Magyarország vezető helyen áll a túlsúly tekintetében. Ezért kiemelkedően fontos a súlycsökkentés. Íme az ésszerű fogyókúra fogyni vágyóknak.

 

Elképesztő, hogy Európa országai közül ebben az élen járunk, de globális szinten is negyedikek vagyunk a nem túl előkelő rangsorban! Tény, hogy nagyon nagy a gond!

Szinte minden második ember fogyni szeretne. De a legrosszabb, hogy nem tudják hogyan. Sokszor különféle jól hangzó fogyókúra módszerekbe kezdenek, mely számtalan esetben minden logikát mellőzve van felépítve.

Nem csak felnőtteket, aktív dolgozó korú és idősebb embereket érinti már ez a probléma, hanem egyre gyakrabban már a gyermekeket is. Ez pedig hosszútávon súlyos következményekhez vezet. De erre még később visszatérek.

 

SZAKÉRTŐI SZEMMEL

Munkám során rengetegszer látom a tévhiteket, a kétségbeesett, sikertelen próbálkozásokat. Ezeknek legfőbb oka a megfelelő tudás hiánya. Ez az a dolog, amit nem tanítanak meg rendesen az iskolában. Sőt, hadilábon áll ezzel a közétkeztetés is, és sokszor az egészségügy is. A prevenció hiánya továbbra is elsődleges probléma. Pedig a fogyókúra minden 2. ember életebén eljön egyszer.

Ezért nagyon fontos, hogy tudatosuljon bennünk: ha már a felét megértjük annak, mi ez az egész, mi jó és mi nem, az bizony fél siker!

 

Mert itt is 1. számú szabály: AZ EGÉSZSÉG AZ ELSŐ!!!! A fogyás csak legyen egy kellemes mellékhatás!

Én alapból nem szeretem a fogyókúra szót. Ez ugyanis azt üzeni, hogy ez egy pár hetes/hónapos program, ahol megszorítások vannak, de utána minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Nos, többet érünk el fogyókúrával életmódváltással.

Ez nem könnyű. Fejben sem. Hajlamosabbak vagyunk a gyorsabb, kínzóbb megoldásokat választani, mint egy hosszútávú folyamatot. Pedig nagyon egyszerű az átállás, amint tudjuk, hogy szervezetünknek mivel lehet jót tenni, mivel pedig ellene dolgozni.

 

MI A LEGNAGYOBB BAJ, AMIT TEHETSZ?
1/

Hogy ész nélkül akarsz lefogyni! Hogy gyorsan, sokat.

De hogyan is várhatnád el ezt a testedtől, ha meghízni sem 2 hét alatt híztál meg?

Ahhoz, hogy a fogyás egészséges és tartós legyen, a heti 0,1-1 kg az ideális súlyvesztés. Természetesen ez csak egy körülbelüli szám, ez is, mint sok minden, egyéni paraméterektől függ (csak hogy néhányat említsek: kor, jelenlegi súly, aktivitás, egészségi szempontok…)

2/

Ne nyúlj azonnal gyógyszerekhez!

Léteznek a piacon fogyást segítő, receptköteles gyógyszerek, melyek úgy hatnak, hogy csökkentik az étvágyat. Azonban ehhez csakis akkor nyúlj, ha kezelő orvosod sem lát már más megoldást.

Azt hiszem elrettentésnek jó, ha elmondom, hogy mindig kerülnek ki újabbnál újabb fogyást elősegítő gyógyszerek, amiket azonban az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészésgügyi Intézet) előbb-utóbb betilt a káros mellékhatásai miatt (pl. depressziót okozó hatás). Szóval ne ezektől várjuk a csodát!

HELYETTE:

Természetesebb kiegészítő a HCA (vagyis hidroxi-citromsav), melynek egyik jótékony tulajdonsága az, hogy elnyomja az éhségérzetet. Ez fogyókúra alatt kiegészítésként opció lehet. Azonban még mindig tartom, hogy egy jól összeállított, teljes értékű étrend mellett nincs éhezés!

 

Továbbá léteznek olyan egyszerű praktikákhoz is, mint például:
 • Egy hideg színű tányérban (mint pl. a kék vagy a zöld) az étel étvágycsökkentőleg hat.
 • Ugyanígy kisebb tányérban nagyobbnak tűnik az adag.
 • De szét is húzhatjuk az ételt, hogy többnek hasson.
 • Fontos, hogy nem kapkodva, nyugodtan kell étkezni, és ügyeljünk arra is, hogy ne nyeljünk sok levegőt. Ez ugyanis puffadáshoz vezet, diszkomfort érzetet adva.
 • Arra is figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot (főként vizet) fogyasszunk. Ugyanis sokszor akkor is eszünk, ha igazából szomjasak vagyunk.

 

 

HONNAN INDULJ?
1. lépés:

Vedd számba, mi lehet a fő ok!

 • többlet kalóriabevitel? (nasizás, zabálás, gyorséttermezés, mozgásszegény életmód stb.)
 • betegség? (számos betegség tünete az elhízás)
 • genetika? (100%-ban azért sosem érdemes erre fogni!)
 • helytelen makróbevitel?
 • stressz?
 • stb.
2. lépés:

Gondold végig, mióta tart ez az állapot!

3. lépés:

Határozd meg mi a reális célod. Ebben kérheted például szakértő segítségét is.

Gyakran valóságtól elrugaszkodott álmaink vannak. Ezek nyilván hosszútávon nem tarthatóak, ha egyáltalán eljutunk odáig. És amennyiben nem reálisak, az egészségünk is rámehet.

 

MI A REÁLIS ÉS MI NEM?

Reális az, ha tisztában vagyunk vele, hogy nem a rövidtávú, gyors fogyás a jó, hanem a lassabb, hosszabb távon is tartható!

Tehát nem érdemes arra hajtanunk, hogy az első héten -13-t mutasson a mérleg (aminek amúgy jó része víz amúgy is, nem pedig zsírvesztés).

Másik oldalról megközelítve pedig amennyiben sportolással is rásegítünk (mert illik rásegíteni a súlyvesztésre), onnantól már nem is a mérleg lesz a mérvadó, hanem a centik (akinek jobban tetszik, a ruhaméret).

Gyakran látom a rossz táplálkozási naplókban, hogy a súlyfeleslegtől megszabadulni akarókban erősen él az a hit, hogy ritkán kell keveset enni. Ez egészségügyi szempontból szintén nem megoldás. Sokkal nagyobb lesz a baj, ha ezt tartjuk, és éheztetjük magunkat. Ráadásul ismét visszakanyarodnék arra, hogy hosszútávon kell gondolkodnunk! Nem 1-2 hónapig kell életmódot váltanunk, hanem akár életünk végéig. Tehát a kulcs: élhető!!!!

 

Kihangsúlyoznám, hogy mielőtt egy új életformába belecsapunk, nem kell méregtelenítő kúrát tartanunk!

Sőt, fontos, hogy onnantól, hogy szervezetünkben megindul a fogyás, még kiemeltebben figyeljünk a vitamin- és ásványi anyag pótlásra, és a megfelelő étkezésre. Ugyanis fogyás hatására toxinok szabadulnak fel szervezetünkben.

Ezek ellen antioxidánsokkal kell védekeznünk. Jó, természetes antioxodáns forrás pl:

 • A vitamin,
 • C vitamin,
 • E vitaminok,
 • flavonoidok,
 • omega 3

 

 

MIÉRT KELL FOGYÓKÚRÁZNI?

Nem, nem mindenkinek kell. Azonban vannak olyan esetek, amikor már nem csak a szépségről, az ideálról, a lelki békéről van szó. Az elhízásnak számos következményei lehetnek:

 • magas vérnyomás
 • köszvény
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • szív- és érrendszeri megbetegedés

Tehát ne tetézzük a bajt!

 

MELYIKET VÁLASSZAM?

Annyi van, mint égen a csillag. Válogatni lehet a régebbitől a legújabb irányzatokig.

A közismertek mellett vannak olyanok, melyre kevesebb figyelem szorul.

 

Íme néhány általános diéta, a teljesség igénye nélkül:

 • DASH – előnye, hogy szívbarát, illetve nem mellőzi egyik makronutriens bevitelét sem (tehát a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat is fogyasztani kell ebben a diétában)
 • Mediterrán diéta – legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, ha arra gondolunk mit esznek a mediterrán népek: görögök, olaszok, spanyolok… A makrok mellett figyelnek a bőséges rostbevitelre, vagyis rengeteg zöldséget fogyasztanak. Emellett persze aktív életet élnek!
 • MIND – az előző kettő keveréke
 • Flexitarian diéta – hangsúlyt a több növényi ételre helyezi, vegetarian
 • Paleo – filozófiája szerint az ősember táplálkozását kell folytatni; vagyis mellőzni kell az étrendből az alábbiakat: gabona, tejtermékek, cukor, finomított ételek

 

Ezek általános diéták, akit bővebben érdekel a téma, olvasson utána.

Azonban egy egyénileg összeállított diéta sokszor többet segít, és fókuszáltabb. A fenti általános diéták nem nézik az egyedi adottságokat, a múltat, betegségeket, napi rutint és aktivitást sem.

 

Bárhogyan is döntünk, az elhatározással és változtatni akarással kezdődik minden!