A grillezett lazacfilé az a könnyű étel, amit pillanatok alatt összedobhatsz, mégis ördöngősségnek hiszi mindenki. Pedig ezzel lehet villantani! És egészséges is!

Már megint van jó pár okom arra, miért érdemes a lazacot beilleszteni az egészséges táplálkozásunkba. Tápanyagokban, omega-3 zsírsavakban gazdag, iszonyú finom, és nagyon könnyű elkészíteni.

Amit leginkább ismerni szoktunk ízesítés tekintetében, hogy – mint minden halféléhez -, ehhez is jól megy a citrom, mindenféle citromos, citromfüves mártás és szósz. Nade idáig már sokan el sem jutnak, mert azt hiszik, annyira bonyolult dolog egy jó kis lazacot megsütni.

Egyrészt lehet szépen sütőben, fólia alatt lassan sütni, és van a hardcore verzió, amikor serpenyőben, vagy grillen adunk az érzésnek és pikkpakk összedobjuk.

Jól megy hozzá minden spenótos, gombás köret, de a fantázián múlik az egész.

Ha igazán gyorsak akarunk lenni, akkor a legjobb a lazacfilé egyik oldalát kicsit fűszerezni (ahol nem a bőre van), majd szépen a grillre dobni. Negyed óra alatt olyan finom ételt varázsolhatunk, hogy napokig emlegetni fogjuk.

Most én előre füstölt lazacot használtam, így adott egy plusz karakteres ízt is neki, de természetesen a sima lazac is tökéletes. Hozzá pedig tejszínes, teljes kiőrlésű mie tészta készült, ez is pont annyi idő alatt lett kész, amennyi a halnak kellett.

Villámgyors recept jön, figyelj!

FŰSZERES GRILLEZETT LAZACFILÉ TEJSZÍNES MIE TÉSZTÁVAL receptje:
Hozzávalók:

 

Elkészítése:
  1. A lazacokat kb fél tenyérnyi széles szeletekre vágjuk, majd a bőrében lefelé egy tányérra fektetjük őket.
  2. A koriandermagot mozsárban összetörjük, hozzá keverjük az őrölt gyömbért, a chiliport és hozzáreszeljük a citrom héját is. Ezzel a keverékkel bekenjük a lazacok felső részét.
  3. Egy grill serpenyőt hevítünk, kevés kókuszolajjal megkenjük, ráhelyezzük a lazacokat bőrével lefelé. Kb. 3-4 percig sütjük így, vastagságtól függően. Utána megfordítjuk, és a másik, fűszerezett felét is megsütjük.
  4. Közben forrásban lévő vízbe tesszük a mie tésztát. Így puhítjuk 2 percig, majd utána leszűrjük, és kókusztejszínnel, fűszerekkel újabb 2-3 percig átforgatjuk egy serpenyőben a tűz fölött.
  5. Ha kész, tálaljuk, a lazacra pedig friss citromot csurgatunk.

 

Szénhidrát-diétában (inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek) csupán a teljes kiőrlésű mie tészta szénhidráttartalmával kell számolni !