Összedobtam egy ‘quiche’ (ejtsd: kís) meglepetés francia pitét. Azért volt meglepetés, mert jóformán mindent beledobáltam, amihez csak kedvem volt, és amit szeretek.

A quiche egyébként egy omlós tésztaágyon tálalt tejszínes-tojásos, sós lepény, amit bármivel gazdagíthatunk, amit csak megkívánunk. Létezik csirkés verzió, de tehetünk hozzá sajtot, túrót, magokat, s dolgozhatunk idényzöldségekből is.

A quiche Németországból származik, de a franciák átvették, végül pedig meghódította egész Franciaországot ez a remek étel.

Ehetjük reggelire, vacsira, de köztes étkezésekhez is.

Könnyen elcsomagolható, hidegen is kitűnő, de az a legjobb, mikor szinte még forró!

Ha gondban vagyunk a maradékok felhasználásával, jól hasznosítható ebben a finomságban bármi.

Bár az eredeti recepek szerint a qucihe nem tartalmaz sajtot, baromi jól fel lehet vele tuningolni; vétek lenne kihagyni!

És ahonnan ez a zöldséges verzió indult, az nem.más, mint Fördős Zé konyhája!

 

A TELJES KIŐRLÉSŰ ZÖLDSÉGES QUICHE receptje:

/egy 32 cm átmérőjű kerámia pite formához/

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 140 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 60 g sima búzafinomliszt
  • 125 g vaj
  • 1 csapott tk. só
  • 1 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 200 ml főzőtejszín
  • 100 ml növényi tej
  • 4 tojás
  • 100 g gouda sajt
  • 50 g mirelit spenót
  • 3 db csiperke gomba
  • 1 konzerv tonhal
  • 1 ek vaj
  • bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • némi morzsolt kukorica, olívabogyó, zöldborsó, sárgarépa ízlés szerint

 

Elkészítése:
  1. A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, és egy tálba a kimért liszthez adjuk, majd hozzáöntjük a sót. Robotgéppel az egészet elkeverjük, hogy morzsás állagú legyen.
  2. Ekkor hozzáadunk egy tojást és egy kanálnyi jéghideg vizet. Gyorsan keverünk rajta még a géppel, de csak annyira, hogy összeálljon a tészta (minél nagyobb fokozaton tegyük ezt).
  3. A tésztát pár gyors mozdulattal még a kezünkkel összedolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket.
  5. A gombákat nagyobb darabokra szeleteljük, majd olvasztott vajon megpirítjuk úgy, hogy hozzáadjuk a fokhagymát is, majd kakukkfűvel ízesítjük közben.
  6. Ezután picit átforgatjuk a maradék vajon a spenótot is (ha többféle zöldséget teszünk, figyeljünk, hogy van amit elő kell főzni).
  7. A tejszínt, növényi tejet és a tojásokat egy tálba jól elkeverjük, fűszerezzük, majd a gouda sajtot kisebb darabkákra vágva, hozzáadjuk.
  8. Hozzáadjuk a lecsepegtetett tonhalat is, illetve a zöldségeket is, kivéve a gombát.
  9. Kivajazzuk a piteformát.
  10. Kinyújtjuk a hűtőből kivett tésztát, pár mm-esre csak, hogy pont beleférjen a piteformába, és még pici perem része is maradjon.
  11. Ezután jól megszurkáljuk a tészta tetejét egy villa segítségével, majd alufóliát teszünk rá, amire pedig száraz babot/borsót/lencsét szórunk. Ez azért kell, hogy sütéskor ne púposodjon fel a tészta.
  12. 200 fokos sütőben 20 percig elősütjük.
  13. Ha kész, eltávolítjuk róla a nehezéket és az alufóliát, majd beleöntjük a masszát. Legvégül a gombát szépen a tetejére pakolásszuk.
  14. Így megy vissza a sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje. Nekem ez 3/4 óra környéke volt, de fél óra után érdemes ránézni.