Van-e nagyobb boldogság annál, ha egy diétázó a megadott mennyiségen felül ehet büntetlenül? Na, ezzel az amerikai palacsinta recepttel szerettem volna kedvezni magamnak és másoknak is, akiknek például számolniuk kell a szénhidrát mennyiségével.
A készen kapható, előre bekevert protein palacsinták nagy része cukrot, vagy valamilyen olyan édesítőt tartalmaz, ami nem sokkal jobb a cukornál (maximum nevében). Ezt szerettem volna kiküszöbölni, így megsütöttem a saját verziómat.
Hogy még egy ellenérvem legyen a kereskedelmi forgalomban kaphatóakkal kapcsolatban, az előre bekevertek nekem még csak nem is ízlenek, szerintem bűn édesek. Ráadásul baromira oda tudnak kozmálni a palacsintasütőhöz.
Tudhatnak valamit az amerikaiak, mert mégis más egy pancake, mint a mi hagyományos vékony palacsintáink. Legalábbis én nem eszem a palacsintát natúran, csak töltve, míg az amerikai verziót akár magában is elmajszolgatom.
Most is ilyesmire vágytam, ahol a legfőbb szempont az alábbiak voltak:
- legyen itthon minden hozzávalóból,
- cukormentes legyen,
- lehetőleg csökkentsük a szénhidrát értékét (=ergo lehessen belőle többet enni 🙂
- kevés mosogatnivalóval megúszhassam,
- akár natúran is fogyaszthassuk,
- de ha kell rá némi öntet, azzal is elbírjon,
- és baromi gyorsan elkészüljön.
Ez még simán a hétvégi reggelizőasztalra is kikerülhet, míg a család többi része alszik. De dobhatjuk be magunk mellé uzsonnaként, mondjuk gyümölcsökkel.
Továbbgondolva ezt a fene nagy sikerű instant pancake-por dolgot, ilyet simán csinálhatunk mi is ebből, ha az előre kimért száraz alapanyagokat egy befőttes üvegben tároljuk, mint ennél a befőttesüveg brownie-nál, majd mikor sütni szeretnénk, csak a nedves hozzávalókat kell hozzáöntenünk.
A CSOKIS PROTEINES AMERIKAI PALACSINTA RECEPTJE:
/kb. db 15 pancake lesz belőle/
Hozzávalók:
- 3 dl növényi tej
- 85 g zabpehelyliszt
- 35 g sima búzaliszt
- 80 g csokis proteinpor
- 1 csomag sütőpor
- 1 szórásnyi fahéj
- 3/4 ek. Dia-Wellness 1:4
- 1 db tojás
- 1 ek. olaj
Elkészítése:
- A fenti sorrendben mindent óvatosan a turmixgép kelyhébe szórunk, öntünk.
- Turmixoljuk, míg egynemű nem lesz a masszánk.
- Állagra valahol a puding és az öntet közti átmenetet kell, hogy kapjunk.
- Előmelegítjük a palacsintasütőt, némi olajjal átkenhetjük a teflont (én mindig átkenem, nálam ez már be van rögzülve, nem tudok róla leszokni).
- Mikor forró a serpenyő, belecsorgatjuk a turmixkehelyből a tésztát. Óvatosan csurgassuk, szépen terülni fog magától, inkább kisebb adagokkal dolgozzunk. Ha jók vagyunk, három palacsinta kényelmesen elfér egymás mellett a sütőben.
- Alacsony fokozaton süssük mindenképp!
- Kb fél-egy perc elteltével elkezd a palacsinta teteje buborékosodni, ez jelzi azt nekünk, hogy szépen sül a másik oldala.
- Ha a buborékok kezdenek szaporodni, ideje egy lapáttal alányúlni és megfordítani. Nagyon könnyen megfordíthatóak.
- A másik oldalához még ennyi sülési idő sem kell.
- Ha elkészült, tányérra szedjük, és melegen, de akár kihűlve is fogyaszthatjuk.
Megjegyzés:
- Gondolkodtam milyen ízű pancake-et csináljak, de az örök klasszikus vaníliáson túl akartam lépni (persze készíthetjük akár natúr ízben is). Bármilyen ízesítésű protein porral kipróbálható. Eredetileg a csokiproteinből öntetet akartam készíteni a vanília alapú palacsintámhoz, de végül leegyszerűsítettem. Ettől függetlenül a csokis palacsintához még szuperül passzol egy vaníliás protein öntet.
- A fenti protein-liszt aránnyal egy kellemes csoki ízt kapunk, ami nem túl hivalkodó, de van benne valami extra. Aki brutál csokisan szeretné, az növelheti a protein arányát, csökkentve így a liszt mennyiségét, de azért figyeljünk, hogy valószínűleg több nedves alapanyag kell így a masszánkhoz.
- Turmixgép helyett lehet robotgéppel, botmixerrel is keverni, sőt, kézi habverővel is, de ez a legjobb megoldás szerintem. És a leggyorsabb is. És mosogatás szempontjából is 🙂
- Aki még bizonytalan, de fontos az azonos méret (pl. tápanyagtartalom számolgatás miatt), annak javaslom, hogy egy merőkanállal vagy szószos kanállal adagolja ki a tésztát a palacsintasütőbe.
- Pancake-es proteinbevitelre még jó módszer a túrós amerikai palacsinta is, ami finom, ellenben mivel a túró könnyen romlik, így sokszor már felhasználás előtt szemetesbe kerül. Annyiszor jártam már meg így, hogy feleslegesnek érzem ezért felhalmozni a túrót a hűtőben.
Mennyi szénhidrát van az alábbi receptben, és mennyi lenne normál esetben?
A fenti mennyiség alapján az inzulinrezisztencia diétában az alábbi alapanyagok szénhidrát tartalmával kell számolnunk:
- zabpehelyliszt
- sima búzaliszt.
Ezek alapján összesen 87 g ch-t tartalmaz a receptünk (60 g + 27 g ch).
Nekem 15 amerikai palacsintám lett, vagyis így 1 db palacsinta ch értéke 6 g.
Ezzel ellentétben, amennyiben a proteint maximálisan kihagynánk a receptből, úgy helyettesíteni a liszttel kényszerülnénk, továbbá még azok mennyiségét tovább kellene növelnünk a kívánt állag elérése érdekében.
Így a receptünk tartalmazna:
- 0 g protein port,
- 154 g zabpehelylisztet és
- 66 g sima búzalisztet.
Ezek össz ch értéke így már 159 g (109 g + 50 g) lenne, jóval több, mint a fenti recept alapján kapott 87 g ch.
Ch csökkentés nélkül 1 darab 11 g ch-t tartalmazna, majdhogynem dupláját, mint a proteinporral bekevert változat.
Nem mindegy, hogy egy reggelire (=30 g szénhidrát) 5 vagy kb. 2 és fél palacsintát ehetünk meg, ugye?