A Valentin-napot lehet szeretni vagy utálni, de a pogácsa imádatát senki nem tudja letagadni. Akkor pedig akár szívecske formára is készíthetitek, teljes kiőrlésű lisztből.

Nem akartam meghazudtolni magam, így sütnöm kellett valami finomat, mire hazaér. Bevallom, tegnap este lereszeltettem vele a sajtot előre, így aztán azt hitte, valami sajtos vacsora lesz. Erre biztosan nem számít 🙂

Van egy szuper Tupperware kelesztő tálam. Pár éve szereztem be, egy “ügynökön” keresztül. Ha valami, ez minden pénzt megér a cégtől. Anyunak vagy 15 éve van ilyenje, és régen, míg egy házban laktunk, sokszor használtam. Saját háztartás, saját kelesztő tál dukál.

A recept eredeti verziója a kelesztő tálhoz kapott receptes füzetből van (amiben amúgy számtalan sós és édes recept van).

 

A SZÍV ALAKÚ VALENTIN-NAPI SAJTOS POGÁCSA receptje:
Hozzávalók:

(ebből az adagból nekem 104 db szívecske lett; két nagy sütőtepsinyi adag)

  • 300 g tk. tönkölyliszt
  • 50 g tk. búzaliszt*
  • 50 g tk. zabliszt*
  • 100 g sikér
  • 25g friss élesztő
  • 12,5 g margarin
  • 3 dl tej (nálam ez most növényi tej; ettől is ugyanúgy megkel a tésztánk)
  • 1 csapott evőkanál só
  • kenéshez: tojássárgája,
  • szóráshoz. trappista sajt.

* Tk. búzaliszt és tk. zabliszt helyett akár csinálhatjuk 400 g tk. tönkölyliszttel is. De a lényeg, hogy bármit is használunk, a tönköly legyen a többségben.

 

Elkészítése:
  1. A legjobbat akkor tesszük, ha a száraz hozzávalók kimérése után a kelesztő tálunkat kicsit átmelegítjük. Én a konvektorra tettem, míg kimértem a folyékonyakat, illetve kicsit átmelegítettem őket.
  2. A lényeg, hogy minden hozzávaló langyos legyen. Ennek érdekében a mandulatejet, margarint felmelegítettem mikróban.
  3. Mindent összeöntöttem a tálba, belemorzsoltam a friss élesztőt is, és az egészet jól elkevertem, végül kicsit kézzel átgyúrtam.
  4. Rátettem a tál fedelét, lezártam, de a levegőt nem nyomtam ki belőle. Rátettem a konvektorra, hogy érje a meleg. (Ezt nem muszáj amúgy, csak úgy lassabban fog megkelni.)
  5. Az első pukkanás után ismét visszazártam, és megvártam a másodikat is. Ekkor már kb a kétszeresére dagad a tésztánk.
  6. Ezután nyújtom (úgy fél ujjnyi vastagságúra), majd szaggatom. Én szilikon nyújtódeszkát használok, aminél nem kell a tészta alá plusz liszt. Viszont a sodrófám fa, azt át szoktam lisztezni vékonyan a kezemmel a biztonság kedvéért. A formát külön nem kell, szépen elválik a tészta a fém formától.
  7. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a kiszaggatott formákat, megkenem őket tojássárgájával, rájuk szórom a sajtot, kicsit belenyomkodom.
  8. Előmelegített sütőben sütöm 180-200 fokon, figyelve, hogy ne égjen oda (kb. 15-20 perc, sütőtől függően). Az illatokból úgy is tudni lehet, ugyanis félidőnél elkezd terjengeni a finom sült sajt illat. (Bocsi szomszédok!:)
  9. A tepsiben kb. kétszeresére nő még a pogink, szóval azért kicsi hézagot hagyjunk közöttük, mikor a tepsibe fektetjük őket.
  10. Megvárom amíg kihűl, mert ha nem, a többinek az ízét már nem fogom érezni!

 

Természetesen kelesztő tál nélkül is szuper pogácsa készíthető, de a tál nagyban megkönnyíti a munkánkat. Így még külön felfuttatni sem kell az élesztőt.

A fenti recept alapján a tápérték:

Összesen:

104 db szívecske készült. 262,5 g ch-ot tartalmaz az egész recept.

1 db szívecske: 2,5 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Ha további sós finomságot szeretnél, próbáld ki ezt a teljes kiőrlésű spenótos-krémsajtos csigát is.