Hogyan készítsünk IR barát finomságot? A következő pár sorban leírom nektek az egyik nagy kedvencemet, a túrógombócot. Igazán könnyen elkészíthető, és sok alapanyagot nem igényel. Kezdők is bátran nekiállhatnak, ezt egyszerűen nem lehet elrontani!
Imádom a túrógombócot. Sajnos sokáig csak a mirelit változatot ismertem, míg nem egyszer egy ismerősöm megmutatta nekem, milyen egyszerű elkészíteni, úgy, hogy tudjuk is mi van benne. Szupergyorsan megvan, és sokkal jobb érzés azzal a tudattal megenni, hogy azt mi magunk készítettük el.
Azt gondoltam, az IR rengeteg lemondással jár. Pedig nem, csak egy kis kreativitást igényel. Ha tudjuk mit mire cserélhetünk fel, ha tudjuk melyek azok az alapanyagok, amik nekünk nem tesznek jót, és megtaláljuk az alternatíváját, szuper dolgokat készíthetünk mi magunk is, lemondások nélkül.
Szeretném előre tisztázni, a recept nem saját fejlesztés. Nagyon vágytam a túrógombócra, így kísérletezgetés helyett kellett s.o.s találnom egy IR receptet , amit tolerál az én testem is, és elkészíthető zsemlemorzsa nélkül. Éppen nem volt itthon tk. zsemlemorzsa. Ezt egyébként én a Tescoban veszem, és a hivatalos neve: Prézli Royal – Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa.
Nem tudom, hogyan kavarodtam az erezdmagadjol.hu oldalára, de nem bántam meg. Amit ott találtam, másnap ki is próbáltam. Minden volt otthon, úgyhogy semmi nem választott el a túrógombóctól.
Jöjjön hát a recept, hogy ti is örömötöket lelhessétek benne:
DIÉTÁS ZABKORPÁS TÚRÓGOMBÓC receptje:
Hozzávalók:
- 500 g félzsíros tehéntúró
- 2 tojás
- 100 g zabkorpa vagy tönkölykorpa
- 1/2 bio citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A prézlihez: 100 g zabkorpa (vagy teljes kiőrlésű zsemlemorzsa), pici olaj, víz.
Tetejére opcionálisan: 1 doboz tejföl, édesítő, víz.
Elkészítése:
- A túrót egy villával áttörjük. Ez a legbonyolultabb része:)
- A hozzávalókat kimérjük és kézzel összekeverjük.
- Letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni a túrós “tésztát”. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a zab-/tönkölykorpa megszívhassa magát.
- A hűtőből kivéve vizezett kézzel gombócokat formálunk a masszából.
- A gombócokat lobogó vízben 8-10perc alatt kifőzzük őket. Arra azért figyeljünk, hogy ne zubogjon nagyon a víz, mert így könnyen széteshetnek a gombócok, de azért maradjon forrásban.
- Addig elkészítjük a prézlit: olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beleszórjuk a zab-/tönkölykorpát, amit addig pirítunk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor felöntjük egy kis vízzel, hagyjuk, hogy megszívja magát, ettől lesz ugyanis jó puha. Arra vigyázzunk, inkább apránként adagoljuk hozzá a vizet, ne egyszerre, mert nem örülnénk, ha túl sok lenne a víz. Eleinte kicsit furának fog tűnni az állaga, de ahogy tovább pirítjuk, szépen el fog párolognia víz belőle.
- Ha teljes kiőrlésű zsemlemorzsából készítjük a prézlit, akkor ugyanúgy járunk el, mint egy sima zsemlemorzsa esetében.
- Ekkor már csak a gombócok beforgatása marad, ami után elkészítjük a tejfölös öntetet. Bevallom, én mindig adok hozzá vizet bőven, mert nekem valahogy az irdatlan folyós állag hozza meg azt a tipikus menza feelinget 🙂
Megjegyzés:
az öntetnél inkább por állagú eritritet használjunk (vagy Négyszeres erősségű cukorhelyettesítőt, de ezzel baromi óvatosan édesítsetek!), Nekem ugyanis első alkalommal a szemcsés változatnál olyan is maradt és kicsit ropogott a fogam alatt. Szóval jobb a por állag!