Szerintem a spenót után a gomba a második legmegosztóbb étel. Vagy imádjuk, vagy utáljuk. Pedig igazi grátisz, ha valami gyors, finom ételt kell az asztalra tenni. A töltött gombafejek mutatósak, remek ízviláguk van, így akár vendégvárónak, de előételnek is könnyedén tálalhatóak. Ha nem akarsz sokat a konyhában állni, akkor ez az a recept, amit kerestél!

A gomba az az étel, amit nem bíznék a véletlenre. Talán mert a mi családunkban nincs hagyománya a gombaszedésnek, azt kell, hogy mondjam, sose kísérelnék meg erdőben gombát szedni, hogy aztán megegyük. Így nekem marad a piacozás, vagy a boltok zöldségpultjai.

Instagramon készítettem nemrégiben egy gyors felmérést. Kiváncsi voltam, a gomba, vagy a brokkoli nyerne-e. Eléggé érdekesen alakultak a számok, ugyanis sokáig a brokkoli vezetett – de épp csak egy hangyányival. Rá egy órával később átvette a vezetést a gomba, bár csupán 52%-kal. Aztán nagyon sokáig fej-fej mellett küzdöttel, végül csak sikerült a brokkolinak visszabillentenie a mérleget (bár tök minimálisan). Érdekes volt látni, hogy mindkét zöldség mennyire megosztó, ha a fogyasztásukról van szó. Végül akkor a “többség” döntött, ez a brokkolis recept került ki, de várható volt, hogy előbb-utóbb a gombásra is fény derül.

Ahogy beköszönt a meleg idő, egyre többször tör rám a húsmentesség. Ez minden évben így van, nyáron kevesebb húst fogyasztok. Ilyenkor jönnek jól a saláták, zöldségköretek, és minden ami zöldség. Megunhatatlan. Annyira gyönyörűek tudnak lenni a friss áruk, hogy muszáj készítenem belőlük valami finomat.

Épp zöldséges húslevest főztem, így pont kapóra jött a gomba. A szára ment a levesbe, a kalapját pedig a feje tetejére állítottam. Aztán körbenéztem mi van itthon, és irány a saját fűszernövény”kert”.

Nálunk is megoszlik a kétfős társaság “szeretem a gombát” és “utálom a gombát” részre. Helytakarékos és praktikussági okokból is duplán szeretem azokat az ételeket, amiket gyorsan csak be lehet dobni a sütőbe, míg a tűzhelyen főzök.

 

A FETÁS-ZÖLDFŰSZERES TÖLTÖTT GOMBFEJEK receptje:
Hozzávalók:
  • 8 közepes csiperkegomba
  • fél doboz krémfehérsajt vagy feta
  • 1 dl főzőtejszín 20%
  • 1 gerezd fokhagyma
  • snidling
  • őrölt fekete bors
  • kevés étolaj (kb. 4 ek.)

Elkészítése:
  1. A gombák szárát óvatosan kitörjük a gombafejekből. A kalapot lehámozzuk.
  2. A krémfehérsajtot villával összetörjük, hozzáadjuk a főzőtejszínt, belenyomunk 1 gerezd fokhagymát, majd belevágjuk a snidlinget is. Alaposan összekeverjük a krémet. Őrölt feketeborssal ízesítjük.
  3. Nyomózsákba helyezzük (vagy ennek hiányában egy egyszerű kanállal is dolgozhatunk), és a gombafejek belsejét megtöltjük vele.
  4. Egy tepsibe kevés olajat öntünk, erre fektetjük a gombafejeket úgy, hogy ne érjenek össze.
  5. Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, kb. 20 percig. Ha a teteje kezd megpirulni, mérsékeljük félidőben a hőfokot.
  6. Én tzatzikit készítettem mellé, amit előre behűtöttem.