Léteznek olyan receptek, amik azonnal kedvenceinkké válnak. Ezek az alagút sütik azért szuperek, mert azon túl, hogy diétásak, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.
Fel akartam használni a cukormentes zabkekszeket, amiket még az Ikeában vettem, azonban véletlenül nyitva hagytam a tetejét felbontás után. Kevés dologban vagyok finnyás, de ebben például nagyon. Nem tudom már akkor megenni, ha az amúgy ropogós zabkeksz egyszercsak megpuhul. Ugyanígy vagyok a müzlivel is. De szerintem ez érthető.
Kidobni mégsem akartam a kekszeket, hiszen nem volt az állagukon kívül semmi bajuk. Így arra gondoltam, beolvasztom őket sütialapnak, ahogy már jó néhány recepttel tettem: például a sajttortánál (igen, nyugodtan használhattok oda is zabkekszet akár).
Egy elég klassz alagút süti állt így össze, ami hűtőben tárolva bírja a strapát.
A CSODÁS TÚRÓS-ZABOS ALAGÚT CUKORMENTESEN receptje:
Hozzávalók:
- 77 g Ikea cukormentes zabkeksz (KAFFEREP)
- 30 g vaj
- 175 g sovány krém-tehéntúró
- 50 g görög joghurt
- 1/2 bio citrom héja
- ízlés szerint kevés Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 1/2 csomag expressz zselatin fix
Elkészítése:
- A zabkekszeket egy uzsonnás zacskóba tesszük, és sodrófával átmegyünk párszor rajta, hogy szépen morzsáira törjön.
- A vajat felmelegítjük és hozzákeverjük a zabkekszmorzsát.
- Hűvös helyen 10 percig állni hagyjuk.
- Ezalatt a krémet készítjük el. A hozzávalókat összekeverjük, végül hozzáadjuk a zselatin fixet is.
- Ezután folpackot terítünk egy szilikonos nyújtólapra (ennek hiányában max konyharuhára), majd ráhelyezzük az alagút-alapunkat. Kézzel óvatosan téglalap formájúra nyomkodjuk.
- Rákanalazzuk a krémet, de úgy, hogy az egyik végén maradjon majd kevés szabad hely az illesztésnek feltekerés után.
- Végül óvatosan feltekerjük a konyharuha és a folpack segítségével.
- Amennyiben még nem tökéletes a formánk, kis kezünkkel alakíthatunk óvatosan rajta.
- Végül pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután lehet éles késsel felvágni.
Tippek:
- Opcionálisan lehet a krémbe tenni apró gyümölcskockákat is, de arra figyeljünk, hogy levet már ne eresszenek magukból.
- Akár pohárdesszertnek is elkészíthetjük, ekkor az aljára akár gyümölcsréteg is mehet; például mandaringerezdek.