Ha valaki meghallja, hogy sütőtök, azonnal az őszre, a falevelek hullására, a sárguló természetre, és a Haloweenre gondol. Utóbbi még odébb van, de a sütőtökszezon már ezerrel dübörög!
Számomra az ősz egyet jelent az őszi ízekkel. Nem sok dolgot tudok élvezni egy olyan évszakban, ahol minden a komorságot juttatja eszembe. És utálok fázni is. Egyedül az ízeket szeretem. De azokat nagyon!
Gyerekkoromban ez az évszak egyenlő volt a szürettel. Vidéki rokonaim szőlőtőkéi között rohangászva ettük halomszámra a szőlőt, míg a többiek szüreteltek a jó borhoz. Akkoriban még nagyon nem szerettem a sütőtököt…
Ez jelentősen megváltozott, mikor rájöttem, milyen jó is a sütőben megsütve, némi mézzel átitatva. Már-már hobbit űztem abból, hogy a lehető legtovább kihúzzam a sütőtök szezont; képes voltam hetekig minden nap mézes sütőtökön élni.
Nyilván ekkor még nem kellett a szénhidrátszámolással foglalkoznom. De a sütőtök szeretete szerencsére megmaradt úgy is, hogy még véletlenül sem akarok semmit rákaramellizálni. Nem ettől lesz a sütőtök igazán finom. Persze nekem is idő kellett mire erre rájöttem.
Azóta ismét nagy szerelmem; hol sütve, hol levesnek, hol csak salátába. Remekül feldobhatóak vele az egyszerű ételek, mint például ez a Sütőtökös bulgur köret is.
Bár szénhidrátban el van eresztve, azért van jó tulajdonsága is, ami minimum egy indok, hogy fogyasszuk: ez a béta-karotin tartalma. Innen a szép színe. De ami élettanilag fontosabb, hogy antioxidáns. Emellett ha sütőtököt fogyasztunk, gondoljunk arra, hogy bizony C-vitaminban is gazdag. Valljuk be, ez igazán jól jön, hisz kezdődik a meghűléses, dáthás szezon.
Nagyon is kapóra jött most nekem ez a sütőtök szezon, mert néha kezdem unni az édes ízeket. Viszont kellett egy jó kis hurcolászós uzsonnára való.
Mert igen, sokszor szempont, hogy:
- lehessen magammal vinni,
- ne foglaljon sok helyet,
- bírja az egész napos “gyűrődést”,
- ne folyjon ki,
- ne romoljon meg, stb.
Ilyenkor nekem mindig nyerők a főleg kelt tésztás pékáruk, amik többsége remekül fagyasztható – nyilván tölteléktől függően. Nem ár elmondanom, nem ilyeneken élek minden nap, de sokszor jó szolgálatot tud tenni.
Pénteken is kicsit előre tervezgetős napom volt, így a szokásos kelt tészta alapreceptből és a sütőtökből már csak ki kellett hozni a legjobbat, ami egy ilyen párosítással történhet! Ehhez némi csavart is beleszőttem a történetbe, avagy 19-re húztam lapot. Álomfinom sütemény lett belőle. Ne hagyjátok ki belőle a fűszerezést se!
A CUKORMENTES FŰSZERES SÜTŐTÖK CSIGÁK receptje:
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kelt tészta, melynek receptje ide kattintva található
- kb. 320 g sütőtök
- 3 tk. Pumpkin Spice fűszerkeverék /*lásd lentebb/
- 1 dl mandulatej
Elkészítése:
- Elkészítjük a teljes kiőrlésű kelt tésztánkat, és amíg kelesztjük, nekiállunk a sütőtöknek.
- Ujjnyi vastagságúra szeleteljük a sütőtököt, akár ezeket felezhetjük is, majd sütőpapíros tepsiben 200 fokon puhára sütjük. Akkor jó, mikor a villa gond nélkül áthatol a húson. A csodás illatokból már tudni fogjuk, mikor kell először ránézni (kb. 15 perc).
- Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
- Egy kés segítségével apró kockákra vágjuk, így elkerülhető a pürésítés. Ez egy fokkal jobb megoldás felszívódás szempontjából.
- A Pumpkin Spice fűszerkeverékünkből 2,5 teáskanálnyit a sütőtökhöz keverünk. Jól elkeverjük benne.
- Közben a megkelt tésztánkat kinyújtjuk, pont úgy, ahogyan a kakaós csigánál is szoktuk. Viszont fontos, hogy ne kenjük meg a tésztánkat vajjal!
- A Pumpkin Spice-os sütőtökkel végigkenjük vékonyan a tésztát, majd felcsavarjuk. A sütőtökben lévő nedvességtől egy picit lágyabb lesz a tésztánk a szokásosnál, de ez sütés végére abszolút eltűnik.
- Sütőpapíros tepsiben a szokásos módon sütjük meg, annyi különbséggel, hogy félidőben fél teáskanál fűszerkeverékkel elkevert 1 dl mandulatejet csorgatunk rá.
*A PUMPKIN SPICE receptje:
Hozzávalók:
- 4 ek. fahéj
- 4 tk. őrölt gyömbér
- 2 tk. őrölt szerecsendió
- 1 tk. szegfűbors
Ez a Pumpkin Spice recept a Nosalty oldaláról van. Ízlés szerint variálható, a neten elég sokféle aránnyal megtalálható. Ha valamiből nem kapunk őröltet, akkor egy mozsár, egy kávédaráló segítségével magunk is őrölhetünk.
A csigás verzió mellett készült ilyen csavart is, ami felvágva gyönyörű mintázatot ad. A fonás-vágás technikája ugyanaz, mint ennél a cukormentes Csokis-narancsos-diós kalácsnál.
Ha pedig további ötletre van szükségetek, mi készülhet sütőtökből, íme a Házi készítésű sütőtök chips.
Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)
Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!