Szinte az összes inzulinrezisztenciás előbb-utóbb szembe találkozik valamelyik mio- inozitol étrendkiegészítő készítménnyel. A termékpaletta sokkal színesebb, mint azt elsőre gondolnánk. Érdemes körbenéznünk, mielőtt elkezdünk beruházni rá.

Én gyönyörűen beleestem abba a hibába, hogy egy gyógyszertári akció keretében megvettem több, mint fél évnyi adagot. És örültem, mert bár így se volt olcsó, még durvább ára van, ha teljes összegen jutunk hozzá. Ennyit arról, hogy mindig ezerszer körüljárom a piacot, mielőtt megveszek valamit. Mire ez a jó pár doboz elfogyott, én is tájékozottabb lettem a lehetőségeket illetően.

 

>>>>UPDATE: A cikk 2018. augusztusában frissítve lett. Érdemes végigolvasni, hogy azóta mi változott! <<<<

 

A leghíresebb

Egyértelműen Magyarországon az olasz gyártmányú Inofolic nevű mio-inozitol por ma a legismertebb. Az orvosok nagy része ezt ajánlja (talán ezt ismerik?!), aki pedig mio-inozitolt keres, és kicsit utánanéz, ezzel a névvel találkozik leggyakrabban. Megszámlálhatatlan fórum, csoport foglalkozik a szedésével, a hatásával és a mellékhatásokkal.

Én is ezt a verziót szereztem be legelőször, nulla tudással, orvosi ajánlásra. Eredeti ára 13.000,- körül van, ha sikerül akcióban bevásárolnunk, akkor 10.000,- alá is mehetünk dobozonként. Egy doboz egy hónapra elegendő (egészen pontosan 30 napra). Ajánlatos napi két tasakot bevenni, egyet reggel, egyet este, étkezések között, vízben elkeverve. Íztelen, szagtalan, teljesen fogyasztóbarát. Köszönhetően a kis, előre kimért tasakoknak, higiénikusan szállíthatjuk magunkkal a munkahelyünkre vagy utazáshoz is.

Úgy 3/4 évig fogyasztottam, mellékhatása nálam nem volt, és elvileg nem is kéne lennie. De minden ember más, így van, akinek bekavart az amúgy rendszeres ciklusába (kinél rövidített, kinél hosszabbított rajta). Másnál épp a rendszertelen ciklust állította be tűpontosra. Nos, az én rendszeres ciklusomat békén hagyta, nagy szerencséjére 😉

Az Inofolic fogyasztása alatt az inzulin értékeim szépen beálltak, de ehhez biztos, hogy hozzájárult a diéta és a rendszeres testmozgás is. Megfordítva: hogy az Inofolicnak volt-e köze a javuláshoz, nem tudom biztosan, de ennyi pénzért azért remélem.

Akik pedig babát szeretnének, és inzulinrezisztenciájuk van, szinte kötelezően hallani fognak a dokitól az Inofolicról.

Mit tartalmaz egy tasak (napi 1/2 adag):

 • 2.000 mg mio-inozit
 • 200 µg folsav.

 

Olcsóbb, macerásabb

Az Inofolic egyik alternatívája lehet az amerikai Pharmekal által gyártott Myo-inositol + folsav por, amely megegyezik a fentebb már említett tasakos porral, de ezt magunk kell kimérjük. Ebben segít nekünk a dobozban található mérőkanál.

Több internetes oldalon 6.990,-ért beszerezhető/ doboz, ami kb. 2 hónapra elegendő adagot tartalmaz. A napi 4 adagolókanálnyi mennyiséget szintén reggel és este, étkezések között érdemes bevenni, vízzel elkeverve. Kb. 100Ft-ra jön ki egy napi adag. Nem kóstoltam, de elvileg citrus ízű.

Mit tartalmaz 2 mérőkanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol
 • 200 µg folsav.

Sokáig szemeztem vele, míg ki nem derült, hogy számomra nem lesz jó, pedig tuti kipróbáltam volna. Megoszlanak a vélemények róla, van, akinek semmilyen mellékhatást nem okozott, de olvastam már olyat is, hogy igen. Én ezek alapján tettem volna egy próbát, már csak az ára miatt is.

 

Mégsem jó?!

Ami miatt abbahagytam az Inofolic szedését, és már nem került sor a Pharmekalos por kipróbálására: az egyik MTHFR-gén vizsgálata során kimutatták nálam, hogy a folsav nem szívódik fel rendesen a szervezetemben, így ehelyett folátot kéne szedjek, hogy az érjen is valamit. Nos, eszerint álltam neki tovább keresgélni….

Ekkor már sokkal körültekintőbb voltam, és bár még nyakamon volt másfél doboz Inofolic por, legalább amíg azok elfogytak, nyugodtan körbe tudtam nézni a piacon. Mivel hosszú távra tervezek, így a külföldről rendelést maximum B opciónak tartottam talomban most is, törekedtem a magyarországi beszerezhetőségre.

A 2017-es nyári cikk megírásakor nem volt a magyar piacon elérhető készítmény, melyben egyszerre lett volna megtalálható az inozitol és a folát is.

 

100% inozitol

A Vitaltrend pora csak myo-inositolt tartalmaz, ami nekem jól jött, ráadásul 3 kiszerelésben is kapható. Osztottam, szoroztam, és megrendeltem a középső, 250g-os tégelyest. A legnagyobb éri meg leginkább, de elsőre úgy voltam vele, hogy elég lesz a közepes is. Ugyanúgy található benne egy mérőkanál, mint a Farmekalosnál, és ez a kiszerelés kicsit több, mint 2 hónapra elegendő (5.290,-). Az előzőkhöz hasonlóan reggel és este, étkezések között fogyasztjuk. Íztelen, szagtalan. Egy napi adag 8 csapott mérőkanálnyinak felel meg.

Kellően régóta fogyasztom már ahhoz, hogy megállapítsam, mellékhatása nincsen, és nálam plusz pont, hogy nem foglal fölös helyeket, illetve nem kell külön tasakokkal szemetelnem. Az Inofolic után már jó értékekkel álltam neki szedni; tartva a diétát és a sportot, az inzulinszintem szépséges.

Mit tartalmaz 4 mérőkanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol.

Újpesten személyesen is átvehető a termék, és így postaköltség sincs!

 

Aktív folát, a mio-inozitol mellé

Az ügy másik részeként fel kellett hajtanom az aktív folátot. Ezt kapszula formájában találtam meg a Vitaminbolt honlapján. Már ennek az egy magyarországi elérhetőségnek is nagyon örültem, így be is rendeltem a Doctor’s Best Fully Active Folat-ját. Az USA-ban gyártják, de ez valószínűleg nem meglepő, már csak a nevéből adódóan sem. 90 darabos kiszerelésben árulják 4.500,-ért. De! Napi egy db ebből elég, így 3 hónapnyi adagot kapunk a pénzünkért, ami 50Ft/nap-ra jön ki. A leírás szerint az egyik legkönnyebben felszívódó folátformát tartalmazzák az átlátszó kapszulák. Érdemes egyszerre szedni a mio-inozitollal a jobb hasznosulás érdekében, így én egyszerűen szétcsavarom a műanyag kapszulát és a felét a mio-inozitol poromhoz öntöm ivás előtt. Visszazárom, és a másik felét pedig este veszem be.

Mit tartalmaz egy kapszula (napi 1 adag):

 • 400 µg (6S)-5-metiltetrahidrofolát
 • 40mg C vitamin

Tapasztalatom pont annyi, mint a Vitaltrendes porral kapcsolatban, együtt kezdtem a kettőt szedni. Mellékhatása számomra nincsen, viszont ezt a plusz 3 másodperces macerát nekem megéri reggel és este, hogy olyan dolgok legyenek a szervezetemben, amik hasznosulni is tudnak.

 

2018-as változások a témában

Csodás dolog arra ráeszmélni, hogy egy cikk olyan hatással lehet a piacra, amiért a szereplők átgondolják a dolgokat. Ehhez minden esetben szükséges, hogy tudjanak az igényekről. Ez most sem volt másként, és tessék: 1 évvel később már ezerrel megy a gyártás olyanok számára is, mint akár én, vagy közületek is rengetegen.

Az egyik új termék a fent már említett Pharmekal által piacra dobott Myo-inositol + Metafolin® nevű pora. Némileg az ára emelkedett a folsavashoz képest  (ami amúgy továbbra is kapható), így egy doboz 7.790,-. De adagolását, ízét tekintve ugyanaz a két verzió, csupán a folsav-folát témában különböznek. A Metafolin® a Femibionos babaváró vitaminos reklámokból már ismerős lehet.

Mit tartalmaz 2 mérőkanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol
 • 200 µg l-metilfolát (=Metafolin®).

 

Hogy végül miért nem esett kipróbálásra a dolog, annak itt a magyarázata:

A másik piacra dobott termék a Wise Tree Naturals, egy magyar cég egyik új csomagja lett. Kicsit előbb bukkantam rá, mint a Pharmekal-os porra. Plusz még egy érvem volt, hogy a kettő közül melyiknél maradjak: a cég termékeiből párat már én is próbáltam, illetve van, amiket használok azóta is.

Myo-inozitol por + Folát Krém azért is más, mint az eddigiek, mert két termék, egy csomagban (a Folát Krém külön is kapható). Az inozitol port szokásos módon, étkezésektől távol, vízzel kell meginni. A csomag másik része eléggé nagy újdonságnak számít, ugyanis a folátot krémként kell a szervezetbe juttatni, a bőrön keresztül. A kettő együtt, csomagban 9.880,-, ingyenes házhozszállítással.

Mit tartalmaz 1 csapott teáskanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol.

Az inozitol porhoz nem jár mérőkanál, helyette kiskanállal tudunk magunknak egyszerűen mérni. Reggeli-esti szedéssel egy havi adagot kapunk.

A rózsaszínes,könnyen beszívódó folát krémből napi egy pumpálásnyit kell a vékony bőrbe masszírozni, este, fürdés után. Szerintem az illata nem a legjobb, így én cseréltem a kenegetésben, és combbelsőre megy ez, a Magnézium krém pedig felkarra belülre.

4. hónapja használom ezt a por-krém kombinációt (részben, mert nagyon bejönnek a kenegetős étrendkiegészítők), persze továbbra is diéta és sport mellett. Bár a januári műtétem előtt és után egy ideig nem edzhettem, minden mást még szigorúbban tartottam. A múlt heti terhelés során emiatt jobban izgultam. Ugyan nem 100%-os eredménnyel, de azért szépen teljesítettem. Közben teljesen tisztában vagyok vele, ha valamilyen téren belazulnék, annak a következő terhelésen nyoma lenne. /Valószínű a több havi mozgásmegvonás és műtéti-lábadozási stressz következménye nyomokban még fellelhető a leletemen./

Ahogyan variálható a csomag:

 • A Folát Krém külön is megvásárolható
 • Csomagban a Myo-inozitol por + Folát Krém
 • Csomagban a Myo-inozitol por + Folát Krém + B-vitamin Komplex.

 

Egyéb mio-inozitol + folsav készítmények
 • ZeinPharma Myo-Inositol 500mg: 60 kapszula egy dobozban 4.376,-ért. Napi 8 kapszulát kéne belőle fogyasztani a 2.000 mg meglétéhez; plusz folsavat szedni.
 • Inofem por: lényegében az inofolic, csak más néven. Tasakokba kimérve kapható, 1 dobozban 60 db van, ami egy hónapra elegendő adag. 1 tasak tartalmaz: 2.000 mg mio-inozitol, 200 µg folsav. Reggel-este 1-1 tasak. Átlag 7.000-ért beszerezhető.
 • Gynositol: ugyanazok a paraméterek vonatkoznak rá is, mint az Inofemre. Az eMPatikában 11.000Ft egy doboz ára.
Egyéb mio-inozitol készítmény
 • WTN Myo-inozitol komplex: 60 db 6.480Ft-os áron érhető el. 1 kapszulában az alábbiak vannak: myo-inozitol 400 mg, N-acetil-cisztein 100 mg, alfa-liponsav 50 mg, fahéj kivonat, 50% polifenol 50 mg, króm 100 mcg.

 

HA SPÓROLNÁL EGY KIS PÉNZT:

Ha Wise Tree Naturals terméket szeretnél rendelni, akkor tudok pár trükköt, hogyan takaríts meg egy kis pénzt; érdemes kihasználni, amíg lehet:

 1. Egyedi linken keresztül éred el az oldalt, és így rendelsz: Kattints a linkre, ahol be fog jönni a termék oldala. Itt majd felugrik neked egy kis ablakocska, ami tájékoztat arról, hogy egyedi linken érted el az oldalt, ezért 10.000Ft vásárlás felett 1.000Ft-os kedvezményt kapsz a következő vásárlásodnál. Ezt az 1.000Ft-ot bármelyik termékre beválthatod legközelebb! Bármit is rendelnél, megéri innen belépni az oldalra: Ez itt a link, ahova kattints az 1000Ft-ért.
 2. Magyarországon belül ingyenesen házhoz szállítja a futár a 8.800Ft feletti rendeléseket! Amúgy 800-1.000Ft a kiszállítás. Viszont mindkét esetben már akár másnapra ott a csomag (délig történő rendelésnél).
 3. Ajándék termék + minták is járnak a 15.800Ft feletti csomagokhoz!
 4. Ezek mind összevonhatóak!

 

 

Az itt felsorolt termékek mind étrendkiegészítő készítmények, így elmondható, hogy nem helyettesítik a diétát vagy a mozgást. Orvos javallata nélkül gyógyszerről ezekre áttérni nem szabad, minden esetben kérjük ki szakorvos véleményét! 

Az adagolást illetően az ő szava a mérvadó minden esetben!