A legfinomabb teljes kiőrlésű nokedli egy igazi kincs a konyhában. Diétás, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, íze csodás, és elkészítése is egyszerű.
A nokedli szaggatásról az a hír járja, hogy már a múlté. Sokkal komplikáltabbnak gondolja az, aki még sosem próbálta, mint amilyen valójában.
Ráadásul ha teljes kiőrlésű nokedlit szeretnél, bizony muszáj lesz otthon elkészítened, mert bolti forgalomban nem kapható (egyelőre).
Ha figyelsz a jó arányokra, nem érhet csalódás. Sőt, még igazából egy nokedli szaggatóra sem kell beruháznod (mondjuk kis tétel, és jó ha van), mert egy vágódeszka és kés segítségével is tudsz a forró vízbe nokedlitésztát adagolni.
A nokedli, amiért úgy odavagyunk
A nokedlit a magyar konyha az osztrákoktól vette át. Számos ételhez szuperül passzol. Persze, a klasszikus a tojásos nokedli, de ha kiváncsi vagy további szuper nokedlis ételötletekre, akkor ajánlom ezt az oldalt.
Természetesen nokedli és nokedli között is van különbség. Nem csak ízben, állagban, vagy éppen hozzávalókban, de ami az egyik legfontosabbnak kéne lennie: felszívódásban is.
Ez azért nagyon fontos, mert sokkal kevésbé dobja meg a vércukorszintet, ha teljes kiőrlésű lisztből készül, mint egy búza finomlisztes verzió. És ennek vonzata képpen, később is éhezünk meg utána.
A TELJES KIŐRLÉSŰ NOKEDLI receptje:
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 75 g sima búzaliszt
- 200 g tejföl
- 3 tojás
- 5 g só
Elkészítése:
- Egy nagy lábasba vizet teszünk fel forrni.
- Addig elkészítjük a tésztát. Ehhez mindent alaposan, csomómentesre összekeverünk.
- Amikor a víz forr, nokedliszaggatóval egy adagot kiszaggatunk, úgy, hogy a forró vízbe essenek a kis tésztagaluskák.
- Érdemes nem telenyomni nokedlivel a vizet, hogy legyen helyünk megkavarni.
- 1-2 percen belül gyorsan megfőnek.
- Már csak ki kell szednünk, lecsöpögtetnünk, és kész is vagyunk.
- Tojásos nokedlinél pici zsiradékon átforgatjuk a teljes kiőrlésű nokedlit, és erre ütjük rá a tojásokat. Addig sütjük egy serpenyőben, míg a tojás megfelelő állagú nem lesz.
Amennyiben nagy tészta-fan vagy, mutatok még pár teljes kiőrlésű verziót:
Fűszeres grillezett lazacfilé tejszínes mie tésztával és
Pikáns bébispenótos csirkemell teljes kiőrlésű tésztával.
Inzulinrezisztencia miatt keresed a finomabbnál finomabb cukormentes recepteket? Tudod egyáltalán mi az IR, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, milyen kezelési lehetőségek és kiegészítések vannak? Hogy milyen lehetőségek vannak az állami és a magánegészségügyben? Hogy mely élelmiszereket illesztheted bele az életmódodba? (nyugi, sokkal többet, mint azt hinnéd!)
Ezekre és még számos – valószínűleg a te fejedben is keringő – kérdésre kapsz választ az Inzulinrezisztencia e-book-ból. A tudományos tényeket kiegészítve a saját és pácienseim tapasztalatai alapján állítottam össze; diagramokkal, színes ábrákkal és fotókkal, táblázatokkal, és mintaétrenddel. Az e-book oldalát itt találod!