Mondhatom, hogy szerencsére olyan világban élünk, ahol a technika nagy segítségünkre lehet, csak tudjuk kihasználni. Nagyon örültem, mikor kezdőként ráakadtam a Yazio alkalmazásra, amely nem hogy a szénhidrátot, de rengeteg mást is számol, mér, mutat. Ráadásul ha el is felejteném, később bármikor utána tudom írni, legyek bárhol.

A Yazio egy okostelefonra letölthető mobil applikáció, mely az egészséges életvitelt hivatott támogatni. Ez nekem nagy segítség volt a kezdetekkor, főleg, hogy viszonylag későn kerültem dietetikushoz. Így egy kicsit hátránnyal indultam az amúgy is nehéz, új pályán, de a kitartó utána olvasásoknak, jegyzeteléseknek meg lett az eredménye. Ahogy kezdett kitisztulni minden a fejemben, már csak a gyors számolgatásokra kellett valahogy ráállnom. Eleinte rengeteg idő elment azzal, hogy kikalkuláljam miből mennyi kell, azokat kimérni, plusz még feljegyezni egy kis noteszba.

Ezekre persze szükség volt, egyrészt a dietetikusnak, másrészt magam miatt. Látni és tudni akartam mit eszek vagy iszok meg, és hogyan reagál rá ezután a testem. Hasznos az étkezési napló, főleg kezdőknek, illetve azoknak, akik elvileg jól étkeznek, mindent betartanak, még sem érzik jól magukat. Sokszor így bukik ki az a kis hiba, amit lehet megszokásból már észre sem vennénk, viszont a jól vezetett naplónak köszönhetően orvosolható az esetleges hipózás.

Éljen a XXI. század!

Abban a korban, ahol körül ölel minket a technika, evidens, hogy az internethez nyúlunk, hogy komfortosabbá tegyük életünket. Sajnos sok adatbázis pontatlan, és tévútra visz minket, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A Yazio nagy előnye, hogy bár van egy adatbázisa, mi magunk is vihetünk be adatokat. Én ennek nagyon örültem, mert szeretem magam ellenőrizni a dolgokat.

Maga az applikáció letölthető Androidos és IOS rendszeres okostelefonra is. Van egy ingyenes verziója, ami teljesen jól használható, illetve meg lehet venni a PRO csomagot is, ennek éves díja van. Amennyiben megvesszük, figyeljünk arra, hogy minden évben automatikusan vonni fogja az összeget a bankkártyánkról, hacsak nem töröltetjük a meghosszabbítást még a forduló nap előtt. Tapasztalatom szerint igazán hasznos a PRO verzió is, számos extrát tud, amiért érdemes beruházni rá, főleg egy kezdőnek. Én megvettem, és egyáltalán nem bántam meg. Külön plusz pont, hogy nincs tele hirdetésekkel.

Hihetetlen részletes, mindent mér, amire csak szükségünk lehet. A napi adatok megadásához is vannak kényelmi funkciók, és az új tételek felvételéhez is. Egyszóval én maximálisan meg vagyok vele elégedve, és ahogy a visszajelzéseket láttam, mások sem csalódtak benne.

Lehetséges buktatók

Egy dologra kell nagyon figyelni: ami tételeket felveszünk a napi étkezésünkhöz, azt az applikációnk bele is fogja számolni. Nem csak inzulinrezisztenseknek való diétára lett kifejlesztve, így az elfogyasztott szénhidrát mennyiséghez fogja hozzászámolni azokat a dolgokat is, amiket amúgy nem számolósként eszünk meg. Ennek kiküszöbölésére több megoldás is van:

  1. étkezésekkor levonjuk az összesből a nem számolósok ch-ját
  2. nem visszük fel, csak a számolós szénhidrátokat (ennek hátránya, hogy a bevitt kalória, zsír stb már fals eredményt hoz így ki)
  3. a Kedvenceink közé felvesszük a saját magunk által bevitt tételeket, és például a paradicsom ch-jára 0 grammot írunk be. Ez időigényes, bár talán a legjobb megoldás.

A másik, hogy sajnos a kisétkezések “Nassolnivalók” néven fut a rendszerben, ami annyiban zavaró, hogy ebbe kell beledobálnunk a tízórait, és az uzsonnát is. Bár ez engem nem nagyon izgat, mert annyi félét úgy sem eszek kisétkezésre, hogy ne lássam át a végtelen listát.

