Tudtad, hogy milyen összefüggés van a B12 vitamin és a termékenység, az inzulinrezisztencia, vagy metformin gyógyszerek szedése között? És hogy hogy keveredik ide a C vitamin? Mindjárt mondom!

 NEM ALÁBECSÜLENDŐ

Talán személyes érintettség miatt beszélek pont erről a B-vitamin csoport tagról először.
2018-ban ugyanis nekem is a kívántnál lejjebb volt a szintje – állapítottuk meg egy vérvétel alkalmával.
Először is szükségem volt némi külső támogatásra, továbbá megfelelő táplálékkal igyekeztem az elvárhatóra felhozni a B12 raktáramat.

Nos, lehet előre lelövöm a poént: sikerült!

De hogy miért is fontos figyelni ennek szintjére, illetve nálam hogyan volt, azt most elolvashatjátok!

 

INZULINREZISZTENCIA ÉS B12

A B12 fontosságát én most másfelől közelíteném meg, hiszen inzulinrezisztensek gyakran kapnak metformin gyógyszert, ami viszont B-vitamin HIÁNYt okozhat! Ezt sajnos kevesen tudják.

Nálam ez a gyógyszer nem jött szóba, mégis kevés volt a szervezetemben. És hangsúlyozom, hogy a metformin OKOZHAT, nem feltétlenül okoz, de ezt jó észben tartani!

Ez a vitamin az immunrendszer szempontjából is igen fontos, szóval kellő figyelmet kéne rá fordítanunk!
Hiánya:

  • fáradtsághoz,
  • kimerültséghez,
  • vérszegénységhez,
  • idegrendszeri zavarokhoz,
  • termékenységi problémákhoz vezethet.

Utóbbi már csak azért is fontos, mert nagyon sok IR-es akkor értesül az állapotáról, mikor hosszas küzdelem után sem jön a baba.

/Nem tudom, a meddőségi klinikákon vajon ezt is számításba veszik-e, tehát ha valakinek van friss infója, azt kérem súgja majd meg./

 

A SZERVEZET TÁMOGATÁSA

A B-vitamin pótlása nem könnyű, méghozzá két egyszerű ok miatt:
1, a belekből nehezen szívódik fel,
2, ha elfogy a májban a B12 raktár (ehhez évek kellenek), akkor pótlás esetén a szervezet a májat tölti vissza először, és csak azután engedi a vérbe.

Ha jó B12 vitamint keresünk, akkor egy dologra figyeljünk vásárlásnál a hasznosulás miatt: metilkobalamin, és ne cianokobalamin formában  legyen. Amikor én szedtem a B-vitamint, akkor pont egy olyat sikerült ajánlania az endokrinológusnak, ami kb beszerezhetetlen volt (és amúgy kapszula).

Tavaly már megjelent egy B12-vitamin krém is (ez is metilkobalamint tartalmaz). Erről viszont már nincs személyes tapasztalatom, azóta szerencsére sínen van a B12 a szervezetemben, bár erre mostmár nagyon ügyelek is.

UPDATE: itt a legújabb B12 komplex csepp is már!

Ja, még valami: a B-vitamint érdemes C vitaminnal és magnéziummal együtt szedni a jó hasznosulás érdekében❗ És nem árt időnként lecsekkolni ezen vitamin szintünket!

 

B12-BEN GAZDAG ÉLELMISZEREK

Táplálkozási szempontból például a sörélesztőpehely is tök jó B12 forrás. Ez fokozottan fontos infó vegánoknak, vegetáriánusoknak, hiszen náluk pont a B vitaminban gazdag alapanyagok maradnak ki: a húsok, belsőségek (főleg a máj), kagyló, szardínia, tonhal stb.