Ha valaki meghallja, hogy sütőtök, azonnal az őszre, a falevelek hullására, a sárguló természetre, és a Haloweenre gondol. Utóbbi még odébb van, de a sütőtökszezon már ezerrel dübörög!

Számomra az ősz egyet jelent az őszi ízekkel. Nem sok dolgot tudok élvezni egy olyan évszakban, ahol minden a komorságot juttatja eszembe. És utálok fázni is. Egyedül az ízeket szeretem. De azokat nagyon!

Gyerekkoromban ez az évszak egyenlő volt a szürettel. Vidéki rokonaim szőlőtőkéi között rohangászva ettük halomszámra a szőlőt, míg a többiek szüreteltek a jó borhoz. Akkoriban még nagyon nem szerettem a sütőtököt…

Ez jelentősen megváltozott, mikor rájöttem, milyen jó is a sütőben megsütve, némi mézzel átitatva. Már-már hobbit űztem abból, hogy a lehető legtovább kihúzzam a sütőtök szezont; képes voltam hetekig minden nap mézes sütőtökön élni.

Nyilván ekkor még nem kellett a szénhidrátszámolással foglalkoznom. De a sütőtök szeretete szerencsére megmaradt úgy is, hogy még véletlenül sem akarok semmit rákaramellizálni. Nem ettől lesz a sütőtök igazán finom. Persze nekem is idő kellett mire erre rájöttem.

Azóta ismét nagy szerelmem; hol sütve, hol levesnek, hol csak salátába. Remekül feldobhatóak vele az egyszerű ételek, mint például ez a Sütőtökös bulgur köret is.

Bár szénhidrátban el van eresztve, azért van jó tulajdonsága is, ami minimum egy indok, hogy fogyasszuk: ez a béta-karotin tartalma. Innen a szép színe. De ami élettanilag fontosabb, hogy antioxidáns. Emellett ha sütőtököt fogyasztunk, gondoljunk arra, hogy bizony  C-vitaminban is gazdag. Valljuk be, ez igazán jól jön, hisz kezdődik a meghűléses, dáthás szezon.

Nagyon is kapóra jött most nekem ez a sütőtök szezon, mert néha kezdem unni az édes ízeket. Viszont kellett egy jó kis hurcolászós uzsonnára való.

Mert igen, sokszor szempont, hogy:
  • lehessen magammal vinni,
  • ne foglaljon sok helyet,
  • bírja az egész napos “gyűrődést”,
  • ne folyjon ki,
  • ne romoljon meg, stb.

Ilyenkor nekem mindig nyerők a főleg kelt tésztás pékáruk, amik többsége remekül fagyasztható – nyilván tölteléktől függően. Nem ár elmondanom, nem ilyeneken élek minden nap, de sokszor jó szolgálatot tud tenni.

Pénteken is kicsit előre tervezgetős napom volt, így a szokásos kelt tészta alapreceptből és a sütőtökből már csak ki kellett hozni a legjobbat, ami egy ilyen párosítással történhet! Ehhez némi csavart is beleszőttem a történetbe, avagy 19-re húztam lapot. Álomfinom sütemény lett belőle. Ne hagyjátok ki belőle a fűszerezést se!

 

A CUKORMENTES FŰSZERES SÜTŐTÖK CSIGÁK receptje:
Hozzávalók:
  • teljes kiőrlésű kelt tészta, melynek receptje ide kattintva található
  • kb. 320 g sütőtök
  • 3 tk. Pumpkin Spice fűszerkeverék  /*lásd lentebb/
  • 1 dl mandulatej
Elkészítése:
  1. Elkészítjük a teljes kiőrlésű kelt tésztánkat, és amíg kelesztjük, nekiállunk a sütőtöknek.
  2. Ujjnyi vastagságúra szeleteljük a sütőtököt, akár ezeket felezhetjük is, majd sütőpapíros tepsiben 200 fokon puhára sütjük. Akkor jó, mikor a villa gond nélkül áthatol a húson. A csodás illatokból már tudni fogjuk, mikor kell először ránézni (kb. 15 perc).
  3. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
  4. Egy kés segítségével apró kockákra vágjuk, így elkerülhető a pürésítés. Ez egy fokkal jobb megoldás felszívódás szempontjából.
  5. A Pumpkin Spice fűszerkeverékünkből 2,5 teáskanálnyit a sütőtökhöz keverünk. Jól elkeverjük benne.
  6. Közben a megkelt tésztánkat kinyújtjuk, pont úgy, ahogyan a kakaós csigánál is szoktuk. Viszont fontos, hogy ne kenjük meg a tésztánkat vajjal!
  7. A Pumpkin Spice-os sütőtökkel végigkenjük vékonyan a tésztát, majd felcsavarjuk. A sütőtökben lévő nedvességtől egy picit lágyabb lesz a tésztánk a szokásosnál, de ez sütés végére abszolút eltűnik.
  8. Sütőpapíros tepsiben a szokásos módon sütjük meg, annyi különbséggel, hogy félidőben fél teáskanál fűszerkeverékkel elkevert 1 dl mandulatejet csorgatunk rá.

 

 

*A PUMPKIN SPICE receptje:
Hozzávalók:
  • 4 ek. fahéj
  • 4 tk. őrölt gyömbér
  • 2 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 tk. szegfűbors

Ez a Pumpkin Spice recept a Nosalty oldaláról van. Ízlés szerint variálható, a neten elég sokféle aránnyal megtalálható. Ha valamiből nem kapunk őröltet, akkor egy mozsár, egy kávédaráló segítségével magunk is őrölhetünk.

 

 

A csigás verzió mellett készült ilyen csavart is, ami felvágva gyönyörű mintázatot ad. A fonás-vágás technikája ugyanaz, mint ennél a cukormentes Csokis-narancsos-diós kalácsnál.

Ha pedig további ötletre van szükségetek, mi készülhet sütőtökből, íme a Házi készítésű sütőtök chips.

 

 

Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)

Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!