Ahhoz képest, hogy nem vagyok egy nagy kávés, íme a kávézós bejegyzésem folytatása. Diéta alatt is lehet kávézni, még akár házon kívül is. Nézd meg, hol, mit és hogyan!

Az otthoni, munkahelyi kávézás után most a kávézókba látogatunk el. Gondolom sokaknak ismerős az aggódás, vajon mit tudunk majd inni. De! Cukormentesen is lehet jó kávékat fogyasztani. Erről szól ez a kávés sorozat.

Ahogy beleástam magam a témába, az lett a személyes tapasztalatom, hogy kellőképpen felkészült baristákkal és üzletvezetőkkel találkozhatunk a nagy kávézóláncok pultjai mögött. Ha nem is tudják fejből a keresztkérdéseinkre a válaszokat, szívesen segítenek, néznek utána, hogy maximálisan biztos infót adjanak nekünk.

Számomra az is öröm, hogy nem találkoztam még olyannal, aki például a hozzáadott cukor kifejezést ne értette volna elsőre, hogy hol kell keresse.

Volt, ahol kifejezetten örültek, hogy feltettem a kérdéseimet, mert így ők is utána járhattak, tudnak tanulni. Jó eséllyel az utánam következő “problémásabb” diétázó vendégeknek már fejből tudnak majd segíteni.

Azt mondom, ne féljünk kérdezni, kérdezni, és kérdezni! Azért vannak ott, hogy segítsenek nekünk, és a számunkra legmegfelelőbb itallal távozhassunk. Ez nekik és nekünk is siker!

A NAGY KÁVÉZÓKBAN

A legszebb pillanat mindenki életében, mikor kómásan csak lehuppan és kikéri a kávéját. Aztán odamegy a pulthoz – mikor már a nevét üvölti a pultos fiú. És töltheti is magába az életet adó koffeint.

Ismerek olyan elvetemült XXI. századi lényeket is, akik a reggeli kávés rituáléjukat abban élik ki, hogy a melóba rohanván kezükben egy elviteles pohárral lavíroznak a tömegben; kilépve az egyik kávézólánc ajtajából. Világa van ennek is, az már biztos!

De korántsem ennyire fekete, vagy fehér a helyzet, ha a macerásabb körbe tartozunk. Nem iszunk hozzáadott cukros dolgokat, kerüljük a tehéntejet; közben meg várjuk ugyanazt a kínálatot, mint az átlagos társaink.

Utánanéztem, a nagy, híres kávézóláncok milyen alternatívát tudnak felmutatni, hogy szinte mindenki igényének eleget tehessenek. Azt gondolom, próbálnak lépést tartani velünk, vásárlókkal.

Íme a leglegleg kávézók kínálatai, hogy a következő rohanós munkanapon ne a kávézás okozza a fejtörést:

Starbucks Coffee Company:

Ha egy amerikai filmben kávéznak a szereplők, akkor tuti Starbucks-ot isznak. Óriási hájp után robbant be a magyar piacra ez a kávézólánc, ami kétségtelenül még ma is az egyik legsikeresebb.

Hogy Amerikában mennyire megy a növényi tejes, vagy a cukormentes kávézás, nincs infóm, de itthon figyelnek ezekre az igényekre is: lehet kérni a kávét cukormentes kókusz-, illetve szójatejjel (speciel én IR-esnek a szójatejet nem ajánlanám).

A mandulatej viszont fruktózos, így az nem is lehet kérdés annak, aki nem szeretne hozzáadott cukrot bevinni a szervezetébe fölösen.

Egy valamire való Starbucks-ban megtalálhatóak a szirupok is. Ebből nekünk kétféle ízesítésű is mehet: választhatunk a cukormentes mogyorós vagy a cukormentes vaníliás közül.

Costa Coffee:

A Costa Coffee is híres arról, hogy valami szemet gyönyörködtető, nyálcsorgattató italkülönlegességgel rukkol elő szezonról szezonra.

Tavaly már hatalmas pacsi járt azért, mert ebből nem kellett nekünk sem kimaradnunk: csak jeleztük, hogy cukormentesen kérnénk.

Választhatunk (és itt most nem csak a szezonális csodákra gondolok) cukormentes kókusztejjel készült italokat is.

Ha ez nem lenne elég, cukormentes kávésziruppal is tudnak szolgálni!

Mandulatej is van tejhelyettesítőként a repertoárjukban, az viszont hozzáadott cukrot tartalmaz, így maradjunk csak szépen a kókusztejnél.

Cafe Frei:

Nyilván mindenki emlékszik Frei Tamás sokszor hátborzongató, tényfeltáró riportjaira. Nos, elég éles váltásnak bizonyult, mikor szenvedélyének hódolva megnyílt Magyarországon az első Cafe Frei. Ahogyan tv-s időszakában, úgy ebben az iparágban is a minőséget hozta magával a Frei név.

Ha a világ kávéjai között kalandoznánk itthon, érdemes időről időre betérni a lánc kávézóiba, és elmerengeni kicsit egy jó kávé mellett.

Talán nem meglepő, gondoltak azokra is, akik tejmentesen innák meg a kiválasztott italukat: nekik a cukormentes kókusztej szolgál alternatívaként.

McCafé:

A tehéntej vagy a laktózmentes tej helyett Alpro mandulatejet tudnak növényi tej gyanánt felajánlani a McCafé-kban.

Sőt, cukormentes karamellsziruppal is kérhető a kiválasztott kávékülönlegesség, vagy forró csoki.

California Coffee Company:

Hozzáadott cukormentes kókusztejük és szójatejük is van. A mandulatej viszont náluk nádcukros.

Azonban grátiszba cukormentes tejszínhabbal is tudnak szolgálni, illetve cukormentes szirupot is kérhetünk a California kávézóiban.

Egyéb opció még a rizstejük, de nem IR-eseknek!

Coffeeshop Company:

Kávézóikban The Bridge márkájú, bio, hozzáadott cukormentes mandulatej is van a diétázók számára.

Illetve tudnak CM kókusztejjel is szolgálni, de ebben benne van a rizskeményítő.

Ugyanebből a márkából rizstejjel is választhatóak az italok, szintén hozzáadott cukor nélkül. IR-esek a mandulatej mellett voksoljanak!

KISEBB KÁVÉZÓK

Kávézókból annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük. Kisebb helyeken is érdemes próbálkozni, ha van egy kedvencünk, vagy csak random betérünk útközben valahova. Számos üzletben gondolnak az étel intoleranciásokra, a diétázókra, az egészségesen élőkre. Egyáltalán nem kizárt, hogy már az elsőnél megtaláljuk a számításainkat.

Ha mégsincs választék számunkra, még ne írjuk le a helyet. Lehet a vezetőség felé javaslatot tenni, hátha tennének egy gyors piackutatást, és felmérnék a vevői igényeket.

Talán éppen gondolkodtak is rajta, hogy itt az ideje a növényi tejeknek is helyet kapni a polcokon… csak kellett még az a bizonyos utolsó lökés!

 

Ha érdekel, hogy kell jól kávézni,  olvasd el az első részt “Kávé kisokos diétázóknak, egészségesen élőknek” címmel.

Ebben a bejegyzésben olyan kérdésekre kapsz választ, mint például, hogy

  • milyen kapszulás kávét vegyél,
  • miből csinálj szép tejhabot a tehéntejen kívül,
  • mire vigyázz, ha gépi automata kávét iszol,
  • és még sok minden másra is!