Mitől jó ez az app?

Először is be tudjuk állítani rajta, hogy mi a célunk. Lehet a hízást, fogyást választani, vagy az egészséges súly megtartását. Bármit is választunk, be kell állítanunk a személyes adatainkat, ahol többek között életkort, jelenlegi testsúlyt, magasságot kell megadnunk. Ez alapján fogja a rendszer belőni nekünk a napi, heti célt. Számos dolgot be tudunk rajta még programozni:  vérnyomástól kezdve, vércukron át a mell-derék-csípőbőségig. Ezeket később szép kis grafikonokon nyomon tudjuk követni, heti, havi, éves bontásban.

Én minden héten ugyanazon a napon mértem meg a súlyom és vittem fel az adatot, hogy lássam a változást.

 

Figyeltek a fejlesztők arra is, hogy:

ne csak a bevitelt lehessen nyomon követni, de az elégetett kalóriákat is. Ezért a napi táblázatunkba fel tudjuk vinni, mikor milyen sportolási tevékenységet folytattunk, és azt mennyi ideig. Ezt végül bele veszi a napi számításba, és ez alapján mutatja különböző színek segítségével, hogy a meghatározott célhoz képest aznap hogyan teljesítettünk. A célt mindig fekete színnel jelöli, a bevitt tápanyagot pirossal, és a testmozgást sárgával. Láthatjuk ezt számok formájában, grafikonon; az app összead, kivon, mutat százalékot, grammot, tényleg szinte mindent. Nem tudok belekötni.

 

Ahogy már említettem szép kis adatbázissal rendelkezik, de ha szeretnénk újat felvenni a tételek közé (például új receptnél), akkor ezt meg tudjuk tenni. Nekem elsőre egy kicsit bonyolult volt, de hamar rá lehet jönni, és onnantól már pikk-pakk megy a dolog. Az általam felvitteket utána rögtön elmentettem a Kedvenceim közé, hogy gyorsan vissza tudjam keresni. Keresni amúgy nem csak kézi bevitellel lehet, hanem van egy beépített vonalkód leolvasó is az applikációban, amivel gyorsabbá tehetjük a tételek hozzáadását az étkezésinkhez.

Az én személyes favoritom az a funkciójuk, mikor komplett étkezést lehet átmásolni. Nagyon jól jön a reggeli rohanásban, mikor tudom, hogy aznap is ugyanazt eszem reggelire, mint előző nap.

Az egyes ételeknél találunk egy úgynevezett Adattörténetet, amely (sajnos) angolul jelzi nekünk, hogy az a termék “jó vagy sem” kalória, szénhidrát és fehérje szempontjából.

Aki nem beszéli jól az angol nyelvet, egy kis segítség:

Good protein source= Jó fehérje forrás.

Very high in calories = Nagyon magas kalóriatartalmú.

Very high in carbs = Nagyon magas szénhidrát-tartalmú.

Segítségül azért a zöld pipa és a piros X egyértelműen jelzi, hogy az adott tápanyag hova sorolandó.

 

 

Plusz:

A Yazio tartalmaz még egy szuper funkciót, és itt sajnos megint azt kell mondanom, hogy angolul. Rengeteg jó és gyorsan elkészíthető recept van fenn, melyek csodás képpel vannak illusztrálva. Ezeket az app alján található szakácssapka jelre kattintva érhetjük el. A receptekben fel vannak tüntetve az elkészült ételek tápanyagértékei is. Remélem annyi változás lesz majd a jövőben, hogy a kiszemelt recepteket be lehet tenni a Kedvencek közé, vagy valahogyan megjelölni azokat, amiket még ki szeretnénk próbálni.

Összegzés

Összességében azt tudom mondani, hogy megéri letölteni a Yazio appot. Sokszor használtam buszon ülve, vagy épp valamire/valakire várva. Egyszerű a kezelése, érthető, könnyen tanulható, szép a dizájn. Jól nyomon követhető a változás, mindig szem előtt a cél. Amennyiben változtatni szeretnénk rajta, ezt bármikor megtehetjük, és kitűzhetjük az újabb célt.