A diós-almás pite addig ismeretlen valaki számára, míg meg nem kóstoltatják vele. Onnantól csakis azt akarja majd! Szóval ha szeretjük az eredetit, ez a változat garantáltan a mennyekbe repít minket.

Ahhoz képest, hogy igazából nem is szeretem a diót, néha már csak úgy magában is falom. Furcsa dolog ez az inzulinrezisztencia 🙂

És akkor jön valaki a maga kreálmányával, ami egészen véletlenül pont langyos, ráadásul fenséges illatú. Vajon mi lehet ennek a sztorinak a vége?

Háttérinfóként megemlítem, hogy azért született meg a diós-almás pite változat, mert a rokonság egyik fele a diósat szereti, a másik pedig az almásat. Aztán vagyok én, a középső halmaz, aki úgy döntött, tök mindegy, csak ehessem. Szóval én itthon már kizárólag csak így készítem. Szerintem pont ugyanolyan ízű, mint egy sima változat, csak épp abszolút nincs benne cukor, és a fehér liszt is minimalizálva van.

Ez az a pont, ahonnan soha többé nem készítek sima almás pitét, mert a dió annyira megbolondítja, hogy nem is értem eddig miért maradt ki. Bennem volt a para, hogy nem lesz elég a tepsinyi adag, de szerencsére nem csak hossza és szélessége, hanem magassága is van a sütinek.

Szóval hajrá, jöhet a recept!

 

A CUKORMENTES DIÓS-ALMÁS PITE receptje:
Hozzávalók:

/kisebb méretű tepsihez/

  • 2 kg alma
  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 120 g sima búzaliszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 30 g Negyedannyi (=négyszeres erősségű cukorhelyettesítő)
  • 1 kocka (250 g) margarin
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • fahéj
  • 90 g darált dió
  • a tepsi kikenéséhez vaj és teljes kiőrlésű tönkölykorpa
  • opcionálisan +1 tojássárgája a tészta tetejének lekenéséhez
Elkészítése:
  1. A kimért liszteket a sütőporral összekeverjük.
  2. A szobahőmérsékletű margarint felkockázzuk, és a liszthez adjuk, amiben azt kézzel elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a Negyedannyit, a tojássárgáját, a tejfölt.
  4. Belereszeljük a fél citrom levét, majd hozzáöntjük ennek a félnek a kifacsart levét is.
  5. Kézzel jól összedolgozzuk, hogy a ruganyos tésztát kapjunk, majd két részre osztjuk, és félretesszük pihenni.
  6. Addig az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  7. Jól kinyomkodjuk a levét, majd fahéjat adunk hozzá. Érdemes kóstolgatni, és eszerint adagolni a fahéjat.
  8. Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk és teljes kiőrlésű tönkölykorpával kiszórunk.
  9. Szilikon nyújtólapon (vagy lisztezett deszkán) az egyik fél tésztát akkorára nyújtjuk, hogy pont belepasszoljon a kikent tepsink aljába. Sodrófára tekeréssel segíthetjük a tészta felszedését és lerakását a tepsibe. Végül kicsit bele is nyomkodjuk.
  10. Erre szórjuk rá a darált diót.
  11. Kézzel még egyszer jól átnyomkodjuk a fahéjas almareszeléket, hogy minél több nedvességtől megszabaduljunk. Rászórjuk a darált dióra, és egyenletesen elterítjük.
  12. Zárásként a másik fél tésztával is hasonlóan járunk el, nyújtás után a tepsibe, az almareszelék tetejére tesszük. A tésztát villával megszúrkáljuk.
  13. Az egészet lekenhetjük egy tojássárgájával, sokkal szebb színű lesz tőle az elkészült pite.
  14. Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon sütjük addig, míg aranybarna nem lesz a teteje. Ennek ideje sütőfüggő, de kb. 40 perccel számolhatunk.

Megjegyzés:
  • Válasszunk olyan darált diót, ami cukormentes. Lehet kapni teljesen szűz darált diót is boltban, de van xilittel édesített is.
  • Süteményekhez jobban szeretem a teljes kiőrlésű tönkölykorpát használni, de a tk. zsemlemorzsa is épp úgy megteszi.
  • Ha savanykásabb almával van dolgunk, némi édesítőt adjunk a reszelt fahéjas almánkhoz is. Egyébként nem kell.
  • Reszelt citromnál figyeljünk, hogy arra alkalmas citromot válasszunk (ezt külön feltüntetik az üzletekben, általában ezek a bio-k).
  • Az alma mennyisége tetszés szerint variálható, ki mennyivel szereti, ettől a mennyiségtől szép magas, de még nem szétesős diós-almás piténk lesz.
  • A megmaradt tojásfehérjék mennek a fagyasztóba egy erre kijelölt műanyag, zárható tetejű tálba, és ha elég összegyűlt, pavlova vagy habcsók lesz belőlük.
  • A kifacsart almalevet szénhidrát-számolás mellett fogyasztjuk.
  • Sütés után a forró almatöltelékkel pedig vigyázzunk!

Ha pedig így ősszel inkább egy sütőtökös finomságra vágynál, próbáld ki ezt a fűszeres sütőtök csigát vagy a sütőtök chipset.

 

 

Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)

Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!