A cukkinifelhasználás ezer arca: cukkinitócsni reloaded, avagy varázsoljunk a vacsoraasztalra valami igazán finom, laktató, egyszerű főételt. Villámgyorsan, kevés munkával. Hétköznapokra kötelező!

 

A cukkini, mint zöldség

Szénhidrát- és kalóriaszegény, roppanós, kívül gyönyörű zöld héjú, belül fehér színű, lédús zöldség. Körülbelül így jellemezhető. Felhasználása igazán sokféle képpen történhet. Ehetjük rántva, tócsninak, főzeléknek, salátának, töltve, levesnek és akár egy kicsit beújítva is.

Nem érdemes iktatni az étrendünkből, mert a fenti jellemzőkön túl számos vitamint találunk benne:

  • A-vitamin,
  • B6-vitamin,
  • B12-vitamin,
  • C-vitamin,
  • D-vitamin,
  • vas,
  • kálium,
  • magnézium.

 

Most már évek óta tudatosan, sokkal, de sokkal több zöldséget fogyasztunk, és köztük cukkinit is. Eleinte csak rántva, de ahogy hozzászoktunk, úgy indult el bennem a kísérletezési kedv is. A mostani verzió azért igazán szívemhez közel álló, mert köztudottan nem szeretek ételt kidobni. Ellenben egy hétig ugyanazt enni sem. Ilyenkor, amit csak lehet, megy a fagyasztóba kiporciózva. Nekem is jól jön, ha nincs idő rendesen főzni.

Innen indult az alábbi recept élettörténete is. Vagyis egészen pontosan a fetás-lenmagos cukkinitócsnitól.

Én a cukkiniból egyszerre jó sokat szoktam lereszelni, majd bekeverve kisütni tócsninak. Ugyanis villámgyorsan megsülnek, utána pedig ha kihűlt, bezacskózva mehetnek a hűvösre. Általában 6-8 db-ot csomagolok össze, részben helytakarékossági megfontolásból. Viszont ez még az a mennyiség, ami így minden gond nélkül kiengedés után fogyasztható.

Ha ezt a mártogatós kamu-tócsni dolgot kezdenénk már unni, akkor érdemes továbbgondolni a sztorit. Egy teljesen más ételt kapunk, és még csak olajszag sem lesz a lakásban. /Igen, nekem ez a halálom…/

Minden benne van ebben a receptben, ami kell: hús, zöldség, mag, sajt.

Kb. 20 perc alatt elkészül, úgy, hogy míg sül, el lehet takarítani a romokat a konyhából. Sok mindent nem igényel, én legelőször kb. abból alkottam meg, ami otthon volt a hűtőben. És azóta csak így esszük.

 

A CSŐBEN SÜLT HÚSOS CUKKINITÓCSNI receptje:
Hozzávalók:

/egy kisebb tepsihez/

  • 6-8 db cukkinitócsni
  • 500 g darált pulykahús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • némi olaj
  • 1 jó nagy, vastag sárgarépa, vagy két közepes méretű
  • tejföl, tejszín ízlés szerint
  • só, bors, fokhagymapor, egyéb fűszerek, fűszerkeverékek ízlés szerint
  • kb. 150-200 g trappista sajt
Elkészítése:
  1. Ha fagyasztott cukkinitócsnival dolgozunk, akkor kiolvasszuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és némi olajon megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a darált pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, és sűrű kavargatás mellett megsütjük, míg nyers színe eltűnik.
  4. Egy tepsi alját kivajazunk, ráfektetjük egymás mellé a cukkinitócsnikat.
  5. Egy kistányérban tejföl-tejszín keverékéből (kb. 50-50% arányban), fűszerek hozzáadásával mártogatós állagú krémet készítünk. A fűszerek nálam most fokhagymapor volt és sültkrumpli fűszerkeverék, de ízlésünk szerint bármivel variálhatjuk.
  6. Ebből 1-2 kanálnyit elkenünk a cukkinitócsnikon. A nagy része viszont maradjon meg majd a felsőbb rétegnek.
  7. Rákanalazzuk egyenletesen elterítve az elkészült pulykahúst.
  8. A pulykás rétegre nyers, hámozott sárgarépát reszelünk, majd a maradék fűszeres tejfölös-tejszínes krémet rákanalazzuk, és elkenjük rajta.
  9. Végül reszelt sajtot szórunk a tetejére, és mehet be a sütőbe.
  10. Lefedni nem kell, megvárjuk míg szépen rápirul a sajt. Sütőtől függően kb. 20 perc, de az illatokból már úgyis érezni fogjuk, mert isteni finom a sült sajt illata.

 

Tápanyagtartalom

Az IR diéta elveit követve az alábbiak számolandóak a fenti receptből:

  • vöröshagyma
  • sárgarépa.

A számolást mindig a nyers, megpucolt alapanyagok mérésével indítjuk! Ha még nem tudod, hogy megy ez, ebben a cikkemben írtam róla!