Ebben a csípős olasz gombapörkölt receptben nem fogsz csalódni. Mindenképpen ajánlom, ha hús- és tejmentes főételre vágysz, ráadásul nincs sok időd a konyhában főzőcskézni.
Két okom is van, amiért ez a recept született meg: az egyik legfőbb, hogy muszáj minimalizálnom a tejtermékek fogyasztását, épp eliminációs diétán vagyok.
Aki nem tudná mi ez, röviden annyi, hogy bizonyos ételcsoportokat, élelmiszereket kiiktatunk egy időre az étrendünkből, így megtalálva a megoldást, mitől vagyunk esetlegesen rosszul, vagy vannak tüneteink. Most nálam egyelőre a laktóz van soron, aminél csak az a bökkenő, hogy imádom a tejtermékeket. De még így is, hogy laktózmentesen próbálok étkezni, jóval visszaszorítottam egyelőre a tejtermékfogyasztásomat.
Szóval így kapásból ki is esik a fetás-zöldfűszeres töltött gombafej most, amit egyébként imádok.
Tejszínes mártást sem akartam a fenti okok miatt készíteni, és akkor eljutottunk oda, hogy lesz ami lesz, paradicsomosítom.
Ez mondjuk épp jókor jött, mert betört a bazsalikomszezon, hoztam is haza egy cseréppel, úgyhogy ki kellett találnom hozzá egy húsmentes receptet ebédre.
/A húsmentesség nem az elimináció miatt van, azt mostanában baromira nem kívánom – és amúgy szuper kis kihívás is, hogyan pótoljam a fehérjemennyiséget, amit egyébként hús- és tejtermék fogyasztással vinnék be a szervezetembe./
Miközben ezt a gombapörkölt receptet alkottam, elgondolkodtam azon a baromságon, amivel pár hónappal ezelőtt betámadtak. Nem Ádámtól és Évától indítanám a sztorit, de annyi volt a lényege, hogy ugyan már miért is hinné el bárki, hogy magam nekiállok a konyhában kotyvasztani, kísérletezgetni, mikor nem is vagyok végzett szakács! Ja, nem is; de háziasszony elég régóta XD Szóval ilyenkor mindig eszembe jut ez a kis vicces szomorú megnyilvánulás. Na meg, hogy mennyire földhöz ragadt, karót nyelt emberek vannak néha, némi rosszindulattal….. De baromira jó érzés ezeket mindig megcáfolni!
Szóval kotyvasztottam most is bakker, és tök jó lett!
Ráadásul találtam még itthon egy zacskó durum trikolor gyerektésztát, így gyereknapot tartottam. Csípősen! 🙂
A CSÍPŐS OLASZ GOMBAPÖRKÖLT receptje:
Hozzávalók:
- 250 g csiperke gomba (kalapja és tönkje is)
- 180 g sűrített paradicsom (fél üveg)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt feketebors
- tört chilipaprika
- szárított bazsalikom
- szárított oregánó
- olaj
- kb. 1 pohár víz
Elkészítése:
- A gombák tönkjét eltávolítjuk, majd a kalappal együtt meghámozzuk. Végül kockákra vágjuk. Folyó víz alatt átmossuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük.
- Ha üveges már a hagyma, rádobjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, 2-4 percen keresztül néha megkevergetve főzzük.
- Hozzáadjuk a paradicsomszószt, és felöntjük vízzel.
- Lassú tűzön főzzük, közben fűszerekkel gazdagítjuk: bazsalikommal, sok-sok oregánóval, és ízlés szerint tört chilipaprika is mehet bele.
- Egy zúzott fokhagymát is hozzáadunk.
- Kb. 8-10 percig főzzük, végül elzárjuk alatta a lángot.
- Közvetlenül fogyasztás előtt friss bazsalikomleveleket vágunk fel hozzá, és a pörköltbe forgatjuk.
- Kínálhatjuk tésztával, galuskával, rizzsel, akár még sült krumplival is.