Összedobtam egy ‘quiche’ (ejtsd: kís) meglepetés francia pitét. Azért volt meglepetés, mert jóformán mindent beledobáltam, amihez csak kedvem volt, és amit szeretek.
A quiche egyébként egy omlós tésztaágyon tálalt tejszínes-tojásos, sós lepény, amit bármivel gazdagíthatunk, amit csak megkívánunk. Létezik csirkés verzió, de tehetünk hozzá sajtot, túrót, magokat, s dolgozhatunk idényzöldségekből is.
A quiche Németországból származik, de a franciák átvették, végül pedig meghódította egész Franciaországot ez a remek étel.
Ehetjük reggelire, vacsira, de köztes étkezésekhez is.
Könnyen elcsomagolható, hidegen is kitűnő, de az a legjobb, mikor szinte még forró!
Ha gondban vagyunk a maradékok felhasználásával, jól hasznosítható ebben a finomságban bármi.
Bár az eredeti recepek szerint a qucihe nem tartalmaz sajtot, baromi jól fel lehet vele tuningolni; vétek lenne kihagyni!
És ahonnan ez a zöldséges verzió indult, az nem.más, mint Fördős Zé konyhája!
A TELJES KIŐRLÉSŰ ZÖLDSÉGES QUICHE receptje:
/egy 32 cm átmérőjű kerámia pite formához/
Hozzávalók:
A tésztához:
- 140 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 60 g sima búzafinomliszt
- 125 g vaj
- 1 csapott tk. só
- 1 ek. jéghideg víz
A töltelékhez:
- 200 ml főzőtejszín
- 100 ml növényi tej
- 4 tojás
- 100 g gouda sajt
- 50 g mirelit spenót
- 3 db csiperke gomba
- 1 konzerv tonhal
- 1 ek vaj
- só
- bors
- szerecsendió
- kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- némi morzsolt kukorica, olívabogyó, zöldborsó, sárgarépa ízlés szerint
Elkészítése:
- A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, és egy tálba a kimért liszthez adjuk, majd hozzáöntjük a sót. Robotgéppel az egészet elkeverjük, hogy morzsás állagú legyen.
- Ekkor hozzáadunk egy tojást és egy kanálnyi jéghideg vizet. Gyorsan keverünk rajta még a géppel, de csak annyira, hogy összeálljon a tészta (minél nagyobb fokozaton tegyük ezt).
- A tésztát pár gyors mozdulattal még a kezünkkel összedolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni.
- Ezalatt összeállítjuk a tölteléket.
- A gombákat nagyobb darabokra szeleteljük, majd olvasztott vajon megpirítjuk úgy, hogy hozzáadjuk a fokhagymát is, majd kakukkfűvel ízesítjük közben.
- Ezután picit átforgatjuk a maradék vajon a spenótot is (ha többféle zöldséget teszünk, figyeljünk, hogy van amit elő kell főzni).
- A tejszínt, növényi tejet és a tojásokat egy tálba jól elkeverjük, fűszerezzük, majd a gouda sajtot kisebb darabkákra vágva, hozzáadjuk.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett tonhalat is, illetve a zöldségeket is, kivéve a gombát.
- Kivajazzuk a piteformát.
- Kinyújtjuk a hűtőből kivett tésztát, pár mm-esre csak, hogy pont beleférjen a piteformába, és még pici perem része is maradjon.
- Ezután jól megszurkáljuk a tészta tetejét egy villa segítségével, majd alufóliát teszünk rá, amire pedig száraz babot/borsót/lencsét szórunk. Ez azért kell, hogy sütéskor ne púposodjon fel a tészta.
- 200 fokos sütőben 20 percig elősütjük.
- Ha kész, eltávolítjuk róla a nehezéket és az alufóliát, majd beleöntjük a masszát. Legvégül a gombát szépen a tetejére pakolásszuk.
- Így megy vissza a sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje. Nekem ez 3/4 óra környéke volt, de fél óra után érdemes ránézni.