Hogy ne mindig csak édes ízű finomságok legyenek a receptek közt, most éppen egy sósat hoztam. Ez a spenótos-krémsajtos csiga garantáltan levesz a lábadról!

Spenót hátán spenót. Így is fogalmazhatnék, mert nagyon szeretem, próbálok változatos lenni vele. Nem is értem a gyerekek ezt miért nem szokták szeretni?! Mindegy, nálam most egymás után jött két spenótos recept, nem is véletlenül!

Jó régóta készülök erre a receptre, ráadásul szinte mindenem meg is volt itthon hozzá. Kivéve az időt. Pedig nem is egy időrabló dolog. Kis ügyességgel 1 óra alatt bőven elkészülünk vele. Egyébként igazából a recept nem saját ötlet, én is úgy láttam kb. fél évvel ezelőtt egy gasztrós oldalon. Annyira jól hangzott, hogy elmentettem. Persze módosítottam rajta, szokásomhoz híven.

Onnantól, hogy kaptam teljes kiőrlésű, lefagyasztható “hasé” tésztát, biztos voltam benne, hogy nem édesség készül majd nálam belőle, hanem az a bizonyos spenótos-krémsajtos csiga. De mivel épp tele voltunk süteményekkel, így a nyers tészta azonnal lekerült a fagyasztóba.

Egyébként ez a szuper leveles tészta teljes mértékben megfelel az inzulinrezisztencia-diétának, hisz nagyobb részt tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet, és nincs benne semmi nem oda való dolog. Nagyon kiváncsi voltam a használhatóságára, hát még az ízére! Na ízre szerintem senki meg sem mondaná, hogy ez nem az a tipikus fehérlisztes leveles tészta. Így bátran odadugható finnyásabb, nem diétázó rokonok orra alá is. Ami pedig a kezelhetőségét illeti, teljes mértékben antikonyhatündér-barát. Kiolvasztjuk, kivesszük a zacskóból, nyújtjuk, sütjük. Nagy vonalakban ennyire “bonyolult”. Kezdőknek is bátran ajánlom!

 

De most mutatom a receptet, aztán mesélek még!

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ SPENÓTOS-KRÉMSAJTOS CSIGA receptje:
Hozzávalók:
 • 1 zacskó (500g) teljes kiőrlésű “Dia” hasé tészta
 • 250 g mirelit vagy friss spenót
 • 125 g feta/krémfehér sajt
 • 200 g lágyabb krémsajt
 • 2 gerezd fokhagyma
 • őrölt feketebors
 • egy marék szezámmag
 • 1 tojás

 

Elkészítése:
 1. A lefagyasztott hasé tésztát kiengedjük. Ez nálam azt jelentette, hogy kivettem a mélyhűtőből, elmentem edzeni, mire hazaértem, vághattam is fel a zacskóját, hogy nekiálljak a tésztának.
 2. A mirelit spenótot kiengedjük, levét lecsepegtetjük (kinyomkodni nem kell!). Ha szeretnénk kicsit apróbbra vághatjuk. Ha friss spenótlevelünk van, akkor pár másodpercre forró vízbe tesszük, hogy összefonnyadjanak, majd leszűrjük.
 3. Apró kockákra vágjuk a fetát, hozzákeverjük a spenótot, majd a krémsajtot is. Félretesszük.
 4. A teljes kiőrlésű tésztát kihajtjuk, és hosszában három részre vágjuk.
 5. Szilikon nyújtólapon az első csíkot keresztbe vékonyra nyújtjuk. Erre kanalazzuk a spenótos krémsajtot úgy, hogy csak a tészta közepén megyünk végig, hogy legyen helyünk majd az összetapasztásnak is.
 6. Hosszában mindkét oldalát felhajtjuk és összetapasztjuk. Ha picit ragadna a szilikon nyújtólaphoz, akkor egy kés hegyével rásegíthetünk.
 7. Zsírpapíros tepsibe téve óvatosan csigát formálunk.
 8. A második csík tésztánál ugyanúgy járunk el, ahogyan az elsővel is, de itt most nem csigát formázunk, hanem az előző csiga végéhez tapasztjuk a tészta végét és folytatjuk a tekerést.
 9. A harmadiknál szintén ugyanezt csináljuk.
 10. Most előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
 11. Ha megvan a csigánk, felverünk egy tojást, és lekenjük vele a tetejét és az oldalait.
 12. Végül szezámmaggal megszórjuk.
 13. Így kerül a sütőbe, kb 30 percre.
 14. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.

 

Megjegyzések:
 • A spenót IR diétában nem számolós zöldségnek számít (kiv. 200g fölött), így én kimaxoltam a mennyiséget, ami csak belefér a csigába. Aki nem szereti az intenzív spenót ízt, az készítheti kevesebbel is. De hát ha egyszer egészséges és még finom is….
 • Lágyabb krémsajt pl. a Lidlben kapható Goldessa márkájú tégelyes.
 • Fetasajt helyett itt is használhatunk nyugodtan krémfehér sajtot, ugyanolyan sós, és az állaga is megegyezik. Az ára viszont barátibb.
 • Az 500 g-os teljes kiőrlésű “Dia” hasé tészta 135 g ch-t tartalmaz. Amennyiben nem az egész spenótos csigát egyszerre ennénk meg (és garantáltan nem is menne), csak a tészta és a fokhagyma számolós a receptből az IR-diéta alapján.

 

 

Szóval ígértem, hogy lesz még egy kis műhelytitok.

Tök jó tanács: ételt fotózni sose álljatok neki kajaidő előtt! Már a sütésnél olyan fenséges illatok voltak, hogy míg mosogattam, folyton az órát lestem, hogy teljen az idő. Amint kész lett, megsürgettem a dolgokat és kitettem a konyhaablakba, hogy gyorsabban hűljön. Közben azon reménykedtem, hogy nem most száll be egy varjú, és lopja el az egész zsákmányt. Végre kihűlt annyira, hogy szeletelhessem, de ekkor még jön a berendezés, a kattintások, visszanézések. Na itt már elég lett, úgy döntöttem, tőlem ennyi telt most. Ha azonnal nem kóstolhatom meg, sírni fogok. Egy szeletet két harapásra elpusztítani jelent valamit, nemde? Innentől csak bíztam benne, hogy lettek elfogadható képek is:) Ja, persze a kiskutya is jött kunyerálni 😀

És mire végeztem mindennel, szépen beborult az ég, és ömlik az eső. Totál sötét van. Én meg túl vagyok az edzésen, a sütésen, a fotózáson… most már hátradőlhetek és nézhetem, ahogy a tiszta ablakaimon kúsznak le az esőcseppek. Szerintem most van itt az ideje kinyitni egy kis száraz fehérbort a spenótos csiga mellé.