Nyáron sokkal jobban kívánom a zöldségeket, és olyan gyönyörű cukkini volt a boltban, hogy nem tudtam otthagyni. De most valami különlegesebbre vágytam, amit sokféleképpen fel tudok majd használni.

Leginkább férfiak szokták előszeretettel összekeverni külsőre a cukkinit a kigyóuborkával. True Story, jártam már így:) Pedig a cukkini igazából egy tökfajta.

Ráadásul érdemes fogyasztani, mert A-, C-, B6 vitaminokban gazdag, fogyasztásával magnéziumot, vasat, kalciumot, kobalamint juttatsz észrevétlenül a szervezetedbe. Fogyaszthatod sütve, főzve, rántva, grillezve.

Sokat gondolkodtam most mi készüljön belőle, de bármennyire is imádom a cukkini tócsnit, a grillezett cukkinit, a töltött cukkinit, nem volt kedvem most ezekhez az ételekhez. Még nagyon szemeztem a cukkini sushival, de ahhoz kellettek volna egyéb előkészületek is. Viszont mivel a padlizsánkrém is nagy favorit nálam, így arra gondoltam, ha abból lehet, cukkiniből miért ne készülhetne krém.

Ami ebben a receptben a legjobb, hogy bárhogyan fogyaszthatjuk, egyaránt finom lesz: ebédre a köret és hús mellé melegen; hidegen pedig uzsonnára pirítósra kenve, Korpovit kekszre kanalazva, vagy simán csak zöldségekkel mártogatósnak is isteni. Az elkészítése nem vesz igénybe hosszú időt, és nem is bonyolult. Szóval ezt még antikonyhatündéreknek is nagyon ajánlom. Nyári hétvégi, gyors összedobós finomság!

 

AZ EGÉSZSÉGES, ELRONTHATATLAN CUKKINI KRÉM receptje:
Hozzávalók:
  • 1 db cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 0,5 dl olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél kk. só
  • fél kk. őrölt bors
  • 1 kk. dijoni mustár
  • 1 kk. szárított bazsalikom
  • 1 tk. eritrit

Elkészítése:
  1. A hagymát felkockázzuk, és olajon megdinszteljük.
  2. A cukkinit meghámozzuk és felkockázzuk. A dinsztelt hagymához adjuk.
  3. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral, eritrittel és a bazsalikommal.
  4. Addig főzzük fedő alatt, míg megpuhul a cukkini; ez kb 10 perc. Néha megkeverjük.
  5. Kihűtjük, majd botmixerrel összetörjük. Tálalásra kész!

 

Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)

Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!