Csorog a nyálam, mikor ismét valamelyik élelmiszerlánc amerikai heteket tart, mivel nálam nagy kedvenc a muffin, a cookies, az amerikai palacsinta….szóval minden ilyen, ami hízlaló és egészségtelen. Innen jött a terv, hogy nekiállok az inzulinrezisztencia-barát cookies elkészítésének. Némi növényi tej vagy tea mellé fogyasztva, bekucorodva a tv elé maga a csúcs. Már csak egy jó amerikai filmet kell választanom.

Szeretem az ilyen recepteket, mert rengeteg féleképpen variálható. Mehet bele aprított mandula, dió, csoki pasztilla, táblás csoki darabkái, vagy ahogyan most nálam is készült: kakaóbab töret. Mivel egyre jobban szokunk le a tömény édes ízről, így remekül áll a cookiesnak a kakaóbab (mondjuk én eleve inkább étcsokis vagyok, mint tejcsokis). Aki még kívánja az édesebbet, az viszont ét-, tejcsokival készítse. Megfelelően tárolva sokáig eláll!

 

A GYORS, CUKORMENTES AMERIKAI COOKIES receptje:

/kb. 15 süti lesz belőle/

  • 1 és 3/4 csésze tk. tönkölyliszt
  • 1/4 csésze búzaliszt
  • 1/4 csésze Negyedannyi
  • 1/2 tasak sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • löttyintésnyi vanília aroma
  • csokipasztilla/ kakaóbab töret/ csokidarabok…..

 

Elkészítése:

  1. A száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékonyakat is. Figyeljünk, hogy az olvasztott vaj, ne legyen forró!
  2. Egyneművé keverjük, hogy masszát kapjunk, és ha már a vaj kihűlt, belekeverjük a tésztába a csokidarabkákat, vagy amit szeretnénk (ez már ízlés dolga, mennyit rakunk bele).
  3. Golflabda nagyságú gombócokat gyúrunk.
  4. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük a labdákat, kellő távolságra egymástól. Én egyszerre csupán 9 db gombócot sütöttem egy tepsin, mert így tuti nem ragadnak össze.
  5. Kilapítjuk őket, akár egy pohár aljával, vagy csak a kezünkkel, de nekem legegyszerűbb a sütinyomdával volt, a gumiminta nélkül. Nem kell szabályos köröket kapnunk, ez nem pogácsa lesz.
  6. Előmelegített sütőben sütjük őket 180 fokon, kb 10-12 percig. Akkor jó, mikor még puha; ne süssük keményedésig!
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tárolása:

Fém sütis dobozokba zárva nem szárad ki, másnap is ugyanolyan, mintha frissen lenne sütve. Ez azért remek hír, mert így vihetjük magunkkal uzsonnára napok múlva is:)

 

 

Szénhidrát tartalma:

Össz szénhidrát tartalmat két okból nem adok meg most:

  1. Esetleg számolni kell azzal, milyen “extrák” kerülnek bele: csonthéjasok, csoki stb…
  2. A liszteknél bizony ki kell mérni grammra, hogy mennyi az egy bögre liszt, és ezután lehet a ch-val számolni. De ha valaki elakadna, szóljon nekem nyugodtan, segítek matekolni!