Nem állítom, hogy ez lesz életünk legdiétásabb panna cotta -ja, de aki nem számolja a kalóriákat, az most örülhet. Aki pedig igen, annak mutatok a végén egy lájtosabb verziót is erre a gyors, egyszerű, de nagyon finom édességre.

A mostani hőség és a hosszú hétvége arra sarkallt, hogy ne álljak a konyhában órákat a forró sütő mellett, illetve, hogy egy könnyed, hűs, bár laktató nasit varázsoljak az asztalra. Hogy honnan pattant ki az ötlet a fejemből, hogy nekem panna cottát kell prezentálnom, nem tudom, csak úgy jött. Viszont nagyon örültem neki, hogy nem kell majd egy halom edényt, konyhai gépet és egyéb eszközt elmosogatnom. Számtalan receptet elolvastam az interneten, mindegyik kicsit hasonlított egymásra, kicsit különböztek. Végül a hűtőszekrény nyert, mert abból sütünk-főzünk, amink van. Kábé…

 

A CUKORMENTES PANNA COTTA receptje:
Hozzávalók:

/mondjuk, hogy 2 személyre:)/

 • 6 dl 30%-os, cukormentes habtejszín (itt rögtön variáltam és működött:  mert volt itthon kb. 3 dl 30%-os habtejszín és 3 dl 22%-os főzőtejszín)
 • 1 dl minél zsírosabb tehéntej
 • 1 rúd vanília vagy egy löttyintésnyi vanília aroma
 • 2 ek. Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (=Negyedannyi)
 • 4 lap zselatin
 • a tetejére bármilyen, lehetőleg kicsit fanyar gyümölcs; itt most 60 g málna
Elkészítése:
 1. A tejszínt és a tejet éppen hogy csak felforraljuk.
 2. Közben kikaparjuk a vaníliarudat, és a tej-tejszín keverékhez adjuk.
 3. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a lapzselatinokat, majd jól elkeverjük őket. (A lapzselatinokat nem kell előre beáztatni.)
 4. Végül hozzáadjuk a Negyedannyit is.
 5. Néha megkevergetve, hagyjuk úgy 10 percig hűlni.
 6. Elővesszük a formáinkat, és hideg vízzel kiöblítjük őket.
 7. A még meleg, de már nem tűzforró panna cottát beleöntjük a formákba, és hagyjuk kihűlni őket a pulton.
 8. Ezután betesszük őket a hűtőbe egy éjszakára dermedni.
 9. Másnap tálalás előtt elkészítjük a gyümölcsszószt. Nem kell hozzá édesítő, mert a panna cotta így is édes. A málnadarabokat folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, és kb. 10 percig főzzük, míg szét nem esnek a málnák. Kihűtjük.
 10. Tálalás: A panna cottát ehetjük a formából kikanalazva (ekkor elég 2 lap zselatin is), vagy ha szeretnénk kiborítani egy tányérra, akkor a hűtőből kivett formákat 30 mp-re forró vízbe tesszük. Így a forma faláról szépen elenged a panna cottánk (egy késsel rásegíthetünk körbelazítani)
 11. A tányérra borított panna cottánkat meglocsoljuk a kihűlt málnaszósszal és már ehetjük is.

 

Tápanyagtartalom:

A fenti recept szerint készítve, az IR diétában a tehéntej* és a málna szénhidráttartalma számolandó.

Össz szénhidrát:

Panna cotta: 5 g ch

Málnaszósz: 3 g ch

Egy adag ch-ja: 4 g ch

 

*Növényi tejjel is kísérletezhetünk, de ekkor figyeljünk a zsírtartalomra, hisz ez a panna cotta alapja. Érdemes előnyben részesíteni a konzerv kókusztejet. A kókusz íze miatt válasszunk ahhoz harmonizáló gyümölcsöt a édességünk tetejére.

 

Kalóriaszegényebb verzió

Stahl Judit elkészítette a Panna cotta joghurtos változatát, így nem akkora kalóriabomba. Személyes tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban, de fogyni vágyóknak mégis egy kedvesebb verzió. A cukor természetesen cserélendő!