A magyarok többsége imádja a büfék hangulatát idéző békebeli islert. Ennek viszont létezik egy otthoni, cukormentes verziója is, ami tutira mindenkinek ízleni fog! Mutatom is, hogy készítsd el!

Aki mégsem tudná, miről van szó: az isler nem más, mint egy csokoládéval bevont, omlós, kerek tésztapár, lekvárral összeragasztva.

Az islert először I. Ferenc József tiszteletére készítették, még 1849-ben. Innen indult hódító útjára, ma pedig már számos töltelékkel, alakban és méretben kapható. Legismertebb természetesen a lekváros töltelék, de a tojáshabos verziója is kedvelt.

Cukormentesen sem nagy dolog elkészíteni, és higgyétek el, ebből az adagból lesz jó pár napra való!

 

A CUKORMENTES ISLER receptje:

/13 db islerhez/

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 350 g zabliszt
  • 100 g búza finomliszt
  • 90 g cukormentes darált dió
  • 300 g sütőmargarin
  • 80 g eritrit
  • 20 g Négyszeres édesítő
  • 2 db tojássárgája
  • vanília aroma
  • őrölt fahéj
  • 1 db bio citrom reszelt héja

Töltelék és máz:

  • ribizli lekvár
  • 75% kakaótartalmú csokoládé
  • kevés kókuszolaj

 

Elkészítése:

  1. Kimérjük a hozzávalókat, és a száraz alapanyagokat összekeverjük.
  2. A hideg sütőmargarint kis kockákra vágjuk, és a száraz hozzávalókhoz adjuk, kézzel elmorzsoljuk benne.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat szintén hozzáadjuk. A fehérjékre nem lesz szükségünk.
  4. A bio citrom héját lereszeljük, és ezt is hozzákeverjük.
  5. Az egészet átgyúrjuk, és folpackba csavarva pár órára (min. 1) a hűtőbe tesszük.
  6. Ha rendesen lehűlt a linzertészta, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  7. A tésztát 2-3 részre szedjük, és lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk.
  8. Egy nagyobb (6-8 cm) átmérőjű kerek kiszúróval köröket szaggatunk, és sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
  9. Nekem a 8cm-es kiszúróval 26 db köröm lett, azaz 13 db isler lesz belőle. Ez két sütőtálcányi sütés körben.
  10. Kb 8-10 perc alatt készül el alsó-felső sütéssel. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, nem kell hogy megbarnuljon a teteje, mert akkor túl száraz lesz.
  11. Ha elkészültek, a tepsiben hagyjuk kihűlni, különben széttörhetnek.
  12. Ribizlilekvárral összetapasztunk két korongot, és félretesszük egy éjszakára.
  13. Másnap vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és egy kevés kókuszolajat keverünk hozzá.
  14. Ezután vagy fejjel lefelé belemártjuk az islereket, vagy egy kanál segítségével rácsorgatjuk.
  15. Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed.

 

 

 

A pofon egyszerű, mutatós túrós zerbasütit próbáltad már?

És még több recept, ha valóban elszántan kerülnéd a cukrot, de érdemelnek a sós és édes finomságok és pékáruk egyaránt:

32 Tuti Házi Recept Cukormentesen e-book

Az alábbi oldalon pedig az inzulinrezisztencia diétával kapcsolatos dolgokról olvashatsz: inzulinrezisztenciadiéta.hu