Túrós tölteléket készíteni az egyik legegyszerűbb dolog; szerintem. És leginkább a kakaós párosítás a nyerő vele. Ha választani kellene, melyik túrós sütit szeretem a legjobban, szerintem: egyszerűen mindegyiket. De nem csak én!

Barátnőm és férje ebédre voltak hivatalosak hozzánk. Annyi volt a kikötésük – vagyis a férjnek -, hogy legyen süti. És mindegy milyen, csak túrós legyen. Hát lett!

Korántsem volt egyszerű kitalálni mit süssek. Nem olyan hűű de édes szájú a banda, ami mondjuk nekem épp jól jött, de így sok minden kiesett.

A Fanta szelettel szemeztem, de valahogy nem akartam most olyat.

A netet bújtam ötletért.

Közben új sütőm lett, ami kizárta azt, hogy én kapásból egy piskótával indítsak most. Végül találtam a mindmegette.hu-n egy reszelt túrós receptet. Mivel még sosem csináltam, ki akartam próbálni. Mikor, ha nem akkor, mikor vendégeket várok, nem?

Lényeg, hogy szépen süldögélt, minden remekül ment. Még kellett némi tapogatózás, hogy hogyan, s mikor készül el, de úgy vettem, hogy ettől izgalmas.

Elővigyázatos vagyok, így egy nappal hamarabb elkészítettem, és éjjelre a hűtőben pihentettem. Ha nem is sikerült volna (mondom ez volt az első sütése az új kis barátocskámnak), akkor még mindig tudtam volna valami mást sütni.

De erre nem volt szükség, másnap elég tetemes mennyiség elfogyott belőle.

Nekem külön tetszik ennek a sütinek a szabálytalansága, a játékossága, a színkontrasztja és, hogy gyorsan megvan.

Ha meg szeretnéd sütni, itt a recept hozzá!

 

A CUKORMENTES RESZELT TÚRÓS SÜTEMÉNY receptje:

/kisebb téglalap alakú tepsihez/

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 120 g sima búzaliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 100 g eritrit
  • 17 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 2 tojás
  • 250g (1 kocka) margarin

Töltelékhez:

  • 500 g tehéntúró
  • 100 g eritrit
  • 17 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
Elkészítése:
  1. Először a tésztát keverjük be. Ehhez minden száraz hozzávalót összekeverünk, végül hozzáadjuk a felolvasztott margarint és az egész tojásokat is.
  2. Két részre szedjük, kb. 60-40%-os arányban, és folpackba csomagoljuk mindkettőt. Így tesszük hűtőbe pár órára (vagy 1 órára a fagyasztóba).
  3. A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  4. A túrót villával kicsit lazítjuk, hozzáreszeljük a citrom héját, édesítjük, és egy kis lisztet is keverünk hozzá, végül a tojássárgája kerül bele. Jól összekeverjük, és mikor kész a fehérjehab, óvatosan a túrós masszához adjuk.
  5. A tepsit kibéleljük egy sütőpapírral, és a hűtőből kivett nagyobb darab tésztát kicsomagolás után egy nagy lyukú sajtreszelőn belereszeljük a tepsibe. Egyenletesen elegyengetjük, de nem nyomkodjuk le!
  6. Erre kanalazzuk a túrós tölteléket.
  7. Ha ezzel megvagyunk, ráreszelhetjük a kisebb adag tésztát, pont úgy, ahogy az előző módon is tettük.
  8. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  9. Kihűlést követően érdemes hűvös helyen tartani, pl. hűtőben. Fogyasztás előtt egy órával viszont vegyük ki onnan.