Ha egy zacskónyi bébispenót jön veled szembe, tudj róla, hogy nem csak salátába, vagy szendvicsre rápakolva szuper zöldség! Ugyanolyan jól elkészíthető belőle egy főétel is, akárcsak a spenótból.

Hétvégén baráti találkozót tartottunk, és szokás szerint én voltam a konyhatündér. Kicsit mindenki kedvére tenni nem egyszerű, főleg, ha lányok-fiúk vegyesen jönnek. De szerencsére sikerült, és igazából egy fél óra leforgása alatt a konyhát el is hagyhattam. Mire pedig megérkeztek a vendégeim, kész is volt az ebédünk.

Hogy előljáróban néhány szót említsek a reakciókról:

  • csajok: uh, de jól néz ki!
  • fiúk: fújjj, mi ez a zöld vega cucc már megint?

Nyugi, semmi vega “cucc”-ról nincs szó, és van benne husi is, krémes is, sajtos is, lágy is. Szóval miután a srácokat is megnyugtattam (meg egy-két irányból kaptak egy-egy laza taslit a barátnőiktől, hogy ne legyenek már ilyenek), nekiálltunk enni. Ez a nagy jénais adag 8 főnek is elég, most szerencsére nem voltunk annyian. Azért szerencsére, mert mily’ meglepő, a fiúk közölték, hogy ha marad, szeretnének hazavinni belőle:)

Na, ennyit az előítéletekről, meg a zöld fújjjj-fújjjj dolgokról.

Igazából ha tudnák az összetevőket, tuti nem nyomtuk volna le a torkukon, de hát ezt már rég tudjuk, nem muszáj mindig beavatni őket a főzés rejtelmeibe. A nők meg olyanok, hogy képesek kb bármit megenni:)

Szóval az egész amúgy onnan indult, hogy tök szép bébispenótot találtam a zöldséges pulton, így hazahoztam. Általában szendvicsre halmozva eszem, de nagyon nem volt kedvem hozzá. Így inkább fogtam, és szépen főételként tálaltam.

Bébispenót vs spenót

A bébispenótról jó, ha tudjátok, hogy a különbség közte és a spenót között egyrészt a kora, másrészt az értékes tápanyagaiban rejlik. Azért viszont, hogy minél jobban bevigyük szervezetünkbe ezen értékes tápanyagokat, jó, ha nyersen, vagy enyhén hőkezelve fogyasszuk.

Ezért mutatom az én receptemet is, ami biztosítja, hogy minél kevésbé rontsuk a bébispenótok tápérték-szintjét.

Emellett került még bele pár hasznos “kiegészítő” is, egyrészt az ízélmény fokozása miatt, másrészt pedig mert funkcionálisan is tegyünk jót a táplálkozásunkkal.

 

A KRÉMES BÉBISPENÓT TK. FUSILLIVAL, CSŐBEN SÜTVE receptje:

/1 nagy jénaihoz, kb 6-8 főre/

Hozzávalók:
  • 500 g friss bébispenót
  • 500 g teljes kiőrlésű fusilli
  • 500 ml főzőtejszín
  • 1,5 dl cukormentes mandulatej
  • 80 g vaj
  • 80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 szelet bacon
  • 200 g csirkemell
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sörélesztőpehely ízlés szerint
  • 200 g trappista sajt
  • fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:
  1. A tk. fusillit forrásban lévő sós vízben kifőzzük (nekem 10-12 percet írt a zacskón lévő tájékoztató, tehát 9 perc után leszűrtem).
  2. A friss bébispenótokat egy turmixban a cukormentes mandulatejjel összeturmixoljuk.
  3. Ezután elkészítjük a szósz alapját: a vajat egy lábasban felhevítjük, hozzáöntjük a tk. tönkölylisztet, és folytonos keverés mellett hozzáöntjük a főzőtejszínt is. Csomómentesre keverjük, addig hevítjük, míg sűrűsödni nem kezd.
  4. Ekkor hozzáöntjük a bébispenótos turmixot is, és jól elkeverjük. Sóval, őrölt fekete borssal és szerecsendióval ízesítjük. Ízlés szerint hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet is. Nyugodtan lehet kicsit durvább a fűszerezés, mivel a sörélesztőpehely is lágyít rajta, illetve majd még maga a tészta is.
  5. Közben a baconszeleteket kockára vágtuk, és egy másik serpenyőben lepirítottuk. A bacont félretettük, a zsírjában pedig megpirítottuk a csirkemell kockákat. Amikor a csirkemell kockák majdnem készek, hozzáadjuka  zúzott fokhagymát, és még fél percig összepirítjuk őket.
  6. A kifőtt tésztához öntjük a baconzsíros csirkemellet, a félretett bacont, illetve magát a bébispenótos szószt is. Jól elkeverjük, hogy a tésztát mindenhol jól körülölelhesse a szósz is.
  7. Előveszünk egy jó nagy jénait, és az egész bébispenótos-csirkés fusillit beleöntjük. Végül reszelt parmezánnal lazán megszórjuk, és mehet be a sütőbe. Nem kell letakarni, annyi ideig kell már csak bent lennie, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

 

Nem tudod a fenti recept tápértékeit? Itt egy ingyenesen letölthető tápérték táblázat, ahol könnyen ki tudod keresni az alapanyagok tápértékeit, legyen szó kalóriáról, szénhidrátról, zsírról vagy fehérjéről.

Nézd csak, itt közvetlenül el is érheted: www.stop-sugar.hu/letoltheto-anyagok/

Ha pedig kinyomtattad, saját magad is tudsz a végén lévő szabad részbe jegyzetelni, akár komplett menüket felvinni!