Farsang közeledtével előkerülnek a szép szalagos fánkok, a csőrögék…na meg a churros. Már ahol! Mert a churrosnak ma Magyarországon még nincs annyira divatja, pedig nagyon gyors és nagyon finom! És még másra is jó!

Azt hiszem mindenkinek van cikis, és esetleg kevésbé cikis farsangi sztorija gyerekkorából. Például nekem volt olyan osztálytársam, akit wc papírral tekertek körbe, de olyan is, akit saját magának öltöztettek be ( ->ergo, baromira elfelejtették a szülei, hogy farsang van).

Én már oviban utáltam, hogy nem lehetett szabad akaratom – ebben sem. Hercegnő akartam lenni, ehelyett Piroskának öltöztettek be.

Aztán általánosban első osztályosként kivertem a hisztit, hogy én akkor is Hawaii Barbie leszek és kész, ebből nem engedek. Nyert az akaratom és imádtam. Volt frankó fűszoknyám, hajamban virágok, na és február kellős közepén bikiniben nyomtam. Mindaddig szép és jó volt minden, amíg nem került sor arra, hogy a szülőknek ki kellett találniuk, minek öltöztek be a gyerekek. Ekkora baromságot!!!! Nyilván én voltam az egyetlen, akinél ellőttek mindent: a strandoló kislánytól, a bikinimodellen át voltam én még hulala táncos is… míg anyu, az egyszemélyes felmentősereg oda nem súgta a mellette álló anyukának, hogy mondja már be, hogy ez egy Hawaii Barbie. Gondolhatjátok…. XD

Aztán rá következő évben Törpilla voltam totál kék pofázmánnyal, amit három napig sikáltam le utána magamról. Olyan jól sikerült, hogy következő évben kollektíven az egész osztály törpöknek öltözött osztályfőnöki utasításra.

Felső osztályokban már a tornatermi tinidiszkóról szólt a farsang, nem pedig a zsákban futásról – amit egyébként fűszoknyában, papuccsal a lábamon tök nehéz volt elsőben megnyerni!

Elég meghatározó élményeim maradtak ezekről a farsangokról.

Aztán néhány éve elmentünk bulizni a baráti társasággal, ahol adta magát, hogy ha már farsang, akkor muszáj valamit alakítanunk. Nem tudom, honnan jött a nagy ötlet, de halott menyasszony voltam. Mindenki nagyon furcsán nézett rám, mert ezt a rajzfilmet viszonylag kevés felnőtt látta ezek szerint, ám a fehér partyruha, meg a nyakból kifolyó vér látványa, illetve a hullaszínűre sminkelt fejem mégis elég érdekes kombinációnak számított. De nem érdekelt, csak az, hogy ebből tuti én leszek az egyetlen. És bejött! Azon a bulin értettem meg először, hogy beöltözni nagyon is szuper dolog!

Fánkszezon

És, hogy az egész sztori itt kap értelmet: azon a hajnalon, életünkben először kitaláltuk, hogy fánkkal próbáljuk tompítani a másnapunkat.

Utána még hónapokig emlegettük, hogy bizony buli előtt fánkot kell sütni, mert utána nagyon jó szolgálatot tud tenni!

Ennek az egész másnaposan fánkevésnek egy gyorsabb verziójára szoktunk rá: churros névre hallgat, és ugyanúgy működik, mint a normál szalagos fánk, csak éppen töredék idő alatt elkészült.

A churros egyébként egy spanyol édesség, melyet ugyanúgy bő olajban sütnek ki, mint a jól ismert szalagos fánkokat. Szerte a világon kedvelik gyorsan elkészíthetősége és minimális hozzávalója miatt. Mi is!

Az USA-ban például vásárokban, fesztiválokon, vidámparkokban árulják, és séta közben eszegetik.

Madridban pedig forró csokiba mártogatva fogyasztják (akár reggeliként), de a világ egyes helyein egyenesen beletöltik a csoki-, esetleg vaníliakrémet. Nem tudom mit szólnának a spanyolok, ha benyögném, hogy mi buli utáni rosszullét ellen esszük 🙂

Mindegy is milyen okból, de egyétek!

 

A GYORS CHURROS TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTTEL receptje:

/kb. 20 db-hoz/

Hozzávalók:
 • 1/2 ek. olívaolaj
 • 2 csipetnyi só
 • 160 g teljes kiőrlésű búzaliszt
 • 155 ml víz

Elkészítése:
 1. A vizet, az olívaolajat és a sót felforraljuk.
 2. Ha már forr, hozzáadjuk a tk. lisztet, és elkeverjük benne addig, míg végül egy gombóccá keverődik össze.
 3. Kicsit várunk, hogy hűljön.
 4. Egy csőrös töltőbe tesszük a tésztát, és 8-10 cm-es rudakat nyomunk ki. Jobb, ha a csőr bordázott, jobban át fog sülni a tészta.
 5. Forró olajba tesszük a kinyomott churrost, és addig sütjük, míg aranybarna színe lesz.
 6. Nedvszívó papíron felitatjuk róla a fölösleges olajat.
 7. Fahéjjal elkevert édesítőt szórunk a még forró churrosokra.

 

Megjegyzés:
 • Tálalhatjuk úgy is, hogy cukormentes csokiszószba vagy éppen lekvárba mártogatjuk.
 • Ha nagyon nincsen más kinyomónk, próbálkozhatunk egy uzsonnás zacskó sarkát kivágva is, de készüljünk, hogy egy viszonylag nehéz, kemény tésztával kell dolgoznunk.
 • Az én kinyomóm (olyan, mint egy műanyag kolbásztöltő) a Penny van – nézni kell az akciós újságot, hátha ismét lesz belőle.

 

 

Tápanyagszámítás:

Az egész receptben csupán a teljes kiőrlésű búzaliszt szénhidrát tartalmával kell számolnunk. (Na meg a hozzá szervírozott dolgokkal, már ha valaki lekvárral vagy csokiszósszal enné.)

Összesen: 96 g ch van ebben az adagban.

20 darab elkészítése esetén, 1 darab churrosban 5 g a szénhidrát.