A diéta első, és valószínűleg legnehezebb lépése a helyes ételek kiválasztása. Időszerű volt egy kisokos, mely segítségül lesz minden inzulinrezisztens otthonában.

Hogy mennyire egészségtelenül étkeztünk előtte, az csak akkor derül ki, mikor tudatosabban kezdünk el figyelni, mi kerül a kosarunkba. Van pár alapszabály, amit be kell tartanunk, és jó néhány kerülendő élelmiszer, alapanyag.

Alapszabályok:
  1. Mindig a címke összetevője alapján mérlegelünk.
  2. Ha nincs címke a terméken (pl. nem előre csomagolt pékáruk), akkor megkeressük az üzletben a táblázatot, vagy eladó segítségét kérjük.
  3. Attól, hogy valami light vagy fogyókúrás, cukormentes stb. még nem vesszük meg anélkül, hogy az összetevőit ne ellenőrizzük le.
  4. Az előre elkészített ételeket lehetőség szerint kerüljük, mivel tele vannak tartósítószerekkel.
  5. A tápanyag táblázatban lévő “Szénhidrát, ebből cukrok” sokszor megtévesztő, mert az a természetben előforduló cukrokat jelöli, amennyiben nincs az összetevők között hozzáadott cukor, vagy cukorszármazék feltüntetve.
  6. Az összetevők közül legelől mindig a legtöbbet tartalmazó alapanyag kerül feltüntetésre. Minél hátrébb van egy összetevő a sorban, annál kevesebb van az adott termékben benne.
  7. Időnként érdemes újra átolvasni a megszokott áruk összetevőit is, mivel a cégek nem minden esetben jelzik a receptúra változást a vásárlók felé.

 

Kivételek:
  1. Pékáruk esetén az összetevők között szereplő cukroktól ne ijedjünk meg, az élesztő mellé kell. Természetesen egy cukormázas fánk már bőven túllépi a megengedett határt, ez továbbra is tiltólistás egy inzulinrezisztens életében.
  2. Ugyancsak pékáruk esetén érvényes az a szabály, hogy első helyen mindenképp teljes kiőrlésű lisztnek kell szerepelnie! (sokszor csak a sorrend lesz számunkra az információ forrása, százalék ritkábban van feltüntetve)
  3. 100%-os gyümölcslénél sokan megijednek, hogy a tápanyag táblázatban ott a cukor. Valóban, mivel gyümölcsből készült. Ezek épp annyi természetes cukrot tartalmaznak, mintha magát a gyümölcsöt fogyasztanánk el. (Itt is az összetevők a mérvadó).

 

Hogyan szűrhető ki, mit ne vegyünk meg:

Amiben van

– szója (legalábbis próbáljuk mérsékelni a fogyasztását)

– cukrok és cukorszármazékok*

– méz,

– gyümölcsök közül a magas cukortartalmúak : szilva, szőlő, banán,

– aszalt gyümölcsök,

– fehé rizs, jázmin rizs,

– nem teljes kiőrlésű, vagy nem durum tészták,

– cukros lében eltett konzervek, befőttek.

 

* “Cukrok”, amik NEM a barátaink:

– cukor,

– minden, ami valamilyen szirup (pl. kukoricaszirup, juharszirup, agaveszirup stb.)

– minden, amiben szerepel a cukor szó (barnacukor, kókuszvirág cukor, nádcukor stb.) KIVÉTEL: nyírfacukor = xilit!

– minden, ami “-óz”-ra végződik (szacharóz, dextróz, glükóz stb.)

– karamell,

– méz,

– melasz,

– maltodextrin.

Bővebben a cukorhelyettesítőkről itt informálódhatsz.

 

Az E -számok

Vagyis minden élelmiszeradalék ide tartozik. Ezektől általában félünk, főleg ha azt látjuk egy-egy termék címkéjén, hogy több E-szám is fel van tüntetve rajta. Az E-számokkal jelölik például a színezékeket, ízfokozókat, sűrítőanyagokat stb. De a xilitnek és az eritritnek is van E-száma, mint édesítőnek:

E967 xilit

E968 eritrit.

Így már láthatjuk, hogy abszolút nem kell eldobni egy élelmiszert, csak mert E-számot fedezünk fel rajta.

Azt viszont jó tudni, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszert választunk, annál kevesebb adalékanyaggal fogunk találkozni.

Figyelem! Attól, hogy valami bio, még tartalmazhat adalékanyagot! Erről külön szabályozás rendelkezik, melyek azok az E-számok, amelyek belekerülhetnek; és csak is akkor, ha a bio termék előállításának, tartósságának biztosítása más módon nem lehetséges.

 

Egy-két dolog, amiről azt hittük, le kell mondanunk:

 

Most már látjuk, hogy inzulinrezisztens életvitel mellett sem kell a régi megszokott ízeket mellőznünk, és ugyanúgy kedvünkre főzhetünk, egy kicsit nagyobb odafigyeléssel.

Tudatos vásárlásra fel!