Gondolj bele! Van egy olyan tiramisu, amihez nem kell babapiskóta, így egy gonddal máris kevesebb. És még alakbarátabb is.

Éppen a csokis-narancsos-diós kalács végét ettem, de már kerestem volna elő a teljes kiőrlésű babapiskóta receptjét, hogy nekiálljak sütni. Mert hát az oké, hogy a tiramisuhoz nem kell bekapcsolni a sütőt, de ha egyszer nem kapható a kereskedelemben teljes kiőrlésű babapiskóta, akkor marad a házi verzió. Így viszont elfelejthettem a sütögetést.

Némi matekozás után megszületett a proteines-zabpelyhes tiramisu a fejemben, amit a fitnesz vonal kedvelői is nyugodtan bekanalazhatnak majd. Hogy tovább bonyolódjon a sztori, nálam a tiramisu nem kávés, hanem kakaós, csupán mert nem vagyok akkora kávé-ínyenc. Ha meg külön kiemelik nekem, hogy “Ugye nem kávés lesz?”, akkor persze, hogy nem kávés lesz! De természetesen az eredeti verziókkal megegyezően lehet ezt is kávéval készíteni, tudom, a többségnek semmi problémája a kávéval.

Nade nézzük csak a fitt tiramisu előnyeit:

  • fehérjedús
  • a protein mellett a tojás, a zabpehely pluszban tipikus fitnesz étek
  • alapvetően a mascarpone egy baromi zsíros sajt, de a light verzió azért ennél szebb tápérték adatokkal bír (sőt, akár a mascarpone kiváltható krémsajtra is; ebből is van light verzió; ízre nem sok a különbség)

 

A FEHÉRJEDÚS, FITT TIRAMISU receptje:

/4 személyre elegendő/

Hozzávalók:
  • 4 ek protein por (lehet csokis, natúr, kávés, tiramisu ízű stb…)
  • 2 tk holland kakaópor
  • 200 ml víz
  • 140 g zabpehely
  • rumaroma
  • 250 g light mascarpone
  • 2 tojás
  • 1 tk Negyedannyi (=négyszeres erősségű cukorhelyettesítő)

 

Elkészítése:
  1. A csokis proteinport és a holland kakaóport egy shakerben a vízzel összerázzuk. /Aki kávéval szeretné készíteni, az a lefőzött kávéhoz adja hozzá a proteinport, szintén jól összerázva./
  2. Ebbe a kakaós/kávés folyadékba áztatjuk a kimért zabpelyhet, hozzáöntjük a rumaromát, jól elkeverjük, és egy fél órára félretesszük. Ennyi idő alatt megszívja magát, felszívja a nedvességet. Egyébként semmi baja nem lesz, ha véletlenül órákra félrerakva hagyjuk.
  3. Közben elkészítjük a mascarpone krémünket. Ehhez kettéválasztjuk a tojásokat.
  4. A sárgájához keverjük az édesítőt és kézi habverővel szépen kikeverjük.
  5. Hozzáadjuk a mascarponét is, és jól elkeverjük benne.
  6. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverjük.
  7. Kistányérokba vagy csatos üvegekbe téve rétegezzük: egy sor mascarpone krém, egy sor kakaós/kávés zabpehely, ismét egy sor marcarpone krém, újra egy kis zabpehely, végül a tetejét krémmel zárjuk. Végül némi kakaóporral meghintjük.
  8. Egy éjszakát jó, ha hűtőben áll, szépen összeérnek az ízek.

Megjegyzés:

Érdemes megkóstolni a mascarpone krémet, elég édes-e nekünk. Nekem még elbírt volna minimális édesítőt. Itt is hangsúlyozom, aki nagyon édesszájú, annak mehet bele a több édesítő, de mindenképpen kóstolgassa a krémet, mert inkább adjon még hozzá, de ha sok megy bele, onnan már nehéz szépíteni!

Tiramisunkat tovább turbózhatjuk némi gyümölccsel is a rétegek közé, csak ez esetben mindenképp számoljunk a plusz ch-val!