Van-e nagyobb boldogság annál, ha egy diétázó a megadott mennyiségen felül ehet büntetlenül? Na, ezzel az amerikai palacsinta recepttel szerettem volna kedvezni magamnak és másoknak is, akiknek például számolniuk kell a szénhidrát mennyiségével.

 

A készen kapható, előre bekevert protein palacsinták nagy része cukrot, vagy valamilyen olyan édesítőt tartalmaz, ami nem sokkal jobb a cukornál (maximum nevében). Ezt szerettem volna kiküszöbölni, így megsütöttem a saját verziómat.

Hogy még egy ellenérvem legyen a kereskedelmi forgalomban kaphatóakkal kapcsolatban, az előre bekevertek nekem még csak nem is ízlenek, szerintem bűn édesek. Ráadásul baromira oda tudnak kozmálni a palacsintasütőhöz.

Tudhatnak valamit az amerikaiak, mert mégis más egy pancake, mint a mi hagyományos vékony palacsintáink. Legalábbis én nem eszem a palacsintát natúran, csak töltve, míg az amerikai verziót akár magában is elmajszolgatom.

 

Most is ilyesmire vágytam, ahol a legfőbb szempont az alábbiak voltak:
  • legyen itthon minden hozzávalóból,
  • cukormentes legyen,
  • lehetőleg csökkentsük a szénhidrát értékét (=ergo lehessen belőle többet enni 🙂
  • kevés mosogatnivalóval megúszhassam,
  • akár natúran is fogyaszthassuk,
  • de ha kell rá némi öntet, azzal is elbírjon,
  • és baromi gyorsan elkészüljön.

 

Ez még simán a hétvégi reggelizőasztalra is kikerülhet, míg a család többi része alszik. De dobhatjuk be magunk mellé uzsonnaként, mondjuk gyümölcsökkel.

 

Továbbgondolva ezt a fene nagy sikerű instant pancake-por dolgot, ilyet simán csinálhatunk mi is ebből, ha az előre kimért száraz alapanyagokat egy befőttes üvegben tároljuk, mint ennél a befőttesüveg brownie-nál, majd mikor sütni szeretnénk, csak a nedves hozzávalókat kell hozzáöntenünk.

 

A CSOKIS PROTEINES AMERIKAI PALACSINTA RECEPTJE:

/kb. db 15 pancake lesz belőle/

Hozzávalók:
  • 3 dl növényi tej
  • 85 g zabpehelyliszt
  • 35 g sima búzaliszt
  • 80 g csokis proteinpor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 szórásnyi fahéj
  • 3/4 ek. Dia-Wellness 1:4
  • 1 db tojás
  • 1 ek. olaj
Elkészítése:
  1. A fenti sorrendben mindent óvatosan a turmixgép kelyhébe szórunk, öntünk.
  2. Turmixoljuk, míg egynemű nem lesz a masszánk.
  3. Állagra valahol a puding és az öntet közti átmenetet kell, hogy kapjunk.
  4. Előmelegítjük a palacsintasütőt, némi olajjal átkenhetjük a teflont (én mindig átkenem, nálam ez már be van rögzülve, nem tudok róla leszokni).
  5. Mikor forró a serpenyő, belecsorgatjuk a turmixkehelyből a tésztát. Óvatosan csurgassuk, szépen terülni fog magától, inkább kisebb adagokkal dolgozzunk. Ha jók vagyunk, három palacsinta kényelmesen elfér egymás mellett a sütőben.
  6. Alacsony fokozaton süssük mindenképp!
  7. Kb fél-egy perc elteltével elkezd a palacsinta teteje buborékosodni, ez jelzi azt nekünk, hogy szépen sül a másik oldala.
  8. Ha a buborékok kezdenek szaporodni, ideje egy lapáttal alányúlni és megfordítani. Nagyon könnyen megfordíthatóak.
  9. A másik oldalához még ennyi sülési idő sem kell.
  10. Ha elkészült, tányérra szedjük, és melegen, de akár kihűlve is fogyaszthatjuk.

 

 

Megjegyzés:
  • Gondolkodtam milyen ízű pancake-et csináljak, de az örök klasszikus vaníliáson túl akartam lépni (persze készíthetjük akár natúr ízben is). Bármilyen ízesítésű protein porral kipróbálható. Eredetileg a csokiproteinből öntetet akartam készíteni a vanília alapú palacsintámhoz, de végül leegyszerűsítettem. Ettől függetlenül a csokis palacsintához még szuperül passzol egy vaníliás protein öntet.
  • A fenti protein-liszt aránnyal egy kellemes csoki ízt kapunk, ami nem túl hivalkodó, de van benne valami extra. Aki brutál csokisan szeretné, az növelheti a protein arányát, csökkentve így a liszt mennyiségét, de azért figyeljünk, hogy valószínűleg több nedves alapanyag kell így a masszánkhoz.
  • Turmixgép helyett lehet robotgéppel, botmixerrel is keverni, sőt, kézi habverővel is, de ez a legjobb megoldás szerintem. És a leggyorsabb is. És mosogatás szempontjából is 🙂
  • Aki még bizonytalan, de fontos az azonos méret (pl. tápanyagtartalom számolgatás miatt), annak javaslom, hogy egy merőkanállal vagy szószos kanállal adagolja ki a tésztát a palacsintasütőbe.
  • Pancake-es proteinbevitelre még jó módszer a túrós amerikai palacsinta is, ami finom, ellenben mivel a túró könnyen romlik, így sokszor már felhasználás előtt szemetesbe kerül. Annyiszor jártam már meg így, hogy feleslegesnek érzem ezért felhalmozni a túrót a hűtőben.

 

 

Mennyi szénhidrát van az alábbi receptben, és mennyi lenne normál esetben?

A fenti mennyiség alapján az inzulinrezisztencia diétában az alábbi alapanyagok szénhidrát tartalmával kell számolnunk:

  • zabpehelyliszt
  • sima búzaliszt.

Ezek alapján összesen 87 g ch-t tartalmaz a receptünk (60 g + 27 g ch).

Nekem 15 amerikai palacsintám lett, vagyis így 1 db palacsinta ch értéke 6 g.

 

 

Ezzel ellentétben, amennyiben a proteint maximálisan kihagynánk a receptből, úgy helyettesíteni a liszttel kényszerülnénk, továbbá még azok mennyiségét tovább kellene növelnünk a kívánt állag elérése érdekében.

Így a receptünk tartalmazna:

  • 0 g protein port,
  • 154 g zabpehelylisztet és
  • 66 g sima búzalisztet.

Ezek össz ch értéke így már 159 g (109 g + 50 g) lenne, jóval több, mint a fenti recept alapján kapott 87 g ch.

Ch csökkentés nélkül 1 darab 11 g ch-t tartalmazna, majdhogynem dupláját, mint a proteinporral bekevert változat.

Nem mindegy, hogy egy reggelire (=30 g szénhidrát) 5 vagy kb. 2 és fél palacsintát ehetünk meg, ugye?