Inzulinrezisztensként remek kis falakba tudunk ütközni, ha nem gondoskodunk előre az étkezéseinkről. Ilyen az is, amikor reggelre elfogyott a kenyér, nincs idő sütni, minden zárva van még, viszont reggelizni kellene. Bár nálunk viszonylag korán nyit a CBA Príma, a kenyér, amit ott árulnak, ehetetlen. Ezért MINDIG előre kell tervezzek!

Ugyebár jelentősen szűkül a kör akkor, ha az ember IR-es. Rengeteg finom kenyér kiesik, a maradék, amire rá van mondva, hogy teljes kiőrlésű, szintúgy. Ugyanis bármennyire kis mennyiségben tartalmaz a kenyér teljes kiőrlésű lisztet, a kereskedők már eladhatják azt tk-nak. Ezt én személy szerint nagyon nem tartom fair dolognak, eléggé megtévesztő, bár tudjuk, ugyanez van például a barna kenyereknél is.

Összetevők értelmezése

Ilyenkor jön jól a címkeolvasás, már ha előre csomagolt kenyeret választunk. Lényeg, hogy az első helyen a teljes kiőrlésű szerepeljen, mert jogszabályi előírás a forgalmazóknak (minden terméknél, nem csak kenyereknél) abban a sorrendben feltüntetni az összetevőket, amiből a legnagyobb mennyiségben van a termékben. Minél hátrébb van egy összetevő a felsorolásban, annál kevesebb van belőle. Számokkal nem kötelességük jelezni, se grammal, se százalékkal. IR diéta esetén fontos, hogy legalább 70%-a a megvásárolt terméknek teljes kiőrlésű legyen, és csak a maradék 30% lehet pl. fehér liszt, vagy valamilyen állagjavító.

Jó arra figyelni – mert sok kezdőt bevisznek így az erdőbe – ,hogy ha fel van tüntetve az összetevőknél a mennyiség, az az egész áru tömegére vonatkozik, nem csak a lisztek arányára. Ez a gyakorlatban így néz ki: Összetevők: 50% tk. liszt, 10% búzaliszt, só, élesztő, víz….. Ilyen esetben, az 50% teljes kiőrlésű liszt elsőre megtéveszthet, mert “csak” 50%; viszont látjuk az arányokat: 50-10% a lisztek aránya. Ergo a nekünk kellő minimum 70%-ot a tk. liszt adja. Ehetjük!

Továbbá a kenyerekben lévő cukroktól ne ijedjünk meg, mivel az a kelesztéshez kell. Az élesztőgombák megeszik a cukrot a kelesztés folyamata során; ebben az esetben a testünkben nem okoz inzulinválaszt maga a cukor.

 

Helyben sütött kenyerek

Bevallom, nagyon ritkán választok nem előre csomagolt kenyeret, és ennek csak egyik oka az, hogy sok esetben nem lehetünk biztosak benne, miből áll a termék. Jobbik eset az, mikor fel van tüntetve a boltban a polcon a termék neve és ára alatt az összetétel is, vagy ki van függesztve a pékáru részlegen egy táblán, és utána tudunk járni. Modern világunk vele járója, hogy van, ahol QR kóddal tudunk ennek utána nézni a telefonunk scannere segítségével. Ezek a jobbik esetek. A rosszabbik, mikor bemondásra kell elhinnünk az eladótól megkérdezvén, hogy mi van benne. Lehet taktikázni egy jól átgondolt kérdés megfogalmazásával, bár bevallom, messziről jött ember azt mond, amit akar elv alapján én nem szoktam az ilyen termékeket megvenni. Akkor meg pláne, ha az eladónak fogalma sincs róla, vagy hezitálást érzek.

Ugye, amiről pedig végképp sehol semmi infót nem találunk, meg se vesszük. Ez nem csak a kenyerekre, pékárukra, de minden élelmiszerre igaz.

Én két helyen vásárolok leginkább: Tesco és Lidl. A Tescoban egyszer kíséreltem meg végignézni a frissen sütött kenyerek választékát, de nem találtam elég és megbízható forrást arra, hogy válasszak, ezért végül csomagolt kenyeret vettem. De erre még visszatérek. A Lidl elég nyugatias gondolkodású – szerencsére – én mindenképpen támogatom, hogy nyitnak az ételintolarenciával küzdők felé is. Kétféle nekünk való péktermékük is van, melyek teljes kiőrlésűek.

      1, Fit&Well – Teljes kiőrlésű búzavekni:

400g-os egy kenyér (ára: 199,-), és 100g-jában 44g CH van. Ez nagyon jó, mert nem kell küzdenem étkezés közben, hogy túl essek az utolsó falatokon, mire meglesz a reggelinek vagy vacsorának megfelelő Ch mennyiség. Frissen sütik a Lidl pékség részében, belül puha, kívül ropogós. Első alkalommal sajnos éjszakára benne hagytam a papírzacskójában, így másnapra elég kemény lett kívülről. Ezért inkább bezacskózva tárolom, de napokig ehető.

      2, Fit&Well – Teljes kiőrlésű bagett (szénhidrát csökkentett!):

Én balga legelőször csak otthon vettem észre, hogy szénhidrát csökkentett. Egy bagett 30,2g CH-t tartalmaz, ami első hallásra jónak tűnik. Azt hittem, simán legyűrök egy megpakolt bagettet, zöldségekkel, sajttal és némi olajos maggal. Hát nem! Az utolsó falatok komoly küzdelemmel jártak számomra. Viszont szuper megoldás például libamáj pástétommal, vagy tatár beefsteakkel. Ezt a kettőt imádom, és nem lennék boldog, ha csak a ch-k miatt már akkor le kéne tennem a kenyeret, mikor épp elkezdeném élvezni. Szóval ilyen ritka alkalmakkor tökéletes opció lehet. Ezt a bagettet amúgy szintén 199 Ft-ért árulja a Lidl.

 

Vigyázz! Van egy szénhidrát csökkentett kakaós csigája a Lidl-nek, ami nekünk még véletlenül sem jó, hiszen búzaliszttel készül!

Előre csomagolt kenyerek

Régebben az előre zacskózott kenyerek ellen voltam, azonban a diétával ez a szemléletmódom megváltozott. Sikerült megtalálnom a pozitívumait. A csomagolt kenyereket például szuperül lehet fagyasztani. Felengedés után nem lesznek vizesek, állagukat, ízüket megőrzik. Ez számomra azért nagy előny, mert a férjem is ugyanazt eszi, mint én, viszont minden nap nincs lehetőségem elmenni egy-egy zacskó kenyérét. A helyi lehetőségekkel továbbra sem vagyok kibékülve. Nem tudom, meddig áll el fagyasztás nélkül egy kenyér, de simán fagyasztható a nem zacskós kivitel is. Így számomra kézen fekvő, hogy egy vásárlás során elől hagyok 2 zacskóval, 2-3at (a mélyhűtőben lévő helytől függően) beteszek a fagyasztóba. Jobban értékelem ezeket a kenyereket, mint sem a konyhában lévő meleg hatására elkezdjenek idő előtt penészedni.

Az elmúlt hónapok során rengeteg félét kipróbáltam, több-kevesebb sikerrel. Leginkább a Tesco, Lidl, CBA és a Spar kapott nálam kiemelkedő figyelmet (mára ez visszacsúszott az első kettőre). Eleinte próbálkoztam hajkurászni az üzleteket és a kenyereket, de rengeteg idő elmegy azzal, hogy csak egy kenyérért ugrok be valahova. Azóta ez célirányos: oda megyek, ahol tudok finom kenyeret venni, és nem ott veszek valamilyen kenyeret, ahol éppen járok. Kezdetben nagy PurPur rajongó voltam, de egy idő után bele lehet unni. Legalábbis nekem sikerült. Mondjuk hónapokig viszont a kedvencem volt. És utána jött a kenyérteszt, ami eredményét közkinccsé teszem. Persze az ízlés szubjektív, de segítségül szolgálhat.

Az én sorrendem:
  1. helyezett: Kimagaslóan a legjobbnak tartom: Royal: Teljes kiőrlésű többmagvas kenyér
  2. helyezett: Roberto: Teljes kiőrlésű búzalisztből készült szeletelt kenyér olívaolajjal
  3. helyezett: Tesco: Rozsos graham kenyér

A Lidl-ben található előre becsomagolt kenyerek viszont nagyon nem nyerték el a tetszésemet. Nekem azok mind iszonyú kemények, tömörek és savanyú mellékízűek. Ezt azért jól kompenzálják a helyben sütöttekkel.

 

És jöjjön az összehasonlító táblázat (nem sorrendben):

ITT tudjátok a táblázatot nagyobb méretben is elérni.

 

Vegyünk, vagy süssünk?

A kenyérsütés jó móka, ha az embernek van otthon kenyérsütője (nekem direkt nincs, nem bírom a zaját). De ha nincs, még mindig lehet a sütőben is sütni, bár ehhez idő kell, viszont nagyon szép, és rengeteg féle-fajta ízű kenyeret lehet varázsolni. IR diétába illeszthetőt még nem gyártottam, “csak” gluténmentest, de ebből volt már lilahagymás, aszalt paradicsomos, sokmagos, újhagymás, baconos változat is. Talán a jövő évben nyitottabb leszek a saját kenyér sütésére, persze nekünk való változatban. Már csak egy jó receptet kell hozzá találnom….