen szükség van. Édes is, sós is, desszert is, főétel is. Már most látom, hogy nagyon jó barátok leszünk. Tudatosan kerestem kerámia tálat, és nem egyéb anyagokból készülteket, mert mondjuk nem akarok holmi karcolódástól idegbajt kapni. Most már csak vigyáznom kell, le ne ejtsem:)

Számos receptet elolvastam, hogyan készül az eredeti crumble. Mégis sikerült egy olyanra bukkannom a Street Kitchen oldalán, ami méltán kiérdemli a tuti-brutál-szuper-király jelzőt. Jancsa János receptjét némileg a saját szájízemhez igazítva átvariáltam, na meg persze IR-esítettem is. A végeredmény pedig pont olyan, mint amilyennek a képek alapján gondolnánk. Ja nem! Még annál is finomabb! Nézzétek csak a hozzávalókat!

 

A FANTASZTIKUSAN ROPOGÓS ALMÁS CRUMBLE receptje:

/32cm-es pitetálhoz/

Hozzávalók:
  • 5-7 db piros alma
  • 2,5 ek eritrit
  • 1/4 citrom leve
  • csipet őrölt fahéj
  • löttyintésnyi vanília aroma

 

  • 150 g hideg vaj + a forma kikenéséhez
  • 140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g sima búzaliszt
  • 38 g Negyedannyi (=Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő)
  • 1 tk sütőpor
  • némi őrölt fahéj (1-2 szórásnyi)
  • 3 db Gullon Tradizionale cukormentes zabkeksz
  • 1 marék sós mogyoró
  • 1/4 citrom leve ismét
Elkészítése:
  1. Az almákat meghámozzuk, hatodoljuk, kivágjuk a csumájukat, majd kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk az eritritet és a fahéjat, jól összeforgatjuk. Meglocsoljuk a vanília aromával, majd a citromlével, még egyszer óvatosan átkeverjük.
  2. Egy kivajazott hőálló pitetálba öntjük, és szépen elegyengetjük. A sütőbe tesszük, és 220 fokra beállítva a sütőt, 15 percig sütjük.
  3. Ezalatt pont bekészítjük a tésztánkat. A jéghideg vajat egy tálba dobjuk, belemérjük a liszteket, majd elmorzsoljuk a vajat benne. Próbáljunk gyorsak lenni, és nem hagyni, hogy a vaj szétolvadjon a kezünk melegétől. Nagyobb szemcséket kell kapjunk.
  4. Ehhez szórjuk a Negyedannyit és a sütőport, és elmorzsoljuk ezzel is.
  5. Aztán hozzáöntjük a fahéjat, majd a negyed citromlevet, még egyszer átmorzsáljuk, de úgy, hogy megmaradjanak a nagyobb szemcsék.
  6. Egy mozsárban apróra törjük a Gullon kekszeket (szinte azonos nagyságúra, mint a tésztamorzsánk).
  7. Egy marék sós földimogyorót is apróra törünk, és mindkettőt a tésztához öntjük, átkeverjük.
  8. Ezalatt valószínűleg lejárt az almánknak a 15 perce, kivesszük a tálat a sütőből, és a morzsát egyenletesen az almaréteg tetejére kanalazzuk.
  9. A sütőt lejjebb vesszük 180 fokra, és így sütjük az egészet, míg szép aranybarna tetejű almás crumble-t kapunk (ez kb. 20-25perc).
  10. Én csináltam hozzá grátiszba vanília sodót, de nyáron a crumble-öket ehetjük cukormentes vanília fagyival is. És természetesen magában is nagyon finom!

 

Megjegyzés:
  • Ha nincs sós mogyorónk, csak natúr, akkor a sót pótoljuk a tésztánál (ez általában kb 1 csipet sót jelent)!
  • Bármelyik IR-ben ajánlott Gullon keksszel dolgozhatunk, de örültem, hogy van otthon zabkekszem, mert istenien ropog, ahogy megpirul.
  • Ha nincs Gullon kekszünk, de van zabpelyhünk, azzal is helyettesíthetünk.
  • Próbáljunk nem savanyú almát választani, ám ha ez még se jött össze, ajánlatos a citromlevet inkább narancslére felcserélni.
  • A mogyorót (ha csak nem vagytok rá allergiásak) ki ne hagyjátok! Ez az eddigi – talán- legjobb tanácsom!
  • Bármilyen jó is a crumble tésztájánál a hideg konyha, a sütő mellett bizony gyorsan meleg lesz; vagy dobjuk kicsit a hűtőbe a tésztát, ha nagyon belágyulna, vagy nyissuk rá az ablakot, hagy élvezze kicsikét a -2 fokot. Az igazán profik lefagyott ujjakkal dolgoznak, és villámgyorsan, még mielőtt a vaj észbe kapna!
  • A vajat ne helyettesítsük margarinnal, ez nem az a buli. Tudom, hogy drága a vaj, de tessék azt használni. -> Nézzük a jó oldalát, legalább tojás nem kell ebbe a sütibe:)
  • És ha nincsen mozsárunk, ne essünk pánikba, össze lehet a kekszet és a mogyorót törni sodrófával is (vagy húsklopfolóval); ‘örüljönaszomszédhogysütök’ jeligére!