Nincs rá épeszű magyarázatom, miért a 4. részt kapta a házi készítésű kókusztej, mikor életem legelső növényi tejkészítős kalandja épp vele esett meg. Szerintem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy utána bátran kísérletezzek.

 

Mint már megszokhattátok azt az első (máktej), a második (zabtej), és a harmadik (diótej) részből, ez a “tej” is speciális tejkészítő gép nélkül születik.

Ennek kimenetele egy kicsit másabb, mint az előző verziók, de csak nagyon kicsit. Minimális előre tervezést igényel, így bármikor nekiállhatunk. Viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagból indulunk ki. De erre még később visszatérek.

Életem első házi készítésű kókuszteje olyan jól sikerült, hogy utána nem bírtam vele leállni. Mindez pont az egyik karácsonykor, amikor amúgy lenne az embernek egyéb dolga is a konyhában. És ha ez nem elég, mi a férjemmel a legnagyobb tömegben indultunk csatos üveget hajkurászni. Mert csatos üveg nélkül nincs házi tej eltevés (egyébként van, de nekem kellett a csatos üveg). Nem kis szenvedés árán, végül csak sikerült szert tennünk egyre.

Annyira sok mindent készítettem már a házi kókusztejemből, egyszerűen imádom, hogy ilyen sokoldalúan felhasználható. De van, hogy csak úgy simán, egymagában nekiállok inni. Pláne mikor épp frissen készült és kicsit langyos még. Nem hiszem, hogy lenne ember, aki nem szeretné ezt a csodálatos kókusz ízt.

A neten számos recept kering, ám nekem mégis ez a kedvencem. Még csak áztatgatni sem kell, van helyette más konyhatündérkedni való része. És erre a “tejre” is igaz, hogy gyors, olcsó, könnyű, finom. Nézzétek csak!

 

A HÁZI KÓKUSZTEJ receptje:

/kb. 1 l kókusztej elkészítéséhez/

Hozzávalók:
  • 200 g kókuszreszelék
  • 5 dl víz
  • + 7 dl víz
Elkészítése:
  1. Mindenek előtt felforralunk 5 dl vizet egy lábasban.
  2. Amint forr, beleöntjük a kókuszreszeléket.
  3. Így forraljuk 1 percig, majd elzárjuk alatta a lángot.
  4. Végül hozzáöntünk 7 dl hideg vizet.
  5. Ezután mehet a turmixba, ahol 2 percig turmixoljuk.
  6. Átszűrjük gézlapon, textilpelenkán, apró lyukú szűrőn, vagy bármin, ami nem engedi át a kókuszreszeléket, de a tejet igen.
  7. Csatos üvegben pár napig gond nélkül eláll hűvös helyen. Ha kiül a tetejére a kókuszzsír, csak összerázzuk.

 

Tippek:
  • Eléggé fontos tanács, hogy kókuszreszelékből mindig olyat válasszunk, aminek zacskóján nem szerepel ott az összetevőknél, hogy: hogy kén-dioxid. Ilyen pl: Pennyben az Atco márkájú, DM-ben az Alnatura Natürlich, Lidlben a Belbake, hipermarketekben a Kalifa. Ezen kívül még számos más helyen is vannak, nem vész ilyet találni.
  • Finom, habos, testes kókusztejet kapunk a fent leírt technikával.
  • Édesíteni szerintem nem kell, persze aki szeretné, kóstolás után tehet bele, de véleményem szerint semmi szükség rá.
  • Mint általában minden saját készítésű magtejet, ezt is fel kell rázzuk használat előtt, de a kókusztejnél még jellemzőbb, hogy ha állni hagyjuk, a tetején kiül a minimális zsírréteg. ->Na erre jó a csatos üveg!!
  • Opcionálisan leszedhető róla a kókuszzsír, és sütéshez, főzéshez külön is felhasználható.
  • A visszamaradt pépet még rengeteg féleképpen újra lehet hasznosítani, ki ne dobjátok! Egyrészt ki lehet szárítani (akár sütőben, akár a levegőn, szépen kiterítve), és utána a száraz (!) pépet a kávédarálóba bedobva pillanatok alatt lesz egy kis kókuszlisztünk. Másrészt készülhetnek belőle sütemények, kekszek, de tökéletes forró kakaóba, zabkásába, pudingba, gofri tetejére is.

 

 

Mi készült a visszamaradt kókuszpépből?

Annyi mindent készítettem már a visszamaradt pépből, de most mégis egy gyors édes reggelit dobtam össze. Ehhez felhasználtam némi házi kókusztejet és némi pépet is.

/Vagy készítsd el akár ezt a szuper Raffaello szeletet belőle!/

 

Csokis-kókuszos muffin recept:
Hozzávalók:

/kb. 12 db muffinhoz = 1 muffintepsi/

  • 120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g sima búzaliszt
  • 80 g kókuszpép (ha nincs, vagy kevés, mehet sima kókuszreszelék is)
  • 50 g holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 62 g Negyedannyi
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • 3,5 dl házi kókusztej

Elkészítése:
  • Nagyon nem cifrázzuk túl, a kakaóport átszitáljuk, mindent egy tálba öntünk, elkeverjük, és szilikonos muffinformába, vagy papírkapszlival kibélelt muffinsütő tepsibe adagoljuk a tésztát.
  • Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon sütjük, kb 25-30 percig (sütőfüggő, így mindig ellenőrizzük tűpróbával, hogy ne maradjon nyers a belseje).
  • Ha elkészült, várjuk meg míg picit hűl, ha nem, akkor számoljunk azzal, hogy szétég az ujjunk és a szánk is. Amúgy finom, megéri:)
  • Apró megjegyzés: ezzel a recepttel egyedül a lisztek számolósak így az IR diétában.