Ha szükségetek van egy mutatós szilveszteri sörkorcsolyára, ezzel a pizzás csavart finomsággal nem lőttök mellé! Így kell a haverok, család előtt bevágódni!
Nálam a karácsony inkább az édes dolgokról szól, a szilveszter viszont az édességsokk miatt kizárólag a sósakról.
Ilyenkor év végére készül rengeteg virslis hasé, házi, mozis sajtszósszal, különféle majonézes saláták, természetesen vörös lencse főzelék, és még számos apró falat, ami akár uzsonnára is fogyasztható.
Most kellett valami nagyon dekoratív cucc az asztalra, amivel a vendégeket meg lehet lepni, és tök finooooooom.
A leveles tésztáról tartottam úgy korábban, hogy biztosan nem állnék neki házi körülmények közt magamat szívatni az elkészítésével. És most tessék! Nyugi, nem is olyan bonyolult és hosszadalmas, mint gondolnánk.
Pláne, hogy előző este elkészül a tészta, másnap csak töltjük, formázzuk, és sütjük.
A PIZZÁS CSAVART TELJES KIŐRLÉSŰ LEVELES TÉSZTÁBÓL receptje:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 160 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 65 g sima búza finomliszt
- 1 kk. só
- 250 g hideg vaj
- 1,5 dl jeges víz
A pizzás töltelékhez:
- 180 g cukormentes ketchup
- 2 tk. szárított oregano
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek. olivaolaj
- 100 g reszelt sajt
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- szezámmag
Elkészítése:
Teljes kiőrlésű leveles tészta:
- A vizet 1,5-2 órára mélyhűtőbe dugjuk, hogy némileg bejegesedjen.
- A liszteket egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót. Az egész tálat így a lisztekkel kb. 5 percre betesszük a hűtőbe hűlni.
- Közben a vajat apró kockákra vágjuk.
- A hűtőből kivett liszthez apránként hozzáadjuk a feldarabolt vajat. Egy laposabb kanállal, vagy fém spatulával keverjük a liszthez úgy, hogy a kockák minden oldalát bevonja a liszt.
- Legvégül a jeges vizet öntjük hozzá, majd néhány gyors mozdulattal elkeverjük, hogy a liszt a nedvességet fel tudja venni, de ne a vaj kezdjen olvadásnak.
- Egy enyhén lisztezett (vagy szilikon) nyújtódeszkára öntjük ki a tésztát, és minimális mozdulattal egy tömböt formálunk.
- Folpackba csavarva 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- A negyed óra letelte után ismét enyhén lisztezett felületre borítjuk, tetejét enyhén megszórjuk liszttel, majd egyik irányba nyújtani kezdjük, míg kb. 1 cm vastag lesz. /Kb. 45 X 15 cm-es tésztánk lesz./
- Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a hosszabbik oldalát, és először az egyik harmadát hajtjuk be középre, majd erre hajtjuk a másik harmadot. Közben ha túl lisztes lenne a felhajtott rész (ami előtte a felülettel érintkezett), akkor egy ecsettel távolítsuk el róla a felesleges lisztet.
- Most forgassuk el 90 fokban a tésztát, a sodrófával óvatosan lapítsuk be a tészta két szélét, majd a közepét is. Ezután nyújtsuk ismét óvatosan.
- Ismét harmadoljuk gondolatban a tésztát és hajtogassuk.
- Ezt az egész nyújtás+hajtogatás dolgot még kétszer végezzük el, mindig forgatva a tésztát.
- Ekkorra már jól láthatóan a vajdarabok is szépen elhelyezkedtek a tésztában.
- Folpackba tekerve tegyük így hűtőbe egy éjszakára pihenni.
- Másnap vegyük ki, várjunk pár percet, majd utána lehet is nyújtani.
Töltelék:
- Másnap a pizzás töltelékhez mindent összekeverünk.
- Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd ezekből előbb gombócot formálunk, végül így nyújtjuk ki kör alakúra.
- Sütőpapíros tepsire fektetjük az első kinyújtott tésztát, megkenjük az összes pizzakrémmel, majd ráhelyezzük a második kinyújtott tésztát is.
- A tészta közepére egy poharat helyezünk szájával lefelé, és a tésztát először negyedbe vágjuk egy késsel, de csak a pohár széléig. Majd a negyedeket is negyedeljük. Végül összesen 16 db csíkot kell kapjunk.
- Ekkor már levehetjük a poharat a tészta közepéről. Megfogjuk az első pizzás csíkot és csavarunk rajta 2-3-at. Mindegyikkel így járunk el.
- Amikor kész, egy tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal megszórjuk.
- 200 fokos sütőbe téve kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, mikor szépen megpirult a teteje.
Tápanyagszámítás:
Az alábbi receptben a ‘160 grammos’ diéta alapján az alábbiak számolandóak:
- teljes kiőrlésű búzaliszt
- sima búzafinomliszt
- cukormentes ketchup (nálam: Kalia márkájú – Lidl)
Így az össz szénhidrát tartalom: 154 g ch.
Ha azt vesszük, hogy 16 csavart részünk lett, illetve a közepe kb. +1 csavart résznyi mennyiség, akkor egy csavart rész ch tartalma: 9 ch.