Ami itthon van alapanyagokból készült egy finom kis vajas keksz. Szigorúan cukormentesen, figyelve a teljes kiőrlésűek megfelelő arányára. Így született meg a citromos-levendulás ízvilágú sütipecsétes kekszecském.
Kellőképpen régóta volt itthon egy zacskó szárított levendula, hogy végre hasznosítsam egy részét. Bár kekszet sütni annyira nem szeretek, mert nem vagyok a híve a tetőtől talpig vajas tésztába burkolásomnak, azért néha csak rávisz a lélek. Az íz ugyanis mindenért kárpótol.
Most előnyben vannak azok, akiknek otthon vagy gyerek-segítség. Vagy a közvetlen környezetben. Én legalábbis ilyenre tuti befognám a kismanókat: ők élvezettel gyurmáznának, mi meg kikerüljük a fent említett dilemmámat. Hogy milyenre ízesítjük, az megint a fantáziánk kérdése, de nekem ez a citrom-levendula baromira bejön.
Keresgéltem a neten recepteket, végül Limara alapreceptje tetszett meg leginkább. Kicsit átvariáltam, mert volt még némi Gullon Tradizionale kekszem itthon, és mindenképpen bele akartam csempészni. Összetörtem, beleszórtam. Összesen 4 keksz volt a zacskó alján, én azt mind hozzáadtam. Jobb híján, hisz nem volt mandulalisztem. Egyetlen receptért pedig nem fogok venni.
Így lett kekszből keksz, kicsit szürreális, de tök jól működik.
A CITROMOS-LEVENDULÁS KEKSZ receptje:
/ebből az adagból 41 db kekszem lett/
Hozzávalók:
- 4 db Gullon Tradizionale (55g)
- 170 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 75 g sima búzaliszt
- 17 g DW 4:1 cukorhelyettesítő
- csipetnyi só
- 200 g hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2-3 tk. szárított levendula
Elkészítése:
- A 4 db Tradizionale kekszet mozsárban ripityára törtem, ehhez hozzáadtam a kimért tk. tönkölylisztet és a sima búzalisztet.
- A keverékhez ment a DW cukorhelyettesítő és a só.
- A citrom héját mosás után belereszeltem a lisztekhez.
- 2 tk. levendulavirágot is szórtam bele, mindet jól összekevertem.
- A hűtőből kivett hideg vajat kockákra vágtam, beledobáltam a száraz alapanyagok közé, kézzel jól szétmorzsoltam.
- A tojást kettéválasztottam, a sárgája került a vajas tésztához; a fehérjét eltettem a mélyhűtőbe a többi tojásfehérje gyűjteményem mellé.
- Most, hogy szépen felmelegedett a vaj a kezünktől, lehet visszahűteni. Folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tettem a tésztát.
- Lisztezett nyújtón vékonyra nyújtom (kb. 2 mm-esre), kiszaggatom, majd sütipecséttel nyomdázok rá.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket; nyugodtan mehet szorosan egymás mellé.
- Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon. Nekem ehhez 16 perc kellett, ez teljesen sütőfüggő, érdemes 8-10 perc elteltével folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy ne égjen oda.
Kiegészítés:
- A 2 tk. levendulával pont kellemes ízt érünk el: egyik harapásnál inkább a citrom dominál, másiknál inkább a levendula. Ettől függetlenül, ha valaki intenzívebb ízre vágyik, nyugodtan mehet bele 3-4 teáskanállal is.
- A kekszeket sütis dobozban tároljuk, így védve őket a romlástól.
- Külalakra azért látszik, hogy nem csak lisztekkel dolgoztam, a Tradizionale kekszszemecskék nagyobbak maradnak mindenképpen, mint egy őrölt liszt, így kevésbé homogén egységet alkotva. Ettől még az ízén semmiképpen sem ront a Gullon keksz.
- Ha nem szeretjük a levendulát, ízesíthetjük a citrom mellett pl. gyömbérrel, fahéjjal is.
Tápérték adatok:
A recept összesen 196 g szénhidrátot tartalmaz.
41 kekszem készült a fenti mennyiségből, így 1 db citromos-levendulás keksz 5 g ch-tal van ellátva.