Ez az igazán jó “csalás” egy diétázó számára! Cukor nélkül, teljes kiőrlésű kelt tésztából is lehet igazán finom buktát készíteni. Mert van, hogy nem tudunk lemondani a régi, megszokott ízekről.

 

 

Szóval – csak, hogy értsétek -:

  • cukor nélkül,
  • lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz,
  • és fehérjét, melyet jelen esetben a túró biztosít,
  • plusz rostban gazdag a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően.

 

Tehát ha megvannak a régi berögzülések, az ízek, akkor érdemes olyan receptek után nyúlni, mint ez is.

Nem, nem minden nap, és nem főétel helyett, de egy uzsonnára, vagy eseményre igenis nem tilos, amennyiben valami komoly egészségügyi probléma azt nem indokolja.

Nekem pont a sulis éveket idézi, ugyanis a suli büfében nagyon finom pékárukat lehetett mindig kapni. Az egyik kedvencem éppen egy túrós bukta volt, ami mindig tele volt mazsolával. Szóval ez nekem most kicsit olyan szívem csücske, régi emlékeket előidéző momentum.

Azt azért megjegyezném, hogy itt a blogon elég régóta (és nagy sikerrel) fent van már egy teljes kiőrlésű kelt tészta recept.

Ezt, amit mindjárt olvashattok, azért mutatom, mert némileg eltér. Nem jobb vagy rosszabb, csak más. Végeredményben nem fog különbözni; de ebbe nem kell sikért tennünk, szóval ha nincs otthon, ennek most örülni fogtok!

Úgy gondoljatok erre a kelt tésztára is, hogy a fagyasztóba simán mehetnek az elkészült kis bucik miután kihűltek. Már csak azért is, mert tök jó, mikor nincs kedvünk/ időnk nekiállni sütögetni, de pont jól jönne.

Tölteni pedig túró helyett cukormentes dzsemmel is lehet, de akár még cukormentes mogyorókrémmel is. Azért az elég ütős. Persze utóbbi két esetben lényegesen módosulni fognak a tápértékek.

Amúgy az eredeti receptet egy semmiképp nem diétázós, sütisütős csoportban osztotta meg egy hölgy (Tóthné Márti) a Facebookon. Annyira megtetszett, hogy kicsit át-IR-esítettem, némileg variáltam a hozzávalókon, és ebből született meg a túrós bukta finomság.

 

A DIÉTÁS TÚRÓS BUKTA TORTA, CUKOR NÉLKÜL receptje:
Hozzávalók:

/26 cm-es csatos tortaformához/

A tésztához:
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 g búza finomliszt
  • 1/2 kk só
  • 25 g friss élesztő
  • 2 dl növényi tej (nálam cukormentes kókusztej dobozos kókuszkonzerv+víz keverékéből)
  • 1 kk kristálycukor az élesztőhöz
  • 1 ek eritrit
  • 1 db tojás
  • 100 g vaj
  • + vaj a tortaforma kikenéséhez
  • + 1 db tojássárgája a tészta lekenéséhez
A töltelékhez:
  • 200 g zsírszegény tehéntúró
  • 1/2 ek Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • kevés vanília/vanília aroma

Elkészítése:
  1. Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos növényi tejben felfuttatjuk (ez a mennyiségű cukor élesztő mellett nem gond).
  2. Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, eritritet, a maradék növényi tejet, majd a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást is. Kézzel jól átdolgozzuk, és jobb esetben fogunk egy kelesztő tálat, és meleg helyen 2-3 pukkanásig várunk, hogy pikkpakk jó nagyra megkeljen a tésztánk; rosszabbik esetben konyharuhával letakarva várjuk ki a kb 1 órát, hogy szépre keljen – szintén meleg helyen.
  3. Eközben megcsináljuk a tölteléket. Minden hozzávalót összekeverünk, és félretesszük.
  4. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük.
  5. A tésztát nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy pohárral pogácsaformákat szaggatunk belőlük. Ha jól dolgoztunk, a kinyújtott tésztánkból pont 16 db lesz.
  6. A 16 db korongunk közepére egyenlő arányban elosztjuk a tölteléket.
  7. Ezután kezünkbe vesszük a korongot, és a széleit, mint egy pizzát, széthúzkodjuk. Ezután tudjuk egymásra hajtani a széleket, így becsomagolva a tölteléket.
  8. Kicsit megformáljuk, hogy szép golyó alakja legyen, és a behajtogatott szélekkel lefelé a tortaformába tesszük egymás mellé az alábbi felbontásban: 10 db kerül legkívülre, végül 5 belülre, és a közepére 1 db.
  9. Ha ezzel megvagyunk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük, lehetőleg ne hűvös helyen, hagy növekedjenek még.
  10. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, előtte tetejüket kis olvasztott vajjal megkenjük. (Vigyázz, a csatos formából alul majd az olvadt vaj lehet picit szivárogni fog, így érdemes a forma alá majd egy tepsit tenni!).
  11. 15 perc elteltével tojássárgájával is lekenjük a tetejüket. Ezután további 10 perc kell neki sülni, és kész is van.

 

Tápanyagszámítás:

Az egész receptben csupán a teljes kiőrlésű tönkölyliszt és a búza finomliszt szénhidrát tartalmával kell számolnunk.

Mivel nem fogjuk egyszerre betermelni az egészet, de még a felét sem, így a túró ch tartalmával most nem kell számolnunk!

Összesen: 338 g ch van a fenti receptben.

16 labda készítése esetén – ahogyan én is csináltam, 1 labda 21 g a szénhidrátot fog tartalmazni.