Egyszerű és nagyszerű, és előhozza a régi nyári strandos emlékeimet. Gofri, azaz waffel, ha úgy szebben hangzik. A lényegen mit sem változtat. Imádás van!

 

Szóval erős emlékeim vannak arról, mikor még nyaranta a Dagály vagy a Római strandon álltunk a sorban, hogy gofrit ehessünk. Imádtuk; imádtuk, ahogy a forró napsütésben a baromi meleg gofrin pillanatok alatt folyt le a tejszínhab. Életérzés volt, az tuti!

Aztán ahogy fejlődött a technika, és a strandi belépő árak egyre feljebb kúsztak, a nyári sorban állós gofrizásokat felváltották az otthoni sütések. Három gyereknél bizony jól jött anyunak, hogy pikkpakk édességet varázsolhatott az asztalra. A gimis barátnőim pedig imádtak átjárni hozzánk, két dolog miatt. Az egyik az illatos kézmosó szappan volt. A másik a gofri, amit akkor már javában én csináltam. Nem tudom, hogy az íze miatt, vagy mert imádták széttépkedni a szív alakú körgofrikat, de rendszeresen nálunk akartak bandázni.

 

Évekkel később megörököltem nagymamám (bizony, neki is volt, miután imádott az unokáinak sütni) gofrisütőjét. Ez a hagyományos, két kocka formájú finomságokat süti… mind a mai napig. Nekem ez hozza vissza a régi emlékeket. Bizony, néha ilyen pici apróságokon múlik, mint a külalak.

Számos jó elkészítési forrás van az interneten, és ha valaki, én igazán kísérletező típus vagyok receptek terén. Ami eddig legjobban bevált, nos az ez a recept. Ezt vittem magammal annó Zentai Andrea dietetikusomhoz, mikor mentem vissza kontrollra. Készülnöm kellett a házi feladatokkal a kis oktatásos füzetbe, aminél az egyik feladat pontosan így szólt:

“9. Alakítsd át a kedvenc süteményreceptedet egészségessé!”

Tessék tehát, átalakítottam, Andi pedig örült, hogy megcsináltam a kiszabott feladatokat.

 

CUKORMENTES FRANCIA WAFFEL, AZAZ GOFRI receptje:

/13 db gofrikockához = 6+fél sütés/

Hozzávalók:
  • 70 g vaj
  • 45 g Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1/2 rúd vanília (vagy vanília aroma)
  • 2 ek. rum
  • 2 db tojás
  • 140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g sima búzaliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2,5 dl növényi tej (pl: házi készítésű kókusztej)
Elkészítése:
  1. A vajat megolvasztjuk.
  2. Mindent kimérünk és összeöntünk.
  3. Csomómentesre elkeverjük egy kézi habverővel.
  4. Előmelegítjük a gofrisütőt, külön kikenni nem szükséges.
  5. Merőkanállal adagoljuk bele a tésztát, ügyelve, hogy először inkább kevesebb, mint több legyen, mivel a sütőportól meg fog nőni sütés közben.
  6. Mikor aranybarnára sült, kivesszük.
  7. Tálalhatjuk fahéjszórással (imádom ezt a menzai szakszót 🙂 ), lekvárral, különféle ízesítésű pudingokkal, friss gyümölcsökkel.

Megjegyzés:
  • A tésztát magát is ízesíthetjük, akár reszelt citromhéjjal, narancslével, mézeskalács fűszerkeverékkel, de őrölt fahéj is mehet bele.
  • Én most nagyon bevadultam, és mivel múltkor szereztem az Auchanból cukormentes tejszínhab spray-t, így egyértelmű volt, hogy csokipuding kerül rá, és élvezem a régi idők ízeit.
  • Ha marad gofri, folpackkal letakarva tároljuk, másnap ugyanolyan jó állagú lesz.