2020.tavaszán egy recept életre kelt a világhálón: ez a pudingos fahéjas rúd. Természetesen a 160 grammos diétában is simán fogyasztható és élvezhető.

Most a kijárási korlátozás idején megszaporodtak a házi konyhatündérek kísérletezései a konyhában. Én is egy picit több receptet látok terjengeni a social mediában. Ilyen volt ez a fahéjas pudingos rúd is. Naná, hogy meg kellett csináljam cukormentesen is.

Szerintem csodás a social világa. Kezdők és vér profik, szakmabeliek és régi motorosok segítenek egymásnak. Ötletekkel, tippekkel, receptekkel, tanácsokkal. Igen, mert ilyen is tud lenni a Facebook vagy az Instagram. Csak jó helyre kell kerülni.

Egy ilyen csoportban kezdett el terjengeni a fahéjas-vaníliás rúd fotója is. Sokan elkészítették, és napok óta annyi gyönyörű kép jött ebben a témában velem szemben, hogy ha nem is akartam volna, akkor is megcsinálnám.

Szóval hétindítónak – most hogy ismét van a háztartásomban friss élesztő – nekiálltam átvariálni a receptet, és elkészíteni ezt a fantasztikus péksütit.

Komolyan mondom, ha anno, mikor gimibe mentem, a helyi gyorspékségben ilyet lehetett volna kapni, tuti rájártam volna!

Most viszont kijárási korlátozás lévén max a régi fotókat nézegetem a szép helyekről, és közben egy bögre tej kíséretében elmajszolom ezt a finomságot. De legalább sok embernek újra van ideje a konyhában sütni.

Ha pedig ti is el akarjátok készíteni, mert szerintetek is jó a finom, a házi, a nem bonyolult, de látványos pékáru, akkor íme a recept hozzá:

 

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ, CUKORMENTES FAHÉJAS RÚD VANÍLIÁS TÖLTELÉKKEL receptje:

/ebből 6 db rúd lesz/

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 240 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ennek hiányában teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 50 g búza finomliszt
  • 10 g búzasikér
  • 1,5 dl cukormentes növényi tej (nálam kókusztej kókuszkonzervből, higítva)
  • fél kocka friss élesztő (kb. 20 g)
  • 1 tk kristálycukor
  • 0,5 kk só
  • 30 g margarin
  • 2 db tojás
Krémhez:
  • 3 dl cukormentes növényi tej
  • 1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor
  • 1 csapott ek Négyszeres édesítő
  • 25 g margarin
Bevonathoz:
  • 2 ek margarin
  • 1 csapott ek Négyszeres édesítő
  • 1 púpozott ek őrölt fahéj

 

 

Elkészítése:
  1. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk: langyosítjuk a növényi tejet, hozzámérjük a kristálycukrot, elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk a kimért friss élesztőt. Letakarva meleg helyen megvárjuk, míg felfut.
  2. Közben kimérjük a liszteket, a sikért, a sót, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarint (ügyeljünk rá, hogy a margarin olvadt legyen, de ne forró), végül a felfuttatott élesztős növényi tejet is.
  3. Robotgépben kidagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
  4. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot a szokásos módon (recept van a csomagolások hátulján, ha valaki még nem készített ilyet). Végül a tűzről levéve belekeverjük a margarint. Hagyjuk kihűlni.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk.
  6. 1-1 gombócot hosszanti irányban kinyújtunk.
  7. A kinyújtott lapot képzeletben elharmadoljuk, és a felső harmadon egy derelyevágóval bemetszéseket készítünk, kb ujjnyi távolságra egymástól.
  8. Az alsó harmadba kerül a vaníliás töltelék. Ezután szépen felcsavarjuk, rúd alakot formázva.
  9. Sütőpapíros tepsire téve szépen beütögetjük az oldalait a tenyerünkkel (vagy összecsipkedjük – lényeg, hogy a töltelék ne látszódjon).
  10. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Addig pihennek a rudak.
  11. Aranybarnára sütjük őket, majd kivéve azonnal olvasztott margarinnal lekenjük őket.
  12. Végül őrölt fahéj + Négyszeres édesítő keverékébe forgatjuk valamennyi rudunkat.

 

Ha még több receptet szeretnél, íme egy klassz, cukormentes e-gyűjtemény, melyben a régi klasszikus finomságok elevenednek meg:

32 TUTI HÁZI RECEPT cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, fitten élőknek