Ismét kevés az idő egy kis ebédet összedobni? Pár hozzávalóból remek egytálétel készíthető. A csicseriborsó pedig isteni egy ilyenhez!

Miért a csicseriborsó?

Talán a sokoldalú felhasználása mellett a másik két nagy előnye, hogy rostban gazdag és rendkívül magas a fehérjetartalma. Az utóbbi tulajdonsága miatt vegánoknak például szinte kötelező fogyasztani!

Ezek mellett remek vitamin- és ásványi anyag forrás: B1, B6 vitaminokban, folsavban, E és A vitaminban gazdag, illetve kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz.

Mindezek után nem is oly’ meglepő, hogy élettanilag mennyire jótékony hatású a szervezetre. Például rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, csonterősítő hatású, és tumor-kockázat csökkentő tulajdonsággal is bír.

Kicsit szomorú, hogy hazánkban nem annyira elterjedt, vagy ha már találkoztunk vele, akkor általában hummuszként ismerjük. Pedig számos más lehetőség is rejlik benne.

Tény, nagyon egészséges zöldségekkel mártogatva a csicserikrém, de falafelt, vagyis csicserifasirtot is készíthetünk belőle. Már akinek sikerül. Én ezzel párszor már befürödtem, de ez valószínű annak tudható be, hogy csakazértis konzerv csicseriborsóból próbáltam, hiába tudom, hogy nem kéne. Ennyit a csicseri – bakimról.

Uzsonnára, nasinak is érdemes a csicseriborsóra gondolni: fantáziadúsan lehet fűszerezni a kis csicserigolyókat, majd bedobni a sütőbe, és finom, ropogós rágcsát kapunk.

És amit még mindenképp ajánlok – akár konzervből – , az ez a csicseriborsó egytál.

Baromi finom, nagyon gyorsan kész van, és sokat mosogatni sem kell utána: egy serpenyővel megúszható az egész.

Gazdagítható sajttal vagy éppen tofuval, lehet rá olajos magokat szórni, vagy egyéb zöldségeket belefőzni. Minden csak azon múlik, éppen mit találunk otthon.

 

A CSICSERIBORSÓ EGYTÁL receptje:
Hozzávalók:
  • 1 konzerv csicseriborsó (530 g)
  • kb. 6 szem datolya paradicsom (kb. 80 g)
  • 50 g szalonna
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • pörkölt vagy paprikás krumpli stb. alaplé
  • kakukkfű
  • petrezselyem
Elkészítése:
  1. A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük egy tepsiben.
  2. Hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát is, keverünk rajta egyet.
  3. Majd hozzáöntjük a lecsepegtetett csicseriborsót, végül a paradicsomnegyedeket.
  4. Felöntjük alaplével, kakukkfűvel ízesítjük.
  5. Kb. 8-10 percig főzzük közepes lángon, fedő nem kell rá. Néha megkeverjük. Ha nagyon besűrűsödne, pótoljuk alatta a levet, de nem kell hogy a végén leveses maradjon.
  6. Csak az utolsó percekben adjuk hozzá az aprított petrezselymet.

 

Megjegyzés:
  1. Mindig van a mélyhűtőben kiporciózva, felaprítva petrezselyem, így ilyenkor nagyon jó, hogy nem kell azzal is pepecselni.
  2. Alapleveket is érdemes eltenni a fagyóba, remek ízt ad az ételeknek.
  3. Szalonna helyett lehet kolbászt is használni, sőt, akár virslit is, bár ez utóbbi esetében a megfelelő zsiradék pótlásáról gondoskodjunk. De akár apróra vágott, lepirított csirkemell kockákkal is elkészíthetjük.