Mégha nem is vagy egy konyhatündér, akkor is jár neked a császármorzsa. Mert olyannyira elronthatatlan, mint egy tojásrántotta. Ha némi édes ízre vágysz, pillanatok alatt produkálhatod ezt a klasszikust; igen, akár cukormentesen is!

 

Belegondolnom is brutális, hogy én fiatal koromban a császármorzsát porból készítettem. Azt hittem valami szörnyen bonyolult dolog összedobni és megsütni, hogy a tipikus morzsás állagot megkapjuk. Pedig nem!

Utólag belátom, bedőltem a marketingnek, mert olyan csalogató volt mindig a csomagolás színe és a fotó is, hogy természetesen vettem és vettem, és kétnaponta ezt ettem.

Aztán az életmódváltással erről is leálltam. Sőt, semmilyen alap port nem használok, mert feleslegesnek tartom.

De azért, ahogy mondani is szoktam, a régi ízektől megválni nem kell. Szóval belefutottam a Balkonada osztrák császármorzsa receptjébe, alapanyagokat cserélgettem, és így született meg az alábbi cukormentes, lassan felszívódó császármorzsa.

Ezt tovább lehet turbózni túróval, én imádom úgy is, és változatossá teszi a a császármorzsánk ízét.

A CUKORMENTES CSÁSZÁRMORZSA receptje:

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 dl cukormentes növényi tej (kókusz- vagy mandula) /én 0,5 dl konzerves kókusz”tejet” higitottam fel ugyanennyi vízzel/
  • 70 g zabpehelyliszt
  • 30 g búza finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só
  • 3/4 ek Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • kevés vaj a serpenyő kikenéséhez

 

 

Elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport és az édesítőt.
  4. Egy másik edényben összekeverjük a tojássárgákat a növényi tejjel.
  5. A lisztekhez adjuk, csomómentesre elkeverjük.
  6. Végül óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjéket is, úgy, hogy ügyelünk rá, ne törjön össze a hab.
  7. Serpenyőben vajat hevítünk, és a masszát beleöntjük.
  8. Kb 2 percig, mérsékelt fokozaton sütjük az egyik felét. Vigyázzunk, az alja már jó lesz, mikor a teteje még folyós.
  9. 4 részre vágjuk egy fa (esetleg fém) lapáttal, és egyenként megfordítgatjuk a negyedeket.
  10. Így sütjük 1 percig, majd elkezdjük darabolgatni sülés közben.
  11. A végén már olyan kicsik lesznek, hogy inkább morzsák, mint darabok. A színén egyértelműen látjuk majd, mikor már szép piros. Ekkor készült el.

 

 

Szénhidrát-számolás:

 

Inzulinrezisztenseknek a 160 grammos diétában lassú ch-ként fogyasztható.

A fenti receptben az alábbiak számolandóak:

  1. 70 g zabpehelyliszt = 50 g ch
  2. 30 g búza finomliszt = 23 g ch

Így összesen a fenti recept alapján a császármorzsában 73 g szénhidrát van.