Ha nincs kedved a sütéssel bíbelődni, csak össze akarsz dobni egy fantasztikus desszertet, ez a Fanta torta recept neked szól. Természetesen cukormentesen.

Kevés ember ne ismerné a klasszikus túrós-Fanta sütit, aminek az alsó rétege kakaós piskóta, középen túrókrém, felül pedig Fanta puding. Ezek az ízek a hűtőben szépen összeérnek, és bámulatos dolog születik belőle. Az eredeti receptet nagymamámtól kaptam, ő ismertette meg velem még kicsiként.

Amióta létezik Fanta Zero, azóta tudom, ez az édesség is átalakítható egészségesebbé, cukormentessé. Innen már nem kellett sokat gondolkodnom azon, milyen az, amikor nem piskótaréteg van a legalsó sorban, hanem valami más. Igen, de mi más?

Ekkor keresett meg a Viblance cég, aki szeretett volna együttműködni velem. Termékeik már külsőre is ínycsiklandozóak, modernek, könnyen azonosulni tud velük az ember. Igen ám, de volt egy kis bökkenő a számomra! Bármennyire is szépek, és kívánatosak, sajnos az én inzulinrezisztenciám nem barátja ezeknek a granoláknak. Nem magukkal a granolákkal van a baj, hanem az édesítéssel. Most volt talán először, hogy nem tudtam pozitívan tekinteni az állapotomra. Mindenki másnak viszont, aki egészségesen akar étkezni, ez szuper alternatíva!

A saját helyzetemtől függetlenül láttam bennük fantáziát, így egy egyszerű nem helyett inkább azon gondolkodtam, hogyan is lehetne a nekem szánt lehetőséget átadnom másoknak. Olyanoknak, akik akár minden reggel ezzel indítanák a napot, edzés után ennének egy jót, vagy sütnének a segítségével valami finomat.

És hogy mások is örülhessenek, ezekből volt, amit az edzőteremben nyitottam ki, így mindenki, aki szerette volna megkóstolni, lehetőséget kapott rá. Érdekelt az elfogulatlan véleményük; és meglepő módon kivétel nélkül mindenki iszonyúan finomnak találta.

Szóval volt kóstolónk, ami bár nálam kilőve, de mindenki más, aki szeretne cukormentesen, gluténmentesen, egészségesen nassolni, bűntudat nélkül, eheti. Így megszületett a granolás, sütés nélküli Fanta torta. A hozzávalók és a pofon egyszerű elkészítése most jön!

 

A CUKORMENTES REFORM FANTA TORTA receptje:

/18cm-es csatos tortaformához/

Hozzávalók:
  • 125 g Viblance kakaós Gluténmentes Granola törökmogyoróval (fél zacskó)
  • 65 g olvasztott vaj
  • 250 g zsírszegény túró
  • 20 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 62 g vaj
  • vanília
  • fél bio citrom reszelt héja
  • 3,5 dl Fanta Zero
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

 

Elkészítése:
  1. Kimérjük a 65 g vajat, amit felolvasztunk. Egy szilikon ecsettel az olvasztott vajból kikenjük a tortaformánk alját és oldalát.
  2. A fél zacskó granolát egy sodrófával kisebb darabokra törjük. Ehhez elég egy uzsonnás zacskóba tenni a granolát és néhányszor végiggörgetni rajta a sodrófát.
  3. Ezután egy tálba öntjük, hozzáadjuk a 65 g-ból maradt olvasztott vajat, és jól összekeverjük. Beleöntjük a tortaformába, szépen elegyengetjük, kissé lenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe minimum fél órára.
  4. Ezalatt elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az édesítőt, a vanília kivonatot, és a 62 g olvasztott vajat. Jól elkeverjük.
  5. A formát a hűtőből kivesszük, és a túrókrémet a tetejére rétegezzük; az egészet szépen elsimítjuk. Fél órára ismét visszatesszük a hűtőbe.
  6. Elkészítjük a harmadik réteget is, a Fantás részt. Ehhez kimérünk 3,5 dl Fanta Zero-t, majd egyik felét egy kis lábasban felforraljuk. Másik feléhez keverünk egy zacskó vaníliás pudingport. Mikor a Fanta felforrt, hozzákeverjük a pudingos részt is, és folyamatos keverés mellett kis lángon besűrűsítjük pár perc alatt.
  7. Amikor kész, a hűtőből kivesszük a a tortaformát, és a túrós krém tetejére öntjük; enyhén a kezünkhöz ütögetve a forma oldalát egyenletesen elterítjük a Fantás pudingot.
  8. Így hagyjuk kihűlni. Visszatenni a hűtőbe csak azután javasolt, ha már szobahőmérsékletű a felső réteg is.

 

Megjegyzések:
  • Mielőtt levesszük a csatos forma oldalát, késsel óvatosan válasszuk el a tortát a peremtől.
  • Hűtőben jó pár napig eláll.
  • Ezekkel a mennyiségekkel pontosan ugyanolyan vastag lesz mind a három réteg.
  • A legalsó, granolás réteg szeletelésénél egy kicsit erősebben nyomjuk oda a kést (hisz át kell mennie a törökmogyorókon is), így szép szeleteket fogunk kapni.
  • A granolák bio agavé sziruppal és juharsziruppal vannak édesítve, így IR-diétában nem ajánlott!