Az utóbbi tíz évben annyi fogyózó szájából hallottam, hogy este 6 után nem eszik semmit, hogy már megszámolni sem tudom. Nade mi ennek az egésznek az alapja? Van benne igazság, vagy csak humbuk az egész?

Év elején a szakdolgozatom készítése során elég sok tini korosztályút tudtam megkérdezni az egészséges életvitelhez fűződő viszonyáról. Számomra totálisan megdöbbentő volt, hogy azon fiatalok közül, akik már kísérleteztek súlycsökkentéssel, nagyon sokan az este 6 után nem eszünk “módszert” próbálták ki.

Nyilván ezért jórészt a média és az internet okolható, hiszen időről időre felüti fejét egy újabb hangzatos divatirányzat a kilóktól való megszabadulás érdekében.

És mi ne lenne annál csábítóbb, hogy lemondás nélkül, nulla mozgással ugyanúgy ledobhatjuk a felesleget, mintha soha ott sem lett volna?

Sőt, továbbmegyek, mert ezt nem csak a fiatalok, és a nők kapják be!

Az utóbbi időben több férfi ismerősöm szájából is hallottam ezeket a jól csengő szavakat. Mikor rákérdeztem, milyen logika alapján gondolják úgy, hogy ez így okés lenne, egyik sem tudott rá racionális választ adni.

Szóval úgy éreztem, itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba.

A SABLONDIÉTÁK BUKTATÓI

Talán érdemes a leglényegesebbel kezdeni és soha el nem felejteni: minden emberi szervezet más, és más!

Ha csupán ennyi lenne a fogyás titka, hogy este 6 után már többet nem eszünk, a magyar lakosság jó része nem szenvedne túlsúlyban. Pedig látjuk, de.

Jó ha mindig szem előtt tartjuk, a divatdiéták alapvetően egy sémára épülnek. Ne edd ezt, ne edd azt. Ne egyél ekkor, ne egyél akkor.

De vajon figyelembe veszi a nemet, a kort, az aktivitást, vagy más, számos, nem elhanyagolandó tényezőt? Akár a betegségeket? Segítek! NEM!

És sokan ezt végig sem gondolják. Sajnos.

ENNI VAGY NEM ENNI?

Talán a probléma legfőbb forrása, hogy nem a táplálkozásunkra koncentrálunk.

Kutatások kimutatták, hogy amikor nem magára az ételre figyelünk, hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Kinek ismerős a számítógép, tv előtti étkezés?

Itthon bevett szokás társaságban elfogyasztani az ételeket: éttermekben, bárokban, családi ebédeken, és még sorolhatnám. Az étel összeköti a társaságot, de nem maga az étel áll a középpontban. Hétköznap meló után beülni a párunkkal, barátnőnkkel, családunkkal nem is olyan luxus ma már.

Az este pedig a lazításról, a jutalmazásról szól. A napot elvégezve, túlélve, jöhet a sör, a tv, a meccs/sorozat. Közben beszélgetünk, filmezünk, és észre sem vesszük, hogy elfogyott egy zacskó chips, egy tál popcorn, egy csomag gumicukor.

/”Megnyugtatok” mindenkit, a sós mogyi sem sokkal jobb az esti filmnézés mellé, ugyanis tele van kalóriával!/

Szimpla pszichológia az egész. Már rég nem azon van a hangsúly, hogy éhesek vagyunk-e, vagy sem. Mert az pont nem érdekel senkit sem…, ahogyan nem érdekelt senkit egész nap sem.

Sokkal inkább a megszokás, a társítás. Ahogy a mozihoz is hozzá tartozik a mozibüfében kapható pattogatott kukorica és nachos.

És ezután eszmélünk rá, hogy több rajtunk a kiló, mint illene. Ekkor jön a nemevés.

LOGIKUS. VAGY MÉGSEM?!

Azokat a “diétázókat”, akiket megkérdeztem, miért hisznek a módszerben, az alábbiakkal próbálták megmagyarázni:

Mivel este már nem olyan aktívak, mint napközben, így ha kalóriát visznek be, az nem fog felhasználódni. Ergo elraktározódik, és hízni fognak.

/De szép is lenne, ha ez ilyen egyszerűen működne!/

Csak mert az eszeveszett kalóriabevitelen lovagolnak, és nem is gondolnak bele, hogy energia egyensúlyt is ki lehetne alakítani. Vagyis ahol annyit viszünk be, amennyit a szervezetünk fel is használ. És rögtön nem kéne a nap felében éheztetniük a szervezetüket.

Meg hogy fast food-ok helyett akár több zöldség kerülhetne a tányérra. Például. De tudom: minden, amiben szénhidrát van, az rossz.

Egyébként olyan, hogy a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége energiára, egy esetben lehetséges…. akkor meg már úgyis mindegy, fakereszt!

A TESTÜNK DIKTÁL
1)

Alapvetően az – ,hogy este a tv nézéshez nincs már szükségünk energiára – nem helytálló. Sőt! Az, hogy alvás közben a szervezetünknek nem kell semmi a működéshez, nagyon is téves!

Kell, csak éppen nem ugyanannyi, mint napközben, mikor aktívabb óráinkat töltjük. De ahhoz, hogy éjszaka a szerveink működjenek (ilyen alapvető dolgok, mint pl. a légzés), vagy hogy regenerálódni tudjunk, igenis szükség van energiára.

Amit pedig vajon honnan fog biztosítani a testünk?

Naná, hogy abból, amit éber állapotunkban elfogyasztunk. Ugyanis (és most kifejezetten rátérnék az alvásra) egy optimális 7-8 órás alvásidőt figyelembe véve a szervezet az utolsó étkezést követő 3 óra múlva már a raktárakból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Akkor képzeljük el, mi van, ha utoljára délután 17 órakor ettünk, és a következő étkezésünk optimális esetben reggel 6-ra esik.

De ha még csak erre hivatkoznánk, hogy alváshoz nem kell kraft…

2)

Viszont van itt más is:

Ahogy már említettem, nem vagyunk egyformák. Nem is egy időben fekszünk le aludni, sőt az előtte lévő óráink sem ugyanúgy telnek.

Vegyünk pár tök egyszerű példát:

  1. “A” alany este 18 óra után nem eszik. 19-kor nekiáll kardiózni, rányom egy fél órás súlyzós edzést is. De nem eszik, hisz este 18 után van….
  2. “B” alany este 18 óra után nem eszik. 20-kor már az igazak álmát alussza, hisz hajnal 3-kor kel, mert indul a melósbusza.
  3. “C” alany este 18 óra után nem eszik. Éjfélig fent van minden nap, sportcsatornát néz; őrült szurkoló, kisebb pocakkal, de azért minden lövésnél felugrik a fotelból. De este 18 után nem eszik.
  4. “D” alany este 18 óra után nem eszik. Pedig éhen döglik. De akkor is kibírja reggelig, hiába van rosszul. A szabály az szabály.

“A”, “B”, “C” és “D” alanynak teljesen más a kalóriaszükséglete.

És továbbra sem mentem bele a nemek közti különbségekbe, az életkor vagy betegségek befolyásoló tényezőibe.

Kezdjük már kapizsgálni?!

AKKOR MIÉRT FOGYUNK MÉGIS A MÓDSZERREL?

Sokszor hallani azt, hogy de a dolog márpedig működik! Hiszen fogynak.

Nyilván. Ugyanis rengetegen a helytelen táplálkozás elkötelezett hívei: egész nap szinte (vagy tényleg) semmit nem esznek, majd hazaérve gyorsan bekajálnak mindent, ami a kezük ügyébe akadhat. És ezt folytatják teljesen lefekvésig. Őrült mód viszik be a kalóriákat, ráadásul legtöbbször nem megfelelő alapanyagokból.

Szemléltetés képpen:

napi egy közepes BigMac menüvel elvannak egyesek, ami 1000 kalóriabevitelt jelent (és aki evett már ilyet, tudja, hogy kb 1 órás tűzoltásra elég a cucc), plusz ehhez még hozzáadódik, hogy este hazafelé menet és otthon nekiállnak bepótolni azt, amit napközben kihagytak (ez sokszor egyébként akár dupla!! kalóriabevitelt is jelent a nappali mennyiséghez képest). Az máris 3000 kalória, amit nyilván nem nagyon fog tudni egy átlag ember szervezete felhasználni.

Amiért a fogyás elindulhat /bár rohadtul nem nevezhető egészségesnek!!!/:

ha a napi rossz rutin marad, de ez az esti bődületes kajabevitel megszűnik, energiadeficit jön létre. Azaz sokkal kevesebb kalóriával látjuk el szervezetünket a nap folyamán, mint amire szüksége lenne. Így a tartalékokból lesz kénytelen elvenni. Ha pedig van honnan, az a legkönnyebb -> máris fogyásnak indulunk!

DE! Még egyszer mondom, ez így nem jó! Sokkal célszerűbb kiszámolni, egy átlag napon mennyi kalóriát viszünk be szervezetünkbe, és az hogyan oszlik el idő szempontjából. Na meg még rengeteg más mindent is figyelembe kell venni, hogy a jojó effektus, és/vagy vitamin- és tápanyaghiány ne alakuljon ki (ami betegségek kialakulásához vezethet).

Mert kinek buli az, hogy koplal hetekig, aztán amikor elérte a célt, ismét visszajönnek a kilók?!

A fenti dolgokból is jól látható, ez a “módszer” egy baromság!

Sokkal többet teszel az egészségedért, ha egész nap rendesen, megfelelő alapanyagokból készült élelmiszereket eszel, minthogy nap végén jut eszedbe, hogy tenni kéne valamit a szervezeted védelméért!

Szóval mindenkit óva intek attól, hogy nekiálljon, vagy netán folytassa az “este 6 után nem eszek” diétát!

Sokkal többre megy, ha észszerűen, tudatosan táplálkozik, és mellé rendszeresen mozog.

Ha pedig segítség kell a célkitűzések eléréséhez, itt vagyok!