A lazac amellett, hogy finom, egészséges is. Tehát rögtön két ok a fogyasztásra! Most a grillezett lazacsteak helyett inkább egy sütőben sült változatot mutatok nektek, ami tuti elronthatatlan.
Barátnőm férje egyszer azt mondta nekem, hogy eszem ágába se jusson otthon lazacot sütni, mert brutál büdös lesz tőle a lakás. És ezt annyira meggyőzően mondta, hogy én tényleg el is hittem. Így otthon nem mertem nekiállni, cserébe lazac iránti szeretetemet éttermekben éltem ki. Többnyire pozitív benyomásokkal; pláne mikor a bőrét ropogósra sütik.
De nem csak azért szeretem, mert szerintem nagyon finom, nincs az a tipikus hal íze, hanem mert egészséges is. Persze legjobb lenne mindig frissen beszerezni, de egyébként semmi probléma sincsen a fagyasztott változatokkal sem.
A vadlazac élettani szempontból azért kiemelkedően jó, mert magas az omega-3 zsírsav tartalma. Emellett tartalmaz még omega-6 zsírsavakat is, azonban ezek aránya kedvezőek az emberi szervezet számára, így rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszerre támogató hatású.
Úgy esett, hogy pár hete mégiscsak elcsábultam egy fagyasztott lazacfilére, de továbbra is ott volt bennem, hogy nem kéne megcsinálni. Bevágtam a fagyasztóba, és csak tologattam, miközben azért nagyon kívántam. És végül persze, hogy győzött a kiváncsibb énem. Azt mondjuk már első perctől tudtam, nem akarom simán grillre dobni, helyette inkább tepsiben, némi fűszeres vaj kíséretében adok neki új életet.
És ez tényleg az a lazac recept lett, amihez nem kell nagy konyhatündérnek lenni, elrontani (oké, ha csak nem hagyod ott 4 órára a sütőben) nem lehet.
A PUHA, VAJBAN SÜLT FŰSZERES LAZAC receptje:
Hozzávalók:
- 250 g lazacfilé (akár mirelit is)
- 1/2 bio citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt feketebors
- kakukkfű
- vaj
Elkészítése:
- A filék mindkét oldalát sózzuk, és óvatosan bele is dörzsöljük.
- A fokhagymát összezúzzuk, ezzel is bedörzsöljük a halak mindkét oldalát.
- A bio citrom héját lereszeljük, beledörzsöljük ezt is. A levét kifacsarjuk, meglocsoljuk vele a lazacokat.
- Ezután megszórjuk kakukkfűvel, de már csak az egyik oldalát.
- Sütőpapíros tepsibe kevés vajat teszünk, erre helyezzük a lazacokat, majd olvasztott vajjal a lazacokat is átkenjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Végül frissen őrölt feketeborssal megszórjuk, és kb. 20 perc alatt letakarás nélkül készre sütjük.
Nincs ötleted ebédre vagy vacsorára? Még több receptet itt találsz!