A Bounty óta tudjuk, hogy a csoki és a kókusz remek párost alkotnak. Nincs ez másképp akkor sem, ha szülinapi cukormentes tortáról van szó. Aki szereti az édességet, az már magától a látványtól is odáig lesz.

 

Szeretem a szeretteimnek magam elkészíteni a finomságokat. Az valahogy mindig más. Benne van a szívből jövő szeretet íze is.

Ezt a tortát a Férjem kapta még a szeptemberi születésnapjára. Kedvence a csoki és a kókusz, így nem volt kérdés, mivel lepjem meg.

A rengeteg csoki (Kinder tojás, Choko Bons, Kinder Bueno, Raffaello golyók…) is csak arra várt, hogy a szülinapos elfogyassza. Nagy szerencséje, hogy inzulinrezisztens vagyok, így nem kellett attól félnie, hogy megeszem előle:)

Magát a tortát IR-es verzióban sütöttem meg, – egyrészt az ő örömére, mivel egyébként alig eszik cukros dolgokat; másrészt magam miatt.

Elég érdekes utat “járt be” ez a torta, mire az asztalra került.

Előző nap elkészítettem egy részét, de tudtam, mindent nem lehet, hisz nem lesz hol tároljam, ahol nem bukhatnék le vele. A hűtő így kapásból kiesett. A sütő volt az egyetlen olyan biztonságos hely az otthonunkban, ahova kis szerencsével nem fog benézni. Legalábbis ezerrel drukkoltam érte.

Másnap reggel, amint elindult dolgozni, nekiláthattam a torta többi részének, az összerakásnak, és úgy az egésznek, hogy valami prezentálható dolog kerekedjen ki belőle, mire nekem is el kell indulnom otthonról, hisz hazaérni már együtt fogunk.

Ez 99%-ban sikerült is, de kemény meló volt az idővel küzdeni, és minden egyes másodpercet beosztani.

Hogy megérte-e ennyit kommandózni, nem is kérdés. De azért jöhetnének a bombabiztos rejtekhely-tippek, ahol ti nem szoktatok lebukni!

Cserébe pedig itt a tortarecept finom zablisztes piskótával.

 

 

A CUKORMENTES CSOKIS-KÓKUSZOS TORTA receptje:

/egy kisebb, 18 cm átmérőjű, kerek, csatos tortaformához/

 

Hozzávalók:

Tészta:

Csokis krém:

  • 1 csomag főzős, cukormentes csokoládé ízű pudingpor
  • 3 dl cukormentes növényi tej
  • 1/2 ek Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1,25 dl cukormentes habtejszín
  • 50 g Wawel cukormentes étcsokoládé
  • 50 g Wawel cukormentes tejcsokoládé

Kókuszos krém:

  • 250 g mascarpone sajt
  • 400 ml cukormentes kókusztej
  • 1/2 csomag főzős, cukormentes vanília ízű pudingpor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 1/2 ek Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 csomag Dr Oetker Expressz zselatin fix

Csokoládé ganache (opcionális):

  • 50 g Wawel cukormentes étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín

 

Elkészítése:
  1. A piskótákat megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Elkészítjük a csokis krémet. Ehhez a csokipudingot a zacskón leírt, szokásos módon megfőzzük. Rögtön utána belekeverjük a kockákra tördelt csokikat. Így szépen fel fog olvadni benne. Keverjük el, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Nekikezdhetünk közben a kókuszos krémnek is: a kókusztejet egy lábosban felmelegítjük és hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Hozzáadjuk az édesítővel elkevert pudingport. Felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, a mascarpone-val és a zselatin fixszel szépen kikeverjük.
  4. Mikor a piskóta kihűlt , egy éles késsel mindkét darabot félbevágjuk, így 4 piskótalapunk lesz.
  5. A csokikrémhez teljes kihűlést követően hozzáadjuk a habtejszínt, és jó alaposan elkeverjük benne.
  6. Most már csak össze kell állítanunk a tortát. Ehhez veszünk egy tortatálat, vagy bármit, amin majd szervírozzuk. Rátesszük az első lap piskótát, erre kerül a pudingos csokis krém fele. Szépen egyenletesen elkenjük, hogy a következő piskótaréteg is rákerülhessen. A második piskótára kerül a kókuszos krém kb. fele. Ismét jöhet egy réteg piskóta, amint szépen egyenletesen elkentük a kókuszos krémet is. A 3. piskótarétegre kerül a csokikrém másik fele. Végül az utolsó piskótaréteg is felkerül a tortára. Némi kókuszkrémmel bevonjuk a tetejét, de tényleg csak vékonyan, semmiképp se olyan vastagságban, mint a piskótarétegek közötti krémeknél. Ugyanilyen vékonyan bevonjuk a torta oldalát is.
  7. Végül összedobunk egy gyors csoki ganache-t a csurgatáshoz. Ehhez a a csokoládét összetörjük, a tejszínt pedig forrás közeli állapotig hevítjük, majd a csokira öntjük. Hagyjuk kicsit hűlni, végül mehet a torta tetejére bevonatnak, mikor már nem forró.

 

Megjegyzések:
  • Mi nem szeretjük a gejl, tömény csokikrémet, vagy a vajas krémeket. Így került bele egy sokkal kellemesebb, pudingos krém a piskótarétegek közé.
  • Elsősorban fanatikus csoki-kókusz rajongóknak ajánlom ezt a tortát a krémek testessége miatt (hiába nem édesek a krémek).
  • A torta piskótája lágy, könnyed, légies, nem tömör. A krémek viszont nehezek. Így elkel a 4 piskótaréteg, hiszen valamennyire a krémek súlya összenyomja a piskótarétegeket.
  • Tetejére pörkölt, tört mogyorót szórtam.
  • A fotón látható torta a Kinder-imádó Férjemnek készült; de nyilvánvalóan a díszítésben nem találunk semmi cukormenteset (a ganache-on és a mogyikon kívül).
  • Ami az egészben a legjobb, hogy nekünk napokig volt a hűtőben úgy felvágva a torta, hogy nem takartuk le semmivel. Mégsem száradt ki azokon a részeken sem, ahol meg lett vágva.