A karácsonyi édességek után általában jobban esnek a sós finomságok. Szerencsére a repertoár végtelen, a szilveszteri finomságok csak a fantáziánkon múlik. Persze a pogácsákon és a sajtos stanglin túl is van élet, méghozzá nagyon sokféle. A lényeg, hogy legyünk kreatívak. Két különböző tésztából számtalan variációt készíthetünk. Garantált, hogy vendégségben is sikert aratunk velük.

Az első variáció egy “gyors” tészta, méghozzá Tante Fanny teljes kiőrlésű rétes tésztája. Sokáig kutattam a Tescoban (állítólag a CBA is árulja, de ott végképp nem láttam), pláne, hogy a megszokott gyors tészta kinézetet kerestem. Ez fele akkora dobozban van, ráadásul nem a mélyhűtő pultban, csak a sima hűtőben. 3 darab van egy csomagban, nyújtani nem szükséges őket.

Elkészítése:

Én egy darabot 9 részre vágtam. Ezeket töltöttem meg, majd batyuvá hajtogattam a 4 sarkát, és mivel nem ragad a tészta, ezért lefelé fordítva tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét tojássárgájával megkentem, és már mehettek is az előmelegített sütőbe. 180 fokon sütöttem őket, 15 percen keresztül.

Töltelék:

/A mai bevásárlás eredménye az lett, hogy jól elfelejtettem egy csomó mindent megvenni. Sebaj, gazdálkodtam abból, ami van itthon./

1, pizzakrémes (paradicsom szósz, bazsalikom, oregánó, majoranna, fokhagyma) …. nálam most plusz sajttal dúsítva 🙂

2, sajtos- baconos

3, camambertes- csirkemell sonkás

4, májkrémes

5, pestos

6, tonhalas

7, káposztás stb.

A tetejükre a tojássárgája után szórhatunk sajtot, szezámmagot, lenmagot, darált diót, piros paprikát… itt is nyugodtan kísérletezhetünk. Jól passzol például egy pikáns olaj is, ebben az esetben a tetejét ezzel kenjük meg, ne tojássárgájával.

Figyeljünk arra, hogy a töltelékünk ne folyjon ki. Sütés után pedig csak óvatosan, a belseje nagyon forró!

Amíg pedig ezek a finomságok sülnek, készíthetünk egy kelt tésztát. Ezt szintén bármivel megtölthetjük, bátran variáljuk a különleges ízeket. Az én kedvencem ebből a kelt tésztából a barátnőm, Domi receptje alapján a virslis rudak, fokhagyma mártogatóssal. Vigyázat, nagyon laktató!

 

Domi szilveszteri virslis haséja

Dominak nem kell figyelnie mit eszik, ezért az ő receptjét IR-esítettem. Íme:

Hozzávalók:

(18 darabhoz)

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csapott teáskanál só (Himalája sónál kicsit kevesebb, annak intenzívebb az íze)
  • 0,5 dl étolaj
  • 20 g friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kávéskanál eritrit
  • 9 db virsli
  • 1 db tojás sárgája
  • kevés reszelt sajt
Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben elmorzsoljuk és az eritrit hozzáadásával meleg helyen felfuttatjuk (aki szeretné, itt tud cukrot használni a felfuttatáshoz, mivel az élesztőgombák megeszik a cukrot; nálunk a konyhában cukor abszolút nem található, de működik anélkül is).

A többi hozzávalót kimérjük, összekeverjük, és a felfutott élesztőt is hozzáöntjük. Az egészből tésztát gyúrunk, majd 45 percre letakarva pihentetjük, meleg helyen, hogy megkelhessen a tésztánk. Nekem Tupperware kelesztő tálam van, nagyon szeretem, így én mindig abban pihentetem a kelt tésztáimat.

A tésztát ezután kinyújtjuk, majd kb. 3 cm-es, egyforma csíkokat vágunk. A virsliket megszabadítjuk a műbéltől, és megfelezzük őket. Egy fél virslit megfogunk, és spirálisan felcsavarjuk a tésztát rá. Nem baj, ha kilóg a virsli a tészta alól. Ha megvagyunk a felcsavarással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és sajtot szórunk rájuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 30-40 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

Fokhagymás mártogatóst kínálunk mellé, de akár ketchuppal, vagy bármilyen mártogatóssal kiváló.

Fokhagymás mártogatós: tejföl + kevés fokhagyma + csipet só

 

Tipp:
  • A kelt tésztába tölthetünk virsli helyett pizzakrémet, májkrémet… egyszóval bármit, amivel a rétestésztánkat is tölthetjük.
  • Ha a szilveszteri bulinál kihagynád a fokhagymás mártogatóst, csinálj házi sajtszószt, és mártogasd abba!