Ami itthon van alapanyagokból készült egy finom kis vajas keksz. Szigorúan cukormentesen, figyelve a teljes kiőrlésűek megfelelő arányára. Így született meg a citromos-levendulás ízvilágú sütipecsétes kekszecském.

Kellőképpen régóta volt itthon egy zacskó szárított levendula, hogy végre hasznosítsam egy részét. Bár kekszet sütni annyira nem szeretek, mert nem vagyok a híve a tetőtől talpig vajas tésztába burkolásomnak, azért néha csak rávisz a lélek. Az íz ugyanis mindenért kárpótol.

Most előnyben vannak azok, akiknek otthon vagy gyerek-segítség. Vagy a közvetlen környezetben. Én legalábbis ilyenre tuti befognám a kismanókat: ők élvezettel gyurmáznának, mi meg kikerüljük a fent említett dilemmámat. Hogy milyenre ízesítjük, az megint a fantáziánk kérdése, de nekem ez a citrom-levendula baromira bejön.

Keresgéltem a neten recepteket, végül Limara alapreceptje tetszett meg leginkább. Kicsit átvariáltam, mert volt még némi Gullon Tradizionale kekszem itthon, és mindenképpen bele akartam csempészni. Összetörtem, beleszórtam. Összesen 4 keksz volt a zacskó alján, én azt mind hozzáadtam. Jobb híján, hisz nem volt mandulalisztem. Egyetlen receptért pedig nem fogok venni.

Így lett kekszből keksz, kicsit szürreális, de tök jól működik.

 

 

A CITROMOS-LEVENDULÁS KEKSZ receptje:

/ebből az adagból 41 db kekszem lett/

Hozzávalók:
  • 4 db Gullon Tradizionale (55g)
  • 170 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g sima búzaliszt
  • 17 g DW 4:1 cukorhelyettesítő
  • csipetnyi só
  • 200 g hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2-3 tk. szárított levendula

 

Elkészítése:
  1. A 4 db Tradizionale kekszet mozsárban ripityára törtem, ehhez hozzáadtam a kimért tk. tönkölylisztet és a sima búzalisztet.
  2. A keverékhez ment a DW cukorhelyettesítő és a só.
  3. A citrom héját mosás után belereszeltem a lisztekhez.
  4. 2 tk. levendulavirágot is szórtam bele, mindet jól összekevertem.
  5. A hűtőből kivett hideg vajat kockákra vágtam, beledobáltam a száraz alapanyagok közé, kézzel jól szétmorzsoltam.
  6. A tojást kettéválasztottam, a sárgája került a vajas tésztához; a fehérjét eltettem a mélyhűtőbe a többi tojásfehérje gyűjteményem mellé.
  7. Most, hogy szépen felmelegedett a vaj a kezünktől, lehet visszahűteni. Folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tettem a tésztát.
  8. Lisztezett nyújtón vékonyra nyújtom (kb. 2 mm-esre), kiszaggatom, majd sütipecséttel nyomdázok rá.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket; nyugodtan mehet szorosan egymás mellé.
  10. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon. Nekem ehhez 16 perc kellett, ez teljesen sütőfüggő, érdemes 8-10 perc elteltével folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy ne égjen oda.

 

Kiegészítés:
  • A 2 tk. levendulával pont kellemes ízt érünk el: egyik harapásnál inkább a citrom dominál, másiknál inkább a levendula. Ettől függetlenül, ha valaki intenzívebb ízre vágyik, nyugodtan mehet bele 3-4 teáskanállal is.
  • A kekszeket sütis dobozban tároljuk, így védve őket a romlástól.
  • Külalakra azért látszik, hogy nem csak lisztekkel dolgoztam, a Tradizionale kekszszemecskék nagyobbak maradnak mindenképpen, mint egy őrölt liszt, így kevésbé homogén egységet alkotva. Ettől még az ízén semmiképpen sem ront a Gullon keksz.
  • Ha nem szeretjük a levendulát, ízesíthetjük a citrom mellett pl. gyömbérrel, fahéjjal is.

 

Tápérték adatok:

A recept összesen 196 g szénhidrátot tartalmaz.

41 kekszem készült a fenti mennyiségből, így 1 db citromos-levendulás keksz 5 g ch-tal van ellátva.