A króm, a cinkhez hasonlóan jótékonyan hat az inzulinrezisztenciára, csak úgy, mint a cukorbetegségre. Mivel szerves cinket egy ideje már szedek, meg akartam ismerkedni a krómmal is. Ahogy az lenni szokott, eléggé körülnézek, mielőtt valami újba belekezdek, így most sem volt ez másként. A Pharma Nord Bio-Krómját teszteltem!

Mi a króm?

Egy biológiai jelentőségű ásványi anyagról van szó, mely hozzásegíti a szervezetet a normál vércukorszint fenntartásához és támogatja a sejtek inzulinfelvételét. Testünk a krómot a lépben, a májban és a vesékben tárolja. A kor előrehaladtával csökken a króm szintje, ezért nagyobb eséllyel alakul ki például cukorbetegség idősebb embereknél. Szervezetünknek igen csekély mennyiségre van szüksége, mégis jelentős szerepet tölt be a zsír-, fehérje- és szénhidrát anyagcserében. A króm képes befolyásolni az inzulin hormon működését, ami fontos dolog, hisz ezzel elősegíthető a sejtek glükózfelvétele.

A Magyarországon felnőtteknek ajánlott napi krómbevitel 40 mikrogramm/nap. A WHO ennél jóval magasabb, 250 mikrogramm/nap értéket határozott meg. Már napi 100 mikrogramm szerves króm bevitelével hozzájárulhatunk egészségünkhöz.

Milyen ételek fogyasztása jótékony a krómbevitelre?
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • sovány húsok,
  • tojás,
  • burgonya,
  • csonthéjas magvak,
  • zöldborsó,
  • sörélesztő,
  • földimogyoró.

Mivel azonban a tápanyagokból bevitt króm csupán 1-2%-a tud csak hasznosulni, elkezdtem króm-pótlás után kutatni. Árban elég nagy a szórás, de nem feltétlenül itt kellene megállnunk. Azzal nem járunk jól, ha lecsapunk a legolcsóbbra. Mindenekelőtt kiszűrtem azokat a termékeket, amik szóba jöhettek, vagyis első szempont az volt, hogy szerves króm legyen. A Bio-Króm hangzott a legígéretesebbnek, így nekiálltam tesztelni.

Azt állítják – és ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is alátámasztja -, hogy 10X jobb felszívódást köszönhetünk a króm-élesztőnek, amelyet a Bio-Króm tartalmaz. A doboz szerint napi 100 mikrogramm krómmal eleget teszünk egészségünkért. Engem ezek az információk győztek meg.

Mit várhatunk a szedésétől?

Adagolása: Étkezés után bevéve hasznosul legjobban, én is eszerint szedem.

Talán a tapasztalat az, ami mindenkinél más. Most “sajnálom” nagyon, hogy laboratóriumi értékeim nem tudnak képet mutatni arról, hogyan változtatott a szervezetemen a króm fogyasztása, mivel szerencsére egy ideje kordában van tartva az inzulinom. Bár siker már az is, ha nem romlik vissza!

Amit megfigyeltem: visszavett az édesség iránti vágyamból. Nem azt jelenti, hogy nem kívánom, vagy nem eszek édeset, de sokkal ritkábban fordul meg a fejemben. És ez akkor a legjobb, mikor elém tolnak egy macaron vagy egy Kinder Bueno reklámot 🙂 Egyébként ezt többen megírták az interneten, hogy hasonlóan éreztek. Gondolom ez annak köszönhető, hogy krómhiányos állapotban a glükóz felhalmozódik a véráramban, és nem tud hasznos energiaforrásként funkcionálni. Ezt küszöböli ki a bevitt szerves króm.

Amit nem tapasztaltam: kicsit utólag megijedtem, mert azt írták, hogy csökkenthető vele a testzsír. Én a tipikus példa vagyok, aki nem akarja csökkenteni. Ezen megriadva, ugrottam a mérlegre, de a testsúlyomon mit sem változtatott. Volt akinek viszont igen (talán épp olyan véleményt találtam, akinek volt miből fogynia).

Mellékhatás: hogy mellékhatása lehet-e, nem tudom, mindenesetre nálam ilyen nem jelentkezett. Tény, figyeltem, hogy ne lépjem túl a napi ajánlott mennyiséget, de túladagolni általában semmiből sem szerencsés.  Nem tudok olyanról beszámolni, mint például hasfájás, hasmenés, fejfájás stb. Aki viszont az élesztőre allergiás, annak nem ajánlott a szedése!

Lelőhelyek

Szerencsére elég sok helyen megvásárolható, legyen az patika, biobolt vagy internetes áruházak. Érdemes az árakat összehasonlítani, mert eltérések bizony vannak.

Mivel nem vaktában vásárló vagyok (általában), ezért örülök, mikor elég információ áll rendelkezésemre a választáshoz. A cég honlapja információ-gazdag, és IDE kattintva pedig lecsaphatunk az akciójukra is. Ennek lényege, hogy ha már vásároltunk Pharma Nord terméket, akkor lesz a dobozban egy igénylő kártya. Ezt beregisztrálva pedig kipróbálhatunk ingyen akár egy másik terméküket is. Csak úgy mellékesen, bármelyiket választjuk, az inzulinrezisztenciában jótékonyan hat a D vitamin és az Omega-3 is!

Továbbá érdemes nyomon követni a Facebook oldalukat. Sok új infóra lehet rálelni; plusz rendszeresen vannak nyereményjátékaik, ahol ajándékcsomagokat sorsolnak ki. Időről időre hirdetnek újakat, ahol aztán a szerencsés ingyen kipróbálhatja a termékeiket. (Én örök optimista vagyok….eddig egy heti gofrizást nyertem pár éve egy budapesti cégnél, de legalább azt mutatja, mindenkinek lehet szerencséje!).

P.S.

Összességében mindent megpróbálok megtenni azért, hogy az inzulinrezisztenciám fölött én nyerjek, és egyelőre vezetek! Azért azt sose felejtsük el, hogy az étrendkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres mozgást, viszont jótékonyan hatnak az életmódunkra.