Tudjuk miért veszélyeztettebbek a koronavírussal szemben a kiskorúak, az idősebb korosztály, és azok, akiknek krónikus betegségük van? Gyenge immunrendszer ellen mit tehetünk? És tudjuk, hogy a sok óvintézkedésen túl, hogyan védhetjük meg magunkat? Néhány alapvető jótanács, és mellette a magyarázat, hogy a miértekre is választ kapjunk!

 

AZ IMMUNRENDSZER FONTOSSÁGÁRÓL

Legelőször is beszélnünk kell az immunrendszerről, amely a szervezet fő védekező rendszere. Feladata, hogy kiszűrje a számára idegen anyagokat, sejteket, melyek testünkbe jutva próbálnak bennünket megbetegíteni.

2 részből áll:

 1. velünk született, természetes immunitás: ez mindenkiben jelen van, alacsonyabb hatékonyságú, de nélkülözhetetlen a végső legyőzésben
 2. életünk során kialakuló, szerzett immunitás: adott kórokozókra specifikusan, egyedileg jön létre. Emiatt pedig időre van szüksége, hogy az immunválasz kialakulhasson.

 

BÉLFLÓRA ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FONTOSSÁGA AZ IMMUNRENDSZER SZEMPONTJÁBÓL

Az immunrendszerünk közel 80%-a a bélben található. Éppen ezért kiemelt figyelmet kéne fordítanunk rá.

A beleken belül ugyanis egy sejtréteg található – ez a bélflóra -, amely határt képez a szervezet és az ártalmas mikroorganizmusok között. A bélflóra átengedi a hasznos tápanyagokat, azonban megakadályozza, hogy a káros mikroorganizmusok átjussanak, ezáltal bekerülve a véráramba.

Abban az esetben, ha a bélflóra sérül, a szervezet számára veszélyes mikroorganizmusok is átjutnak, így megbetegedést okozva.

Tehát alapvetőnek kéne lennie, hogy ügyelünk bélflóránk épségére. Ebben segíthetnek a probiotikum készítmények. A probiotikumoktól senki ne féljen, ugyanis ezek olyan hasznos baktériumok, melyek a bélben kolonizálódni képesek, és antibakteriális anyagokat termelnek.

Sajnos itt is el kell mondani, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem feltétlenül a legjobban nyomatott, agyonmarketingezett és reklámozott piacon lévő készítmény a leghatásosabb. Érdemes olyan probiotikumot választani, melyben valóban megtalálható élőflóra!

Ajánlás:

Linex Flora

 

Táplálkozás terén pedig az alábbiak fogyasztásával segíthetjük bélflóránk helyes működését:
 • savanyú, élőflórás tejtermékek
 • természetes savanyítással készült kovászos uborka
 • természetes savanyítással készült savanyú káposzta
 • miso stb.

 

ALAPVETŐ VITAMINOK IMMUNITÁSUNK ÉRDEKÉBEN

Ledöbbentem mennyire ki vannak fosztva a patikák a koronavírus miatt, és ez alól a jelen helyzet “sláger termékei” sem kivételek. Mindenki orrba-szájba vásárolta fel a jónak gondolt készítményeket. Ami teljesen érthető, hiszen a reklámok erőteljesen hatnak tudatalattinkra. Sokan nem is gondolják végig, mit, miért, és pláne hogy milyet vesznek!

Ahogy látom, leginkább a multivitaminok lettek a No1 készítmények, pedig egy-egy célzottabb vitaminnal sokszor többre megyünk. Erről is sok helyen beszéltem már, így most inkább koncentráljunk azokra a bizonyosokra:

A két legfontosabb vitamin az immunrendszer erősítése érdekében nem véletlenül a C és a D-vitamin.

/Azt azért leszögezném, lényegesen beljebb vagyunk, ha télen eleve nyomtuk mindkettőt, és nem most kezdünk neki. De amennyiben nem így volt, még akkor sem késő!/

 

Azért, hogy tisztább legyen a kép, megpiszkálgatom most a legalapvetőbb vitaminpótlásokat erre a kritikus időszakra:

 

C VITAMIN:

Ezt megtanultuk általános iskolában is, hogy C vitamin = aszkorbinsav.

Akkor miért is vennénk ilyen-olyan drága, és sokszor felesleges C vitamin készítményeket, mikor az aszkorbinsav port simán meg lehet vásárolni?

Egyébként pedig kihűlt teába, vagy csak “citromos” vízként is szuper. Azért mondom, hogy kihűlt teába, mert hőkezelés hatására a C-vitamin megbomlik. Sőt, amit kevesen tudnak, hogy nem jó az sem, ha fémmel érintkezik. Tehát érdemes erre is odafigyelni!

Attól azonban nem kell aggódni, hogy túladagoljuk, ugyanis a szervezetben nem halmozódik fel, az a vizelettel ürül. Éppen ezért ajánlott napjában több alkalommal, elosztva fogyasztani. Emiatt szuper a napi többszöri aszkorbinsav por fogyasztása, vagy a retard, azaz nyújtott felszívódású készítmények.

Ajánlás:

aszkorbinsav por.

 

Élelmiszerekkel segíthetjük a pótlást, de ez is rendszerességet igényel(ne):
 • zöldpaprika
 • paradicsom
 • citrusfélék
 • csipkebogyó
 • kivi
 • brokkoli
 • saláták
 • savanyú káposzta

 

D VITAMIN:

A D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet képes raktározni. Azt rengetegszer halljuk, hogy teljesen egészséges embereknek is jó, ha ősztől tavaszig a szervezetükben pótolva van.  Ez azonban csak akkor igaz, ha ezen időszakon kívül egyébként sokat tartózkodunk a napfényen. Ellenkező esetben egész évben gondoskodnunk kell a megfelelő pótlásról.

És ami nagyon fontos! A D vitamin hasznosulásához az alábbiak kellenek: A, K2 vitaminok, magnézium*!

Ha biztosra akarunk menni, eleve olyan D vitamin készítményt válasszunk, ahol erre odafigyelnek!

Most annyira nem opció, hogy házi orvossal felírassuk a 3000NE-es D3 vitamint receptre, szóval itt egy alternatíva.

Ebben kapásból megvan az A és a K2 vitamin is:

Ajánlás:

WTN D3-K2-A vitamin cseppek

(kicsit tovább lapozgatva az oldalon csomagban megvásárolható magnéziummal együtt is).

 

 

*Tudom-tudom, kezd sok lenni az infó, de fontos megemlíteni, hogy magnéziumból olyat válasszatok, ami valóban jól hasznosul. Ilyen például a magnézium citrát. A magnézium oxid és magnézium karbonát nem lesz jó! (igen, mielőtt megveszitek, nézzétek meg milyen formában van jelen a magnézium).

Ajánlás:

WTN Magnézium komplex krém

 

 

 

 

 

 

A MOZGÁS, MINT HASZNOS KIEGÉSZÍTÉS EGÉSZSÉGÜNKÉRT

Fülünkön jön ki, hogy mozogni kell, mert az egészséges. Tudom, tudom. De hát ha egyszer így van?! Immunrendszer szempontjából mindenképpen fontos.

Számtalanszor leírtam már és vendégeimnek is mindig elmondom, miért muszáj, vissza tudjátok keresni itt a blogon.

És nem lehet az sem, amik most jönnének, vagyis a:
 • Kifogás, hogy bezárva nem lehet mozogni. De lehet, csak akarni kell.
 • Kifogás, hogy nincs megfelelő eszközünk, felszerelésünk hozzá. Nézz csak körül a lakásodban, a kamrában…
 • Kifogás, hogy nincs megfelelő öltözékünk hozzá…

 

Szóval ha már minden kifogást leráztál magadról, gyerünk!

Tele a Youtube, – és most már végképp – a social media is az edzős videókkal.

Egy fokkal könnyebb a dolgod, ha haladó vagy. Akkor tudod mit, hol keress, már csak a bőség zavarával kell megküzdened.

Kezdőként viszont olyat válassz, aminél nem csak gyakorlatokat és ismétlés számokat mondanak, hanem arra is figyelmeztetnek, mik szoktak a kezdő sportolók hibái lenni, hogyan figyelj ezekre, és hogyan kell helyesen kivitelezni.

Általános tény szokott lenni, hogy ami túl egyszerűnek tűnik, akkor azt valószínűleg nem jól csinálod 🙂 Egy tükör például rengeteget tud segíteni, hogy olyan apró hibákat észrevegyél, amit egy jó online edzésvideónál kiemelnek, mint probléma.

És hogy mit válassz: mindegy, csak mozogj! Lehetőleg minimum napi fél órát, de inkább az 1 óra legyen a cél.

Legyen az jóga, pilates, saját testsúlyos edzés, zumba, kihívások vagy bármi, csináld! És rendszeresen! Előre határozd meg, mely napokon, mely időpontokban fogsz nekiállni. Pont, mintha egy órára járnál be. Így biztosan nem lesz kifogás és halogatás!

Remek dolognak tartom, hogy a közösségi hálón “együtt” edzés van. Előre ki van hirdetve, hogy mely napokon hánykor kezdődik. A videók bármikor visszanézhetőek, de a legjobb, ha a kihirdetett kezdési időpontban csatlakozol be, és végignyomod az óra előadóval együtt.

Ha pedig végképp nem szeretsz egyedül edzeni, csatlakozz online, és nyomjátok párban! Hidd el nekem, nem kell egy helységben tartózkodnotok ahhoz, hogy olyan remek páros (és vicces) feladatokat hajtsatok végre, mint például a kő-papír-ollós fekvőtámaszozások.

Tehát a home office egyik legjobb velejárója, hogy több időd marad edzeni!

Ráadásul a mozgás endorfint termel, ezáltal pszichikailag is könnyebben át fogod vészelni a kényszer szülte helyzetet! Szóval nincs kifogás!

 

+1 JÓ TANÁCS AZ EGÉSZSÉGEDÉRT:

Heti egyszer fogyaszd rendszeresen ezt a 3 élelmiszert, hogy szervezeted megkapja azt, amire vitaminok szempontjából szüksége van! Az immunrendszer támogatása fontos!

 • 1 marék savanyú káposzta
 • kevés reszelt sárgarépa
 • pár szem olivabogyó